utorak, 25. prosinca 2018.

Sretan i ukusan Božić

Sretni recepti Vam, uz one medenjake, keksiće, bogate božićne kekse, muffine i minjone,

blagdanske kolače i kolačiće, te razno razne paprenjake, želi 


sretan i ukusan Božić i šalje najljepše želje. 

Budite mi svi zdravi, poletni i veseli!

A uz sve to naravno, ne zaboravite zdravo i ukusno jesti  ;-*

ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Djumbirovi medenjaci

Đumbir je osim kao začin poznat i kao sredstvo protiv mučnine koje u umjerenim količinama preporučuje čak i trudnicama ;)
Poznamo ga i kao dodatak napicima od limuna i meda, a kao takav ima blagotvoran učinak na naše zdravlje. Đumbir sadrži mnoštvo minerala i vitamina B skupine i C vitamin.
Specifična slatkasto ljuta aroma đumbira potječe od mješavine bioaktivnih tvari, među kojima je najpoznatiji gingerol
Đumbir treba, prilikom upotrebe, biti svjež. 
On sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao većina začina ima termogenička svojstva koja potiču sagorijevanje naših masti, gubitak kilograma i ubrzavaju rad metabolizma. To ga čini odličnim za mršavljenje što nam je sigurno interesantno u ove predljetne dane. Đumbir je baš božićni začin.
Sada ćemo raditi Đumbirove medenjake za koje trebamo: 
  • 2 jaja,
  • 120 ml javorovog sirupa,
  • 6 žlica meda,
  • 200 g rižinog brašna,
  • 150 g bademovog brašna,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 80 g maslaca od badema /kokosova ulja/,
  • 1 žličica đumbira u prahu,
  • ½ žličice cimeta u prahu,
  • naribana korica limuna,
  • prstohvat soli.
Umutimo jaja i javorov sirup, pa dodamo omekšani maslac i med te nastavimo miješati. Rižino brašno, bademovo brašno, đumbir, cimet, sodu bikarbonu, sol i koricu limuna izmiješamo i dodamo u smjesu od jaja. Od toga umijesimo glatko tijesto i ostavimo ga nek se pola sata  hladi u frižideru. Zatim oblikujemo kuglice veličine oraha i posložimo ih u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje.
Razmak između kuglica obavezan. Zagijemo pećnicu na 180 °C pa pečemo kolačiće dok ne postanu prekrasno zlatnožuti /to bi bilo oko 15 minuta/.
Uz đumbirove medenjake odlično ide džem od limuna, pa ih s njim možemo i poslužiti.
Za previše raširene kekse dodajemo rižino brašno, a ako su slučajno pretvrdi, dodajemo malo sojinog mlijeka.
I eto sad imamo odlične, zdrave đumbirove medenjake i to bez glutena, bez šećera, bez mlijeka.

petak, 7. prosinca 2018.

Muffini i minjoni


... kao božićne i novogodišnje dekoracije.
Blagdani su vjerojatno najbolji trenutak za pokazivanje naših kulinarskih vještina, a bez sitnih kolačića teško je zamisliti bilo koji svečani blagdan.
Uz  ukusna i fina jela, ide i dekoracija kada sve odiše prazničnom čarolijom, pa se tako i hranom često volimo poigrati i ubaciti je u naše božićno i novogodišnje ruho jer slika ipak govori tisuću riječi ;)  
Zato su muffini baš praktični jer su mali i slatki, možemo ih razmještati po stolu u njihovim minjonima da bismo, prije ispunjavanja naših želudaca, ispunili praznine na dekoriranom stolu.
Baš zato jer sitni kolačići trebaju svima ovdje sam napisala jedan recept za muffine, kojima ćete sigurno ukrašavati vaše božiićne i novogodišnje stolove.
Za ove muffine u minjonima, koji nisu baš vege, ali jesu bez glutena, će nam trebati:
  • 0,5 dcl maslinovog ulja,
  • 2 jaja,
  • 2 dcl jogurta,
  • 0,5 dcl sezamovog ulja,
  • 1 dcl mineralne vode,
  • 200 gr integralnog  brašna od heljde,
  • 100 gr sira u fetama,
  • 1 prašak za pecivo,
  • malo soli i
  • sjemenke za posipavanje i ukrašavanje.

Postupak:
Umutimo jaja s uljem, dodamo jogurt i mineralnu vodu, pa miješajući dodamo i heljdino brašno, prašak za pecivo i sol. Na kraju ubacimo sir i još malo promiješamo.
Tu smjesu ulijemo u minjone ili silikonske modlice i posipamo sjemenkama koje smo odabrali ili, ovisno o vrsti sjemenki, pospemo muffine kad se ispeku. Kao sjemenke za posipavanje možemo uzeti sezam, lan, sjemenke suncokreta, bučine sjemenke
Stavimo u pećnicu zagrijanu na 22o °C, pa pečemo 10 minuta, a onda smanjimo na 170 °C i pečemo još pola sata.
Sad imamo muffine u minjonima kojima možemo ukrasiti naše božićne i novogodišnje stolove, blagdanske tanjure i popuniti praznine.

Možda ne praznine u srcima, ali praznine u želucima i na stolovima svakako da.

A ja vam, uz ove muffine u minjonima, svima želim dobar i sretan Božić, ali želim i da dobri i sretni budemo baš i sami mi.



utorak, 27. studenoga 2018.

Crni recepti

Petak trinaesti obično nazivamo crni petak. Crni petak je prošao, ali ja imam potrebu takav dan, ovdje na Sretnim receptima, obilježiti crnim receptima :/

Tako uz crni petak ovdje imamo crnu tjesteninucrno vino i umak od crnog vina
Crno nije svuda oko nas, ali tko želi za crni petak jesti crnu tjesteninu i uz to piti crno vino, na portalu Fini recepti naletjela sam na video o tome kako napraviti crnu tjesteninu.


Tu imamo i prof. Veljka Barbieria, poznatog hrvatskog književnika i gastronomskog stručnjaka  u emisiji Jelovnici izgubljenog vremena.
Crni kruh, crni čaj, crna kava i crni papar uvijek su tu negdje oko nas, zar ne?

subota, 6. listopada 2018.

Krem juha od buče

Jesen, prelijepa jesen je ovdje.
S jeseni nam je stiglo i vrijeme za variva, čušpajze i tople, ukusne juhe. Juha je odlično, jednostavno i često zdravo jelo.
Ovdje je danas odlična juha od buče.
Osim što je fina, jednostavna je i zdrava. 
Za krem juhu od buče trebamo namirnice:

Ako već nismo kupili očišćenu buču, očistimo ju a sjemenke sačuvamo za grickanje ili kao ukras juhi.
Uključimo pećnicu i stavimo na 200°C. Dok se pećnica grije narežemo buču na manje kockice i prokuhamo ju nekih 5 min. kako bi omekšala.
Zatim ocijedimo buču od viška vode, dodamo maslinovo ulje, začinimo kurkumom i đumbirom i dobro promiješamo. Neka se okusi prožmu. Tavu obložimo papirom za pečenjem i po njemu ravnomjerno rasporedimo buču, te ju zapečemo. Nakon 10, 15 minuta, na veće ili manje kocke narežemo jabuku, očistimo češnjak i luk, pa sve to zajedno razbacamo po buči. Kad buča omekša, izvadimo ju iz pećnice, ubacimo u blender u koji ulijemo i povrtni temeljac.  
Probamo i začinimo po potrebi. Možemo dodati vrhnje za kuhanje ili koju žlicu jogurta. Sve zajedno još prokuhamo cca pet minuta. Gotova je ;
Juhu od buče poslužimo ukrašenu prženim lješnjacima uz dodatak bučinih sjemenki.