subota, 10. rujna 2022.

Umak od gljiva

Stigao je rujan!!
Rujan, predivan mjesec kad je na štandovma i tržnicama sve prepuno raznolikih plodova. Oko nas pregršt boja
Plodovi prirode koji nisu preskupi, pa i s manje novca možemo pripremati odlična jela. Vrijeme se mijenja diljem svijeta, pa se tako posvuda mijenjaju i dostupne nam namirnice. 
U svakoj sezoni imamo drugačiji niz svježih, ukusnih proizvoda. 
Jesen je baš zbog toga odlično vrijeme za isprobavanje i testiranje raznolikih zdravih recepata.

Sezona gljiva je tu, pa radimo odličan umak od gljiva u kojem čak i nema vrhnja ;

U ovaj odličan umak idu sljedeći sastojci:

  • malo /ili više;/ kokosovog ulja, 

Indijske oraščiće stavimo  u vodu i ostavimo ih nek` se namaču. 

Treba im dosta vremena za namakanje, pa ne bi bilo loše kad bismo se sjetili u vodu ih staviti već ujutro ili čak dan prije.

Uglavnom, indijski oraščići bi se trebali namakati oko pet sati.

U tavi zagrijemo ulje i ubacimo narezane šampinjone.

Pirjajmo ih 10, 15 min. uz povremeno miješanje.

Indjske oraščiće ocijedimo i isperemo, pa ih  ubacimo u blender s malo vode. 

Blendamo ih sve dok ne dobijemo finu, gustu, glatku smjesu.

Sada smjesu indijskih oraščića ubacimo u tavu s gljivama i promiješamo. 

Sve skupa nek` se pirja još koju minutu i naš Umak od gljiva, bez vrhnja, je gotov!