petak, 17. rujna 2021.

Heljda keks

Zadnjih dana sam od glave do pete u raznim brašnima. Posebno su mi zanimljiva brašna bez glutena kao brašno od badema, brašno od slanutka, zobeno brašno, heljdino brašno ... 
Heljdino brašno koristi se u mnogim zemljama, ali draga mi Francuska je poznata po krepe, palačinkama od heljdinog brašna.
Svi već sigurno znaju kako heljda nije žitarica. Doduše, zbog svoje hranjivosti se smatra žitaricom, ali za botaničare je ona zeljasto povrće, a ponekad se ubraja čak i u voćke.
No dobro, što god bila, heljda nam daje intenzivan okus i gustu teksturu. Zato su se Francuzi i sjetili raditi palačinke od heljde. S obzirom da heljda ne sadrži gluten odlična je za sve koji gluten izbjegavaju. Znači, glutena nema ;)
Danas sam radila masku za lice od slanutkovog brašna i kurkume, pa imala vlastiti Kutak za slanutak, a ovdje ćemo od heljdinog brašna raditi odlične kekse orašastog okusa.
Heljda keksi bez glutena zdraviji su od onih od pšeničnog brašna, lako ih je napraviti i naravno da su prefini!
Za ove heljda kekse nam treba:
  • 300 g heljdinog brašna,
  • 100 g mljevenih badema,
  • 1 jaje,
  • 200 g maslaca,
  • 80 g šećera,
  • sol,
  • začini / anis, cimet...
Jaje i maslac izvadimo iz hladnjaka jedno pola sata prije početka pripreme heljdinih keksića.
Pomiješamo bademe, brašno, začine ... i posolimo. U to dodamo jaje i maslac narezan na listiće. 
Začine stavljamo po okusu i želji: anis, cimet, klinčić, sezam ...
Sada sve dobro umijesimo, a tijesto oblikujemo u valjak. Zamotamo ga u prozirnu foliju i ostavimo neka sat vremena odmori.
Kad razvaljamo kekse, izrežemo oblike po želji, možemo se i poigrati s razno raznim pečatima.
Kekse pečemo 15-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C.
Možemo ih namazati pekmezom, marmeladom. džemom ili čokoladom, a ako volimo još slađe, pospemo ih s malo stevije.
Usput, moram reći da je i maska za lice odlična;