ponedjeljak, 1. listopada 2012.

Uzmite listić zdravlja - steviju


Još uvijek nisam sama ispekla onu pizzu iz prošlog posta.
Nisam pizzu jela već jako dugo, ali to me nije spriječilo da i dalje guglam, pa sam naletila na nešto novo.
Google pizza ? Ne, nažalost ne ;

Stevija!

Čitam o njoj već danima i ne mogu se prestati čuditi kako za nju nisam ranije čula.
Za Natren, Sussino i druge umjetne zaslađivače, naravno, jesam.

Možda čak i prije nego li su se pojavili jer marketing, reklame, brendovi već godinama rade svoje.
A u usporedbi sa svim ostalim sladilima, bili oni umjetni ili ne, listići stevije pokazuju poprilične, skoro bolne prednosti.
S obzirom da me tako oduševila  htjela sam to podijeliti sa svima koji se namjerno ili slučajno nađu na ovom blogu.
Stevia tj. steviol glikozidi su potpuno prirodni produkti. Puno ime, rekli bismo ime i prezime, joj je stevia rebaudiana.
Kao prvo, možda ženskom rodu najvažnije; stevija ne sadrži nikakve kalorije.
Inače nam stiže iz Paragvaja.
Listići se mogu direktno upotrijebiti, a zahvaljujući vrlo jakoj slatkoći, potrebna je vrlo mala količina istih.
Listići ili steviol glikozidi lako se kuhaju, a podnose zagrijavanje i preko 200° C.
Ne uzrokuje fermentaciju.
Ne izaziva ovisnost, klinički je testirana pa je idealna čak i za djecu.
Regulira šećer u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima, a utječe i na rad gušterače.
Pomaže našoj probavi, a također i kod raznih oblika bolesti desni i zubiju kojima inače, znate i sami, slatko šteti.
Olakšava izlječenje kod bolesti koje su posljedica zaraze kandidom (gljivice).
Pomaže kod dijeta za mršavljenje i različitih ovisnosti.
U usporedbi s bijelim šećerom slatkoća listova stevije je 20-40 puta veća.
U Japanu je 1969. godine  upotreba umjetnih sladila je, zbog zdravstvenih rizika,  bila zabranjena, tj ograničena, ali upotreba stevije kao sladila zauzima oko 40% tržišta.
I sada se u tom istom Japanu  stevija može naći u gotovim jelima, napitcima, slasticama, morskim plodovima, soja sosu, žvakačama …
Listići smanjuju želju za slatkim, a pomažu smanjiti i osjećaj gladi. Znači i dalje bismo uživali u slasticama, samo bi se želja za njima smanjila. Za sve one koji se ne mogu iskontrolirati, sa stevijom samokontrola više nije problem.
Učinak blagog smanjenja tlaka je primjećen kod svakodnevnog uzimanja stevije u obliku tekućih koncentrata napravljenih od njezinih suhih listića.
Kod redovite upotrebe pokazalo se da regulira i  šećer u krvi, što je opet jače izraženo ukoliko koristimo koncentrat.

Čaj od stevije i napitci od stevije, ukoliko se piju svakodnevno, poprilično smanjuju mogućnost pojave prehlade ili gripe. Možda je s time povezano to da virusi ne mogu razgraditi slatke glikozide koji prirodno štite sluznicu grla kad pijemo stevija napitake. To  je možda i učinak prirodnog cinka koji sadrže listići stevije. Medicinska istraživanja dokazuju, unesen preko usne šupljine cink teži uništavanju virusa samim kontaktom. Moguće je da je u pitanju kombinacija ta dva učinka.
Redovitom upotrebom stevije u bilo kojem obliku, prilično se smanjuje karijes i krvarenje desni. Te probleme s ustima nam rade bakterije koje se tada muče s probavljanjem glikozida, te zbog toga umru. Svakodnevna upotreba poboljšava dah u ustima i zdravlje naših zuba. Jer, bakterije naslagane na jeziku i zubima koje uzrokuju zadah iz usta su morale umrijeti radi problema s probavom ; . 
Po  tom pitanju napravljeno je dosta znanstvenih istraživanja koja potvrđuju pozitivne učinke upotrebe stevije na oralnu higijenu.
Za smirivanje probavnih smetnji, bolova u trbuhu i sl. isto bismo mogli piti čaj od stevije. Čaj se radi tako da 1 žlicu zelenog praha prelijmo litrom vruće vode. Treba odstajati 3 do 5 minuta ili dok temperatura ne bude za konzumaciju. Popijemo cijelu šalicu tog toplog čaja, a rezultate vrlo brzo možemo osjetiti. Opet bakterije koje baš vole glikozide, a ne mogu ih probaviti, što dovede do njihovog uništenja. 
Ovakav čaj pomaže i kod trovanja hranom.
Kad pripremimo čaj od stevije, namočimo gazu čajem i stavimo ju na oči. Gaza prekrije oči i bore oko njih ; nakon 5 minuta ili više maknemo gazu i divimo se sebi u ogledalu. Koža nam je mekša, a bore manje vidljive.
E sad, osim što smo ljepši i manje naborani stevijom si možemo povećati tjelesnu izdržljivost i razbistriti misli.
A kad si razbistrimo misli, možda počnemo razmišljati o prestanku pušenja (tko puši).
I tu stevija opet igra glavnu ulogu. Nekako to baš ne mogu povjerovati, ali probat ću jer bih morala. Evo odmah... čim si razbistrim misli.
Znači, kažu da bismo listiće stevije trebali staviti između obraza i desni.  Ako nemamo listiće, možemo staviti zeleni prah :-P (ja bih rađe listiće). Tako se, navodno, postepeno smanjuje želja za pušenjem i ovisnost o duhanu. Kad se pojavi želja za cigaretom, popijemo šalicu stevije i yerba mate čaja. Učinak je isti, ako ne i bolji od predhodnog savjeta. 
Ufffff ….. kad bi to tako radilo, nitko sretniji od mene. I još kad bi mi stevija našla posao i izliječila me od MS-a ;)
I još za kraj, malo po kilama ;
Stevija smanjuje apetit i želju za slatkim, i naravnio nema kalorija, pa je njezina uloga u mršavljenju neupitna. Nije baš da nas može osloboditi loših prehrambenih navika i uživanja u slatkišima, ali kažu da je mnogo korisnika s vremenom smanjilo unos omiljenih slatkiša. 
Stevija je imala burnu prošlost i neko vrijeme je bila bannirana u USA. FDA ju je prckala isto kao i ginseng u kapsulama. Hmm … o tom po tom, jer ipak, ona je na dohvat ruke, a apoteke, ljekarne i farmaceuti moraju od nečega živjeti.

Znači, trebalo bi upotrebljavati steviju umjesto šećera i umjetnih sladila na sirovoj hrani, pri kuhanju ili pečenju, kao čaj i za svašta-nešto ;)

Pa, ako nemate MS kao ja, a nadam se da nemate, već imate svašta-nešto – uzmite steviju :)
I ako nažalost, imate.