četvrtak, 14. veljače 2019.

Indijsko pohano povrće - pakora


O šarenoj indijskoj kuhinji već sam pisala; o njihovim začinima, kulturi, meditaciji…
Tu negdje je bio i Kutak za slanutak
Spominjala sam i chutney, ali indijski način pohanja nisam.

Pa ću onda sada.
Malo o pohanju u Indiji, o pakori. 


Pakora!

Mrkva, patlidžan, tikvica, bundeva, brokula, cvjetača, bundeva... samo je manji dio povrća koji savršeno funkcionira u indijskom načinu pohanja zvanom pakora.
O kojem god povrću se radilo, narežemo ga na komade istih veličina, kako bi svi bili podjednako pečeni. Brokulu ili cvjetaču možemo narezati na cvjetove, ukusnu i zdravu mrkvu, ljubičasti patlidžan i papriku na prstenove ili trake, listove špinata, šparoge i kelj pupčar možemo pržiti cijele. Takve pakore odličan su prilog svakom jelu. No pakora može biti i hranjivi međuobrok.
Takav odličan snack se u Indiji poslužuje kao popodnevni obrok/kasni ručak ili kao večera, uz prikladno piće, čaj, juhu ili kao prilog. Uskoro stiže i članak o besanu, brašnu od slanutka.
No, sada pišem o pahori koja predstavlja povrće pohano u brašnu od slanutka.
Evo kako s njim radimo.
U većoj zdjeli promiješamo brašno od slanutka, dodamo začine, sol i prašak za pecivo.
Polako dolijevamo hladnu vodu i miješamo pjenjačom dok ne dobijemo kompaktno, glatko tijesto. Tijesto mora ostati dovoljno gusto da se primi za povrće.
Povrće koje smo odabrali sada narežemo i ubacimo ga u tijesto. Pripazimo da tijesto potpuno prekrije svaki komad povrća.
Svaku vrstu povrća pržimo za sebe, odvojeno od drugih vrsta povrća. Svaki komad iz tijesta vadimo posebno, odvojeno, pa brzo stavljamo u zagrijano ulje ili maslac. Gotovo je kad počne polako tamniti. Nemojte prepržiti!
Brašno od slanutka golica kreativnost, tako da, koristiti oprezno! ;

nedjelja, 3. veljače 2019.

Predivne paleo praline


Pralina baršunasto čokoladna delicija kojoj ne odoljevamo i koja će sigurno biti na našem božićno/novogodišnjem stolu. Delicija u jednom zalogaju pravi je užitak našim okusnim pupoljcima. Praline, one ne traže previše vremena za pripremu, a zbog raznovrsnih dodataka stvaraju raznovrsne neodoljive okuse. Praline, paleo praline, predivne praline ;)
Dodaci mogu biti nougat, suho voće ili predivni i prezdravi orašasti plodovi.
S obzirom da pazimo na zdravlje ovaj recept je iznimno zdrav, od kvalitetnih sastojaka, bez šećera, brašna ili sličnih namirnica koje trebamo izbjegavati.
Tamna čokolada, kokosovo ulje i  badem, kikiriki kao odličan izvor proteina.
Tu je još i med te par kapi tekuće stevije za slatkoću, ali i malo himalajske soli koju stavimo u smjesu s kikirikijem.
Sastojci za Predivne paleo praline podijeljeni su u smjese, pa tako imamo čokoladnu i orašastu smjesu + dekoracija.
Za čokoladnu smjesu:
Za orašastu smjesu:
  • 100 g kikiriki maslaca,
  • 30 g ulja kokosa,
  • 5 žlica meda,
  • himalajska sol.
Dekoracija po želji:
Izlomljenu čokoladu otpimo na pari i dodamo joj kokosovo ulje i vaniliju. Dobili smo glatku, gustu, tekuću smjesu.
Pola smjese izlijemo u kalupe za praline, ostavimo 10-tak min. u frižideru kako bi se čokolada stisnula i stvrdnula. Polovicu smjese ostavili smo sa strane.
Dok je smjesa u hladnjaku, na pari otopimo kikiriki maslac s kokosovim uljem i medom. Dobijemo još jednu glatku, gustu, tekuću smjesu. Himalajska sol po želji, svakako je dobrodošla.
Sada izvadimo kalupe sa čoko smjesom iz hladnjaka, prelijemo ju orašastom smjesom i vratimo u hladnjak na 20 min. 
Nakon 20 minuta, preko sloja orašaste smjese stavimo ostatak smjese s čokoladom. 
Za dekoraciju pospemo listićima badema, sezamom ili što god smo, kao ukras, odabrali.
Sve  zajedno vratimo u hladnjak i za cca sat vremena imamo Predivne praline.

petak, 25. siječnja 2019.

Aloe Vera

Smatraju je jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu, a čini se da i je tako jer Aloe Vera ima 19 od 20 aminokiselina potrebnih organizmu. Mislim da je suvišno govoriti kako je ova biljka prepuna minerala i vitamina, ali da i to je. Prepuna ljekovitih svojstava, pomaže u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava, sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva, te pomaže pri razgradnji masnoća i šećera iz hrane.
Svima koji eventualno imaju dijagnozu s tisuću lica sigurno će biti jako zanimljiva ova biljka koju nazivaju biljkom s tisuću dobrih lica.
Osobno mi je to prenapeto i prezanimljivo, pa baš sad i pijem Aloe Veru, ujutro, natašte, a u meni se možda odvija borba 1000 dobrih Aloe lica vs 1000 MS lica ;)
Vidjet ćemo koje lice će odnijeti pobjedu.
Kažu kako je malo reći da je aloe vera čudna biljka još čudnijih tekstura, ali kada jednom otkrijemo sve njezine dobrobiti, ova fantastična biljka postaje stalan član naše kuhinje, kupaone i sobe.
Aloe vera se upotrebljava već više od 6000 godina i to na različite načine. Ona je odličan lijek, ali i divan dodatak omiljenim nam jelima i našoj zdravoj prehrani
Izgled ove neobične biljke pomalo je varljiv. Izvana je naoružana sitnim bodljama i tamno zelene boje, ali kad se list aloe vere prepolovi unutra možemo naći nježnu želeastu teksturu dijela ploda koji stvarno postaje naš saveznik u cijelom nizu aktivnosti. Ne čudi što su je stari Egipćani zvali biljkom besmrtnosti.
Kad dođemo do ove čudesne biljke, važno je znati kako se s nje trebaju maknuti bodlje i zeleni biljni prekrivač da bi nam ostao samo želatinasti, osvježavajući dio biljke. Kada dođemo do njega, žele unutar lista aloe vere trebamo nasjeckati.
Žele aloe tj. aloe vera gel možemo koristiti za pripremu raznih napitaka od kojih se za ljeto preporučuje mješavina limunovog soka, vode, meda i kockica aloe vere. Sve te sastojke treba dobro pomiješati, ako treba usitniti i ohladiti. Osvježavajući, zdrav i ukusan napitak gotov je za čas. 
Možemo naravno, kombinirati i drugo voće, a s ovom kombinacijom se idealno slažu jagode, maline i borovnice.

Osim u raznim sokovima, aloe vera je i predobar dodatak umacima, a posebno umacima koji se ne kuhaju te se i serviraju hladni. 

Nešto slično tome bio bi dip za drage nam grickalice. Sve što nam treba za dip je češnjak, aloe vera, rajčica i malo bosiljka. Sastojke usitnimo u blenderu, začinimo omiljenim nam začinom i poslužimo s tortilja čipsom ili sličnom grickalicom. 
Nećemo zaboraviti ni smoothie jer aloe vera je odlična za ubacivanje u isti. Ili za doručak, u zobenu kašu ujutro, jednostavno aloe vera je odličan dodatak raznim jelima, pa tako i jelima od običnog jogurta koja uz aloe veru postaju posebna.
Odlično je što se može uzgajati npr. u kuhinji što bi bio odličan način da nam čudesna biljka s tisuću dobrih lica bude baš stalno pri ruci.
Ipak ima 1000 lica ;)

utorak, 25. prosinca 2018.

Sretan i ukusan Božić

Sretni recepti Vam, uz one medenjake, keksiće, bogate božićne kekse, muffine i minjone,

blagdanske kolače i kolačiće, te razno razne paprenjake, želi 


sretan i ukusan Božić i šalje najljepše želje. 

Budite mi svi zdravi, poletni i veseli!

A uz sve to naravno, ne zaboravite zdravo i ukusno jesti  ;-*

ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Djumbirovi medenjaci

Đumbir je osim kao začin poznat i kao sredstvo protiv mučnine koje u umjerenim količinama preporučuje čak i trudnicama ;)
Poznamo ga i kao dodatak napicima od limuna i meda, a kao takav ima blagotvoran učinak na naše zdravlje. Đumbir sadrži mnoštvo minerala i vitamina B skupine i C vitamin.
Specifična slatkasto ljuta aroma đumbira potječe od mješavine bioaktivnih tvari, među kojima je najpoznatiji gingerol
Đumbir treba, prilikom upotrebe, biti svjež. 
On sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao većina začina ima termogenička svojstva koja potiču sagorijevanje naših masti, gubitak kilograma i ubrzavaju rad metabolizma. To ga čini odličnim za mršavljenje što nam je sigurno interesantno u ove predljetne dane. Đumbir je baš božićni začin.
Sada ćemo raditi Đumbirove medenjake za koje trebamo: 
  • 2 jaja,
  • 120 ml javorovog sirupa,
  • 6 žlica meda,
  • 200 g rižinog brašna,
  • 150 g bademovog brašna,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 80 g maslaca od badema /kokosova ulja/,
  • 1 žličica đumbira u prahu,
  • ½ žličice cimeta u prahu,
  • naribana korica limuna,
  • prstohvat soli.
Umutimo jaja i javorov sirup, pa dodamo omekšani maslac i med te nastavimo miješati. Rižino brašno, bademovo brašno, đumbir, cimet, sodu bikarbonu, sol i koricu limuna izmiješamo i dodamo u smjesu od jaja. Od toga umijesimo glatko tijesto i ostavimo ga nek se pola sata  hladi u frižideru. Zatim oblikujemo kuglice veličine oraha i posložimo ih u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje.
Razmak između kuglica obavezan. Zagijemo pećnicu na 180 °C pa pečemo kolačiće dok ne postanu prekrasno zlatnožuti /to bi bilo oko 15 minuta/.
Uz đumbirove medenjake odlično ide džem od limuna, pa ih s njim možemo i poslužiti.
Za previše raširene kekse dodajemo rižino brašno, a ako su slučajno pretvrdi, dodajemo malo sojinog mlijeka.
I eto sad imamo odlične, zdrave đumbirove medenjake i to bez glutena, bez šećera, bez mlijeka.