srijeda, 25. rujna 2013.

Cimet, miris, med

Cimet je začin koji se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u mnogim medicinskim tradicijama svijeta, pa tako i u ayurvedi.

To je začin koji se spominje čak i u Starom zavjetu, a bilješke o njemu postoje i u rimskim, egipatskim i grčkim rukopisima.  Kod cimeta čak i moderna znanstvena istraživanja potvrđuju da ima pozitivno djelovanje kod dosta bolesti. 
Cimet tako pomaže kod dijabetesa, gastritisa, bakterijskih i gljivičnih infekcija, povišenog kolesterola i još dosta drugih bolesti.
Cimet se dobiva od cimetovca, malog drva grmolikog oblika iz obitelji lovora.
Lišće i kora su mu aromatični, dok cvjetovi imaju neugodan miris. 
Mlade grane se režu, kora im se guli, a unutarnja kora se oblikuje u crvenkasto-smeđe štapiće i suši. Mali štapići se umeću u veće, pa se jednoliko režu. 
Danas se grmlje cimeta uzgaja u skoro svim tropskim krajevima svijeta.
Ipak, nije ljekovit svaki cimet. 
Ljekoviti cimet dobiva se iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, vrste koja potječe sa Sri Lanke, tzv. cejlonski cimet.
Kasija tj. kineski cimet ima sličan sastav, a proizvodi se od Cinnamomum cassia Blume, koji je porijeklom iz Burme.
Naravno, ova priča podsjeća na onu koju sam pisala o kineskom češnjaku jer, baš taj manje ljekovit, kineski cimet je onaj cimet koji ćemo češće naći u našim dućanima. A taj po ljekovitosti nije niti blizu cejlonskom cimetu.
S obzirom da je cimet bio ljekovit u prošlosti, ostao ljekovit u sadašnjosti, a čini se da će to ostati i u budućnosti, ovdje sam navela ljekovita svojstva cimeta:
  • poboljšava aktivnost mozga,
  • dobar je za probavne smetnje,
  • pomaže kod infekcija i upala,
  • pomaže pri mršavljenju,
  • smiruje menstrualne tegobe,
  • regulira količinu šećera u krvi,
  • smanjuje količinu lošeg kolesterola,
  • ublažava reumatske bolove,
  • uklanja gljivične infekcije,
  • suzbija širenje limfoma i leukemije.

S obzirom da su znanstvenici i liječnici moderne medicine na mnogim institutima i sveučilištima provodili razna ispitivanja ljekovitosti i dobrobiti cimeta navest ću neka od njih.
Ono što se meni najviše dopalo je istraživanje u SAD-u koje je pokazalo da miris cimeta stimulira aktivnost mozga. Dokazali su da cimet pomaže kod gubitka pamćenja i stresa. Mirisanjem cimeta možemo poboljšati raspoloženje i moždane funkcije, a u te svrhe je najbolje koristiti eterično ulje cimeta
Miris koji se kod mene često osjeti... a miriše, mmmm, odlično!

Što cimet još može?
Osim što bi muškarce moglo zanimati da miris cimeta jača libido, cimet sadrži visoke razine antioksidanata i fenola koji pomažu kod infekcija. Žudnja za ugljikohidratima se uz cimet smanjuje, a antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da uzimanje pola žličice cimeta na dan smanjuje količinu lošeg kolesterola.
U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro prije doručka uzimali pola čajne žličice cimeta u kombinaciji sa žličicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.
Cimet ima zadivljujući učinak na uporne gljivične infekcije, koje su često otporne na lijekove. Istraživači na Kanzaškom sveučilištu ustanovili su da je cimet djelotvoran protiv bakterije E. coli.
Zbog njegovih baktericidnih svojstava možemo ga koristiti i kao prirodni konzervans
Dodamo malo cimeta hrani, a on svojim djelovanjem spriječava stvaranje bakterija i kvarenje hrane.  Baš zbog baktericidnih svojstava se cimet često dodaje žvakaćim gumama. Dobar je osvježivač koji uklanja loš zadah, koji je često uzrokovan baš bakterijama.

Cimet i med za mršavljenje su odlični, pa ako želimo izgubiti suvišne kilograme, moramo probati kombinaciju meda i cimeta.
Za med s cimetom ili cimet s medom ovdje imamo upute.
Pomiješamo žličicu meda s pola žličice cimeta i tu mješavinu prokuhamo u šalici vode. Napitak podijelimo na dva dijela, pa prvi dio popijemo ujutro natašte, a drugi dio prije odlaska na spavanje.
I to je to. Rezultat se primjećuje već nakon dva tjedna.

Cimet je na našem tržištu dostupan u obliku štapića i praha. Dodajemo ga voćnim salatama, kolačima, napitcima, umacima, kompotima…
Postoje i kapsule s prahom cimeta, pa cimet možemo koristiti i kao dodatak prehrani.

Nikako ne smijemo zaboraviti da se pravi cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees i sadrži jako malo kumarina. To je dobro jer je, zbog opasnosti po zdravlje, udio kumarina u hrani zakonski ograničen na maksimalnih 2 mg/kg. 
Zato moramo paziti kad konzumiramo veće količine cimeta jer eterično ulje kineskog cimeta sadrži čak 5% kumarina dok ga eterično ulje pravog cimeta ima samo 0.45%!

Uživajte u pravom cimetu, njegovom mirisu, kombinaciji s medom ...