Đumbir je osim kao začin poznat i kao sredstvo protiv mučnine koje u
umjerenim količinama preporučuje čak i trudnicama ;)
Poznamo ga i kao dodatak
napicima od limuna i meda, a kao takav ima blagotvoran učinak na naše zdravlje. Đumbir sadrži mnoštvo minerala i vitamina B skupine i C vitamin.
Specifična slatkasto ljuta aroma đumbira potječe
od mješavine bioaktivnih tvari, među kojima je najpoznatiji gingerol.
Đumbir treba, prilikom upotrebe, biti svjež.
On sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji
imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao
većina začina ima termogenička svojstva koja potiču sagorijevanje naših masti, gubitak kilograma i ubrzavaju rad metabolizma. To ga čini odličnim za mršavljenje što nam je sigurno interesantno u ove predljetne dane. Đumbir je baš božićni začin.
Sada ćemo raditi Đumbirove medenjake za koje trebamo:
- 2 jaja,
- 120 ml javorovog sirupa,
- 6 žlica meda,
- 200 g rižinog brašna,
- 150 g bademovog brašna,
- 1 žličica sode bikarbone,
- 80 g maslaca od badema /kokosova ulja/,
- 1 žličica đumbira u prahu,
- ½ žličice cimeta u prahu,
- naribana korica limuna,
- prstohvat soli.
Umutimo jaja i javorov sirup, pa dodamo omekšani maslac i
med te nastavimo miješati. Rižino brašno, bademovo brašno, đumbir, cimet, sodu
bikarbonu, sol i koricu limuna izmiješamo i dodamo u smjesu od jaja. Od toga umijesimo
glatko tijesto i ostavimo ga nek se pola sata hladi u frižideru. Zatim oblikujemo kuglice
veličine oraha i posložimo ih u posudu za pečenje prekrivenu papirom za
pečenje.
Razmak između kuglica obavezan. Zagijemo pećnicu na 180 °C
pa pečemo kolačiće dok ne postanu prekrasno zlatnožuti /to bi bilo oko 15
minuta/.
Uz đumbirove medenjake odlično ide džem od limuna, pa ih s
njim možemo i poslužiti.
Za previše raširene kekse dodajemo rižino brašno, a ako su
slučajno pretvrdi, dodajemo malo sojinog mlijeka.
I eto sad imamo odlične, zdrave đumbirove medenjake i to bez
glutena, bez šećera, bez mlijeka.