subota, 10. rujna 2022.

Umak od gljiva

Stigao je rujan!!
Rujan, predivan mjesec kad je na štandovma i tržnicama sve prepuno raznolikih plodova. Oko nas pregršt boja
Plodovi prirode koji nisu preskupi, pa i s manje novca možemo pripremati odlična jela. Vrijeme se mijenja diljem svijeta, pa se tako posvuda mijenjaju i dostupne nam namirnice. 
U svakoj sezoni imamo drugačiji niz svježih, ukusnih proizvoda. 
Jesen je baš zbog toga odlično vrijeme za isprobavanje i testiranje raznolikih zdravih recepata.

Sezona gljiva je tu, pa radimo odličan umak od gljiva u kojem čak i nema vrhnja ;

U ovaj odličan umak idu sljedeći sastojci:

  • malo /ili više;/ kokosovog ulja, 

Indijske oraščiće stavimo  u vodu i ostavimo ih nek` se namaču. 

Treba im dosta vremena za namakanje, pa ne bi bilo loše kad bismo se sjetili u vodu ih staviti već ujutro ili čak dan prije.

Uglavnom, indijski oraščići bi se trebali namakati oko pet sati.

U tavi zagrijemo ulje i ubacimo narezane šampinjone.

Pirjajmo ih 10, 15 min. uz povremeno miješanje.

Indjske oraščiće ocijedimo i isperemo, pa ih  ubacimo u blender s malo vode. 

Blendamo ih sve dok ne dobijemo finu, gustu, glatku smjesu.

Sada smjesu indijskih oraščića ubacimo u tavu s gljivama i promiješamo. 

Sve skupa nek` se pirja još koju minutu i naš Umak od gljiva, bez vrhnja, je gotov!

četvrtak, 7. srpnja 2022.

Ljetna salata - puno boja

Tržnice su preplavljene zrelim, sočnim plodovima idealnim za napraviti lagano jelo koje je i dobar izvor vitamina, a najviše nam pašu kad na stol stignu hladne, ravno iz frižidera. 

Ljeti je salata  najslađa, najraskošnija i najbogatija. 

U izobilju ima svakog mogućeg svježeg voća i povrća, a tek začina, samoniklog divljeg bilja, zatim jestivog cvijeća... 
Jednostavno smo zasljepljeni blještavilom boja i okruženi bogatstvom okusa!
Ovdje sada imamo jedan odličan recept za kompletan obrok u kojem ćemo naći pregršt vitamina i minerala, ali i proteina.
Za ovu predivnu ljetnu salatu nam trebaju:
  • 1 ½ šalica kuhanog slanutka,
  • 300 g zelenih mahuna,
  • 300 g seitana,
  • 1 crveni luk,
  • sol, 
  • ½ vezice vlasca, 
  • slanutkovo brašno,
  • 2, 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica rižinog octa,
  • 1 žlica tamarija.
Seitan narežemo na kockice, uvaljamo u brašno i propržimo na ulju. Izvadimo ga na papirnatu salvetu kako bi se ulje ocijedilo. 
U loncu zakuhamo posloljenu vodu. Mahune operemo i stavimo u proključalu vodu na 5, 6 min. neka omekšaju, ali ostanu hrskave. Takve mahune procijedimo i ostavimo ih neka se ohlade.
Luk  narežemo na tanke polumjesece i na trenutak uronimo u kipuću vodu. Izvadimo ga neka se ohladi. Vlasac sitno nasjeckamo.
Sada pomiješamo ohlađene mahune, slanutak, luk, vlasac i seitan.
Pomiješamo rižin ocat, maslinovo ulje, tamari i još kakav nama preferirani začin, pa time prelijemo ovu odličnu salatu.
Uživamo u okusu Mediterana - kompletnom obroku ;)

petak, 3. lipnja 2022.

Zobene Jagode

Sezona jagoda je počela, te nam je idealno vrijeme za pripremu kolača od ove,
drage nam, namirnice - jagode
  Ta proljetna delicija odlično se slaže i s ostalim voćem i povrćem i sa čokoladom i sa sirom pa i čak s, možda manje zanimljivim, ali moćnim, zobenim pahuljicama. 
  O zobi dosta toga možemo pročitati u postu pod nazivom Zob, zrno zdravlja!

Jagode sa zobenim pahuljicama ili Zobene Jagode - odlična ideja za odabir zdravog doručka ili ukusne, a zdrave užine. 

Zobene pahuljice su često na meniju svima koji vole zdravo jesti jer su prepune vlakana, kompleksnih ugljikohidrata i proteina.

A jagode, jagode su jednostavno ljekovito voće koje potiče mršavljenje, ali i čisti krv. 

Ta crvena namirnica je odličan izvor folata i vitamina C, te sadrži i biljne fenole koji s antioksidansima smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Zato kad zobene pahuljice spojimo s nekaloričnim i prezdravim jagodama znamo kako smo napravili odličan, zdrav obrok nazvan Zobene Jagode!!

Za Zobene Jagode trebamo slijedeće namirnice:

U multipraktik ubacimo i kratko izmiksamo zobene pahuljice, steviju, sol, tapioka brašno, prašak za pecivo i vaniliju. Ostavimoi manje komadiće zobenih pahuljica. Postepeno dodajemo kokosovo ulje, pa miksamo uz stanke za dodavanje ulja. Smjesa će biti malko suha, ali na dodir će se povezivati.

Zagrijemo pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje cca 17x17 obložimo papirom za pečenje. ½ šalice smjese ostavimo za kasnije /posipavanje/, a ostatak smjese ravnomjerno nanesemo na kalup. Stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo 20 minuta. 

Dok se smjesa peče, pripremimo jagode.

U posudu za kuhanje stavimo narezane jagode, javorov sirup i limunov  sok. Pomiješamo i pustimo nek` se kuhaju na sasvim laganoj vatri. Kad jagode omekšaju, a tekućina se zgusne, ugasimo vatru.

Sada smjesu s jagodama prelijemo u kalup, posipamo ostatkom gore napravljene smjese za podlogu i pečemo još 30-tak minuta.  

Pustiti da se stvarno skroz ohladi prije rezanja. Narežemo i uživamo ;!


petak, 22. travnja 2022.

Čokolada i čili

... ili čili u čokoladi.
A po meni još uvijek ima brašna. Bio je tu Kutak za slanutak, a uskoro će opet heljdino brašno doći na red jer planiram napraviti francuske krepe. Past će jedne palačinke od heljdinog brašna s čokoladom za mog Brunčija, sigurno.
U međuvremenu sam opet malo u čokoladi i ljuti me što imamo tako malo namirnica oko kojih je toliko ljubavi kao oko čokolade.
Čokolada je totalno ljubavna
Svi je vole; vole je mali, ali i veliki, vole ju žene, ali i muškarci, vole je gurmani, ali i nutricionisti.
Pišemo priče i pjesme, snimamo muziku i filmove, sve o njoj - čokoladi. Nezaobilazna je u pripremanju kolača, torti i deserata, a bogata je i antioksidansima.
Čokolada potiče lučenje hormona sreće, pa je ona najukusniji i nabolji način za popravljanje raspoloženja. 
Čokolada uz dobru mjuzu i to je to ;)
Kad sam već kod raspoloženja, ne smijem preskočiti čili papričice. Ne, ne, nikako!
Bez čilija čak se i neki čokoladni kolači čine dosadni i obični. 
Uz čili i crna čokolada poprima novu dimenziju. U čiliju se nalazi ulje koje je „krivac“ za okus i korisne efekte koji se čiliju pripisuju. To je kapsaicin koji djeluje na naše receptore po jeziku, a iste imamo i u koži, pa oni šalju signal npr. visoke temperature. Zbog tog signala u nama dolazi do lučenja endorfina koji je prirodni analgetik, a izaziva i osjećaj zadovoljstva. S obzirom da se nismo opekli već jedemo nešto baš fino, ostaje nam osjećaj zadovoljstva. Zato ljuta hrana, ustvari, izaziva ovisnost. Ovisna o ljutom otkad znam za sebe.
Zato; čokolada, čili, ugodna muzika i  TO je TO.
Ako niste nikad probali crnu čokoladu sa čilijem /uz ugodnu muziku/ tu grešku trebate ispraviti što prije.
Za ispravljanje takve greške napravit ćemo Čoko-čili kuglice. Kuglice koje se nazivaju i truffles ili tartufi. To bi onda bili čoko-čili truffles ili, na hrvatskom, čoko-čili tartufi tj. čoko-čili kuglice.

Za Čoko-čili kuglice trebaju nam sljedeće namirnice:
  • 350 g tamne čokolade,
  • 50 g mliječne čokolade,
  • kakao u prahu,
  • 2 žličice/žlice/ čilija u prahu,
  • 2 dcl slatkog vrhnja,
  • ugodna muzika ;)
Čokoladu razlomimo na kockice i stavimo u posudu.
Slatko vrhnje začinimo čilijem i grijemo ga, neprestano miješajući, dok ne provri.
Sada vrućim vrhnjem prelijemo kockice čokolade i miješamo dok se čokolada potpuno ne otopi.
Otopljenu čokoladu ostavimo nek` se hladi na sobnoj temperaturi, a onda bar još 90 minuta u frižideru.


Pazite!!! Ove kuglice su bolje od onih Slatkih, zdravih kuglica koje smo probali ranije, tako da za ovisnosti raznih vrsta ne odgovaram ;)

Čokoladna smjesa sa čilijem je ohlađena, pa sad rukama oblikujemo što ljepše Čoko-čili kuglice

Čoko-čili kuglice provaljamo kroz kakao, pustimo muziku i uživamo :-*

srijeda, 13. travnja 2022.

Ti si Uskrs ⍏

Ovih dana razmišljamo o jajima; što jajima u prirodnim eko bojama, što čokoladnim jajima ... 

Sretni recepti :) žele Sretan Uskrs ⍏ 



I... znamo li anagram imena Isus Krist? 
Razmislite ... 
Ili samo, još jednom, pročitajte naslov ovog posta ⍏  ;)