nedjelja, 7. prosinca 2014.

Paprenjaci "Pipi Duga Čarapa"

Pipi Duga Čarapa paprenjaci

Izrada i pečenje paprenjaka u nekim obiteljima je još uvijek blagdanski običaj u kojem je sudjeluju svi, a pri tome posebno uživaju djeca čiji je zadatak utiskivanje oblika i simbola u tijesto pomoću raznih kalupa
Ona djeca koja tijekom prosinca pojedu najviše paprenjaka dobra su cijelu sljedeću godinu.
Paprenjaci su jako prhki, mirisni i ukusni, a ponegdje i izgledaju kao prava mala umjetnička djela, pa mogu poslužiti kao baš zgodan jestivi poklon.
Inače, paprenjaci su hrvatski suvenir, pa ako imate nekoga u inozemstvu za Novu godinu, Božić ... poklonite im paprenjake koje ste sami napravili. 
Sigurno će im se dopasti :)
... ili im poklonite kalup za paprenjake, pa neka za iduće slavlje naprave paprenjake oni vama ;)

Ovdje je jedan recept za paprenjake kakve je radila, nitko drugi nego Pipi Duga Čarapa, pa su po tom, meni omiljenom, liku iz dječjih knjiga i dobili ime ;)

Sastojci za "Pipi Duga Čarapa paprenjake":

  • 450 g integralnog brašna,
  • 150 g smeđeg šećera,
  • 180 g hladnog maslaca - narezanog na listiće,
  • 150 g oraha – mljevenih,
  • 1 jaje,
  • 3 žutanjka,
  • 2 žlice meda,
  • 1 žličica muškatnog orašćića,
  • 1 žličica klinčića,
  • 1/2 žličice svježeg mljevenog papra,
  • 2 žlice cimeta.
Postupak:

Usipamo brašno u veliku zdjelu i dodamo maslac. Maslac utrljamo u brašno, prstima dok ne dobijemo smjesu nalik mrvicama, a onda umiješamo orahe i šećer.
Zatim dodamo jaje, žutanjke, začine i med. Opet prstima izmješamo sve sastojke i polako formiramo kuglu. Tijesto treba mijesiti desetak minuta odnosno dok kugla ne postane čvrsta.
Malo ljepljivo tijesto ne treba nas brinuti, a pogotovo ne toliko da bismo dodali još brašna.
Kada se ohladi, tijesto će biti čvrsto i više neće biti ljepljivo.
Podijelimo ga na dva dijela. Svaki dio stanjimo tj. spljoštimo i zamotamo u prozirnu foliju. Ostavimo da stoji u frižideru najmanje sat vremena.
Pećnica treba biti zagrijana na 180°C, a dva velika lima za pečenje trebamo obložiti papirom za pečenje.
Ohlađeno tijesto razvaljamo na pobrašnjenoj podlozi na debljinu 5 do 7 mm.
Pobrašnjeni trebaju biti i kalupi za paprenjake.
Njima ćemo otisnuti na tijesto razne oblike i motive, a zatim oštrim nožem izrezati paprenjake iz ostatka tijesta.
Ako netko nema kalupe za paprenjake može nožem izrezati oblike kakve želi i pustiti mašti na volju jer mašta radi svašta ;)
Dok se peku, paprenjaci  ne narastu, pa između njih ne moramo ostavljati veliki razmak, a i izrezivati možemo stvarno skoro bilo što nam padne na pamet.
Pečemo ih 10 minuta
Kada počnu dobivati boju po rubovima - gotovi su.
Ako su vam manji kalupi i vrijeme pečenja će biti nešto kraće.
Kad su pečeni, pustimo paprenjake da se ohlade.
Spremimo ih u limenu kutiju i … trebali bi tako odstajati barem dva dana kako bi omekšali prije posluživanja.
Inače, u dobro zatvorenoj limenoj kutiji paprenjaci zadrže svježinu i do 6 tjedana.
Sjećam se, moja stoput pročitana Pipi Duga Čarapa je voljela peći paprenjake i za to joj nije bila potrebna snaga. Vjerojatno niti Pipi kalupi za paprenjake sa slike desno.
Ali možda je baš od paprenjaka bila tako super jaka,  najjača ;
Ovo nije Pipi Duga Čarapa lektira, ali je zato odličan "Pipi Duga Čarapa" recept za paprenjake.