Crveno je strast, ljubav i uzbuđenje. Crveno je vatra. Boja energije
i kretanja.
Crvena uzbuđuje i jako je dinamična.
Crvena uzbuđuje i jako je dinamična.
Crveno brine za vrelu životnu sreću, vatrene nagone i ne
ostavlja hladnim nikoga. Kažu kako postoji skoro tri milijuna crvenih
nijansi, a ljudsko oko može prepoznati prilično mali broj njih.
No svejedno, ljudski metabolizam se ubrzava i pojačava već kod prvog pogleda na crvenu boju za više od 13%. Totalno ubrzanje, trenutno!
No svejedno, ljudski metabolizam se ubrzava i pojačava već kod prvog pogleda na crvenu boju za više od 13%. Totalno ubrzanje, trenutno!
Crvene bobe su, baš kao jaglaci i visibabe u vrtovima, vjesnici
proljeća, lijepi naši gastro vjesnici proljeća. Danas je, doduše, za osjetljivije
voće i povrće, stvorena umjetna klima u staklenicima, pa trešanja, dinja, jagoda,
lubenica, višnji... ima u svako godišnje doba. Tako je proljeće postalo manje
romantično, a dosta pristupačnije po ponudi i cijenama.
Ipak, svi znamo da je hrana u sezoni najzdravija,
najukusnija i najbolja, pa se trudimo tako jesti ;)
Kad se hranimo po sezonama znamo da nam priroda nudi pravu
hranu u pravo vrijeme.
I to je to!
Tako je i sa crvenim voćem / povrćem; pregršt vitamina i malo kalorija, a dolazi nam u prijelaznom periodu u kojem često osjećamo umor.
Tako je i sa crvenim voćem / povrćem; pregršt vitamina i malo kalorija, a dolazi nam u prijelaznom periodu u kojem često osjećamo umor.
Voće i povrće ima crvenu boju zahvaljujući antocijanima.
To
su prirodna bojila koja su odgovorna za to da se rajčice, jagode, trešnje...
ističu svojim crvenim nijansama.
Tako boja tog prekrasnog voća, povrća:
1. savršeno odgovara bojama probuđene prirode i
2. ima veoma važnu ulogu označavanja prisutnosti raznih
kemijskih spojeva kao što su fenoli, terpen i flavonoidi.
Stručnjaci su otkrili kako određena boja označava
sastojke koji imaju određene učinke na ljudski organizam.
Tako nam crveno jača srce, ali i memoriju.
Tako nam crveno jača srce, ali i memoriju.
Crveno voće/povrće u sebi krije i pravi crveni odred za zaštitu
stanica.
Pa tako što je trešnja crvenija, ima više zdravlju
poticajnog antocijana koji pazi na naše stanice.
Antocijan regulira grušanje krvi, zaustavlja
upale, štiti od bolesti srca i krvnih žila. Antocijan je tvar koja dovodi
tijelo u vrhunsko stanje, poboljšava onaj dobar osjećaj i pojačava želju za
životom.
I crveno vino je prepuno dragocijenih hranjivih tvari. Zbog njih je i pao onaj umak od crnog vina. Ili možemo opet probati jagode sa šeširićem.
Ako je crveno, bilo povrće, voće, piće... zdravo je i ukusno.
Crvena je za obožavanje, zato obožavamo crvenu hranu!
Zar ne?