ponedjeljak, 12. siječnja 2015.

Top 10 zimskih namirnica

Nakon blagdana uz stol prepun hrane i možda čišćenja organizma, koje smo savjesno obavili, siječanj je odličan mjesec za okretanje prema zdravijim obrocima. Sada nam je važno što u sebe unosimo jer smo restartali organizam detoksifikacijom
Meni je obično jako važno što ću unositi i spremati u svoj kompjutor nakon čišćenja od virusa, disk cleanupa ili defragmentacije, pa tako i što ću unositi u svoj organizam nakon njegovog restarta. No dobro, to su samo moje asocijacije, ali možda nekom pomognu.
To što zimi ponuda voća i povrća nije ni blizu onoj ponudi koju imamo u proljeće, ne znači da sa sezonskim namirnicama ne možemo pripremiti ukusne, zdrave obroke i zimi.
Zbog niskih temperatura koje su vani lijepo nam je kad se uljuljkamo u udobnost svoje sobe i provodimo slobodno vrijeme ispred kompa ili telke. Iako se manje krećemo, jesti uvijek stignemo ;
U zimskim mjesecima povrće i voće nam nisu nadohvat ruke, pa tako i naši obroci često budu siromašniji vrijednim nutrijentima.
Sad, da to ne bi bila prijetnja zdravlju našeg organizma, njegovoj formi i snazi, pogotovo nakon našeg restarta, izdvojila sam top 10 namirnica u kojima zimi možemo naći najviše, svima nama potrebnih, nutrijenata, pa su u moj top 10 zimskih namirnica ušli:
1) Bundeva i njezine sjemenke koje su prepune vitamina A, C i E, željeza, mangana, kalcija, cinka i zeaksantina.
2) Batat jer je prepun vitamina A, B5, B6, C i mangana.
3) Naranče koje volimo zbog vitamina C i A, folne kiseline, te minerala kalcija, kalija i dijetalnih vlakna.
4) Tamna čokolada s antioksidansima, magnezijem, kalcijem, željezom, cinkom, manganom, a čini dobro našem mozgu ;)
5) Grah jer je odličan izvor proteina, dijetalnih vlakana, željeza, magnezija, vitamina B.
6) Orašasto voće potrebno veganima zbog bogatstva proteina, dijetalnih vlakana, zdravih masti, kalcija, željeza, vitamina E, cinka, magnezija.
7) Đumbir je tu naravno, jer ako ga naribamo u nama omiljeni čaj dobijemo tonik za cijeli probavni sustav s antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. Ljutkasti đumir u čaju tako je odlična prevencija prehladi i gripi.
8) Klementine jer samo jedan slatki citrus ima čak 60 % preporučene dnevne doze vitamina C, a  i odlično pašu uz salatu. To je odlično jer mala doza C vitamina u kombinaciji sa željezom iz povrća, kao što je salata ili špinat, ovu kombinaciju čini neodoljivom, a paše i našem restartanom tijelu.
9) Kelj jer je prava superhrana od koje se može napraviti čips. Bogat je željezom, kalcijem, kalijem i vitaminima C i A. Ja ga volim kao čips, nešto slično onom Čipsu od tikvica. Meni je dobar i kelj na salatu, u koju dodam zdravih masnoća, kao što je maslinovo ulje ili orašasti plodovi jer onda tijelo bolje apsorbira sve hranjive tvari.
10) Grejp je i ove godine na popisu, iako mi skidanje kila i topljenje kilograma nisu baš potrebni, ali za mršavljenje je odlično prije jela pojesti polovicu grejpa i kilogrami naprosto nestaju, ali mi je grejp predobar kad polovicu grejpa pospem, svakom mozgu dragim, toplim i trpkim cimetom

Uz to grejp ima i C vitamina, pa ...

Ovo je doba godine kada, zbog hladnijih dana, želimo pomoći organizmu u borbi protiv virusa, kašlja, prehlada i ostalih neugodnih simptoma. Zato dnevni meni moramo obogaćivati sezonskim povrćem i voćem, zdravom hranom, pogotovo onom s epitetom “super” ;)
Ipak, kad je već tako super moramo ju jesti.