ponedjeljak, 13. listopada 2014.

Cikla, sok od cikle

Sok od cikle, ne samo da je izuzetno zdrav, već je i jako ukusan. 
Ali, što je to tako zdravo u soku od cikle?
Sok od cikle ima pigment koji nam daje antiupalna i antioksidativna svojstva. Pigment se zove betalain i zahvaljujući njemu sok od cikle spriječava oštećenja stanica i uništava slobodne radikale u organizmu. Betain pigment usko surađuje s vitaminom B12, folnom kiselinom i aminokiselinom metioninom.
Ako nas muči probava, trebalo bi redovito piti sok od cikle jer sok od cikle pomaže pri čišćenju crijeva i pravilnom radu probave.
Isto tako, zahvaljujući karotenoidima, zeaksantinu i luteinu koje sok od cikle ima, taj sok je jako dobar i za zdravlje naših očiju.
Jedna čaša soka od cikle dnevno snižava visok krvni pritisak, ali povećava ono što je potrebno povećati, a to su nivo željeza u krvi i nivo energije. Željezo koje ima sok cikle poboljšava cirkulaciju krvi. Uz to antiosksidansi u cikli pomažu nam održati hemoglobin na normalnom nivou. 
Sok od cikle u sebi ima i magnezij koji nam pomaže smanjiti stres, a još nam i dokazano poboljšava imunitet, pa se naše tijelo lakše i brže bori s raznim infekcijama.
Upravo zbog svih tih prednosti koje sok od cikle ima, on se već desetljećima koristi kao prirodan lijek, a mislim da takve lijekove svi najviše volimo. Ja bih ga čak svrstala u skupinu superhrane ili supernamirnica i mislim da nisam jedina.
U svakom slučaju, za najbolje rezultate bolje je izbjegavati kupovni sok od cikle i redovno piti onaj koji napravimo i iscijedimo sami. 
Sad kad znam da ćete piti sok od cikle, mogu reći samo čin-čin ;