nedjelja, 19. rujna 2021.

Jesenske zlatne špagete

Nakon vrućeg ljeta stigli su nam jesenski dani. 
Zlatna jesen.
Niže temperature, zlatno lišće, kišni prozori, telka, tople dekice samo su neke od lijepih stvari koje nam donosi jesen.

No, prohladne noći i kraći dani bude naš apetit i možda želju za druženjem uz telku, gledanjem dobrog filma uz odličnu hranu. 

Kako bismo ostali puni energije, zdravi i poletni priroda radi svoje predivnim jesenskim plodovima koje stavljamo u najfinije recepte

Oni nam kuhinju ispunjavaju divno toplim mirisima, a odlični su za jačanje imuniteta i pripremanje tijela za hladnije dane.
Tu je onaj jesenski blues koji se vrlo lako pobjeđuje zdravim, mirisnim namirnicama u toploj kuhinji ili pred telkom. 
Odlični recepti i jesenska priča uz kraljicu jeseni, bundevu.
Došao je red na jesensku tjesteninu, tjesteninu od bundeve ili tzv. lažnu tjesteninu. Lažnu, ali zlatnu!
Možda je lažna, ali osim što je zlatna, ona je i gluten free, bez glutena.
Tjestenina od bundeve osvaja nježnim okusom, a odlično paše uz baš svaki umak!
Špageti od bundeve su zdraviji od onih “običnih”, klasičnih špageta, a okus im je bogatiji, bolji, ukusniji. Kombinirati ih možemo s  povrćem, lijepim našim gljivama, mesom ili najjednostavnijim umakom od maslaca, dragih nam začina i češnjaka.
Sezonske, jesenske, zlatne špagete od bundeve pripremaju se vrlo jednostavno:
- prepolovimo bundevu i izvadimo joj koštice, 
- premažemo ju maslinovim uljem,
- stavimo u pećnicu odrezanim dijelom prema dolje. 
Pečemo je oko 40 min. na 180° C, najviše sat vremena. 
Za to vrijeme ona omekša, a mi vilicom nježno ostružemo meso bundeve i tako dobijemo špagete.
Jesenske špagete.
Kad su gotove koristimo ih kao klasičnu tjesteninu, ali bez dodatnog kuhanja jer bi postale premekane.
Dok se bundeva kuha napravimo najdraži nam umak koji serviramo sa špagetama.
Jedino za što ovakva tjestenina nije je dugo okretanje vilice kako bi se Spago, spago, spagetti oko nje namotali ;)
Čuvamo se prejedanja jer, prefine su!