ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Teški, žuti limun


Limun je voće s možda najdužim popisom pozitivnih djelovanja na naš organizam i zdravlje.
O limunu je napisano puno knjiga i članaka, a ja sam za sada htjela izdvojiti bar neka od najvažnijih svojstva limuna i reći kako ga s pokrićem nazivaju super-hranom.
Znači kao prvo, limun nam podiže imunitet. On je prirodni antibiotik koji nas štiti od virusa i bakterija.

Štetne bakterije odbija njegova kiselost, dok s druge strane, ta ista kiselost privlači bakterije koje koriste našem organizmu, pogotovom probavnom sustavu. Limun se nalazi u dosta dijeta jer daje osjeća sitosti dok istovremeno podiže energiju cijelom tijelu.
Limun snižava kolesterol i pozitivno djeluje na probavu, jetru i krvnu sliku.
Limun i češnjak super pomažu kod kolesterola. Argume, citruse kod žgaravice nije baš preporučljivo uzimati, ali žlica limuna pomiješana s pola čaše vode pomažu i kod tog neugodnog peckanja.
Njega je najbolje iscijediti i taj sok spremiti u frižider, pa tako imati pri ruci kad god poželimo.Kad bismo ga, zbog par kapi, trebali cijediti svaki put ispočetka brzo bi nas prošla volja za tim kiselim argumom.
Limunova kora ima kiselkasto-gorku aromu, pa se dodaje kolačima, a u nekim krajevima je popularan i liker od limuna.
Kriške limuna dodajemo čaju i drugim napitcima zbog arome, ali zdrava svojstva ipak bolje dobijemo i iskoristimo iz  ocijeđenog limuna.
Limuni se razlikuju po boji, obliku, veličini, ali i slatkoći. Kažu da je u pravilu slađi limuni bogatiji vitaminima i mineralima. A slađi je, koji ???
Ako želimo naletjeti na sladak limun, birat ćemo žute limune prije zelenih. I teške. 
Znači teške, žute limune.
Limun bogat tvarima zbog kojih ga kupujemo ima bogatu unutrašnjost i tanku koru, a  u odnosu na limun iste veličine koji ima debelu koru i nije toliko bogat korisnim sastojcima, puno je teži.
U želji da povećam unos limuna, ja sam počela salatama dodavati umjesto octa sok od limuna. Odlično je ;
Tu je i limunada, čaj s medom i limunom … 
Nije baš da sam se razbacala receptima, ali uskoro ;
Limun možemo čuvati 2-3 tjedna u frižideru ili tjedan dana na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu. Ocijeđeni sok možemo u poklopljenoj posudi čuvati u frižideru oko 5 dana.