Nakon blagdana uz stol prepun hrane i možda čišćenja
organizma, koje smo savjesno obavili, siječanj je odličan mjesec za okretanje
prema zdravijim obrocima. Sada nam je važno što u sebe unosimo jer smo restartali organizam detoksifikacijom.
Meni je obično jako važno što ću
unositi i spremati u svoj kompjutor nakon čišćenja od virusa, disk cleanupa ili
defragmentacije, pa tako i što ću unositi u svoj organizam nakon njegovog
restarta. No dobro, to su samo moje asocijacije, ali možda nekom
pomognu.
To što zimi ponuda
voća i povrća nije ni blizu onoj ponudi koju imamo u proljeće, ne znači da sa
sezonskim namirnicama ne možemo pripremiti ukusne, zdrave obroke i zimi.
Zbog niskih temperatura koje su vani lijepo nam je kad se
uljuljkamo u udobnost svoje sobe i provodimo slobodno vrijeme ispred kompa ili
telke. Iako se manje krećemo, jesti uvijek stignemo ;
U zimskim mjesecima povrće i voće nam nisu nadohvat ruke, pa
tako i naši obroci često budu siromašniji vrijednim nutrijentima.
Sad, da to ne bi bila prijetnja zdravlju našeg organizma,
njegovoj formi i snazi, pogotovo nakon našeg restarta, izdvojila sam top 10
namirnica u kojima zimi možemo naći najviše, svima nama potrebnih, nutrijenata,
pa su u moj top 10 zimskih namirnica ušli:
1) Bundeva i njezine sjemenke koje su prepune vitamina A, C i
E, željeza, mangana, kalcija, cinka i zeaksantina.
2) Batat jer je prepun vitamina A, B5, B6, C i mangana.
3) Naranče koje volimo zbog vitamina C i A, folne kiseline, te
minerala kalcija, kalija i dijetalnih vlakna.
4) Tamna čokolada s antioksidansima, magnezijem, kalcijem,
željezom, cinkom, manganom, a čini dobro našem mozgu ;)
5) Grah jer je odličan izvor proteina, dijetalnih vlakana, željeza,
magnezija, vitamina B.
6) Orašasto voće potrebno veganima zbog bogatstva proteina,
dijetalnih vlakana, zdravih masti, kalcija, željeza, vitamina E, cinka,
magnezija.
7) Đumbir je tu naravno, jer ako ga naribamo u nama omiljeni čaj dobijemo tonik
za cijeli probavni sustav s antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. Ljutkasti
đumir u čaju tako je odlična prevencija prehladi i gripi.
8) Klementine jer samo jedan slatki citrus ima čak 60 % preporučene
dnevne doze vitamina C, a i odlično pašu uz salatu. To je odlično jer mala doza
C vitamina u kombinaciji sa željezom iz povrća, kao što je salata ili špinat, ovu
kombinaciju čini neodoljivom, a paše i našem restartanom tijelu.
9) Kelj jer je prava superhrana od koje se može napraviti čips.
Bogat je željezom, kalcijem, kalijem i vitaminima C i A. Ja ga volim kao čips, nešto slično onom Čipsu od tikvica. Meni je dobar i kelj na salatu, u koju dodam zdravih masnoća, kao što je
maslinovo ulje ili orašasti plodovi jer onda tijelo bolje apsorbira sve
hranjive tvari.
10) Grejp je i ove godine na popisu, iako mi skidanje
kila i topljenje kilograma nisu baš potrebni, ali za mršavljenje je odlično prije jela pojesti
polovicu grejpa i kilogrami naprosto nestaju, ali mi
je grejp predobar kad polovicu grejpa
pospem, svakom mozgu dragim, toplim i trpkim cimetom.
Uz to grejp ima i C vitamina, pa ...
Ovo je doba godine kada, zbog hladnijih dana, želimo pomoći
organizmu u borbi protiv virusa, kašlja, prehlada i ostalih neugodnih simptoma.
Zato dnevni meni moramo obogaćivati sezonskim povrćem i voćem, zdravom hranom, pogotovo onom s epitetom
“super” ;)
Ipak, kad je već tako super moramo ju jesti.