četvrtak, 27. veljače 2014.

Sezame otvori se

i ponudi nam zdravlje.

Zrno sezama vrlo je bogato omega 6 masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, antioksidansima, vitaminima, flavonoidima, a ima i antikancerogena svojstava.

Sezam raste na pjeskovitoj, suhoj zemlji okruženom tropskom klimom. Naraste do visine od 1,5 metra i ima bijelo-roze cvjetove, dok se u mahunama obično nalaze smeđe, bijele ili crne sjemenke zavisno od vrste sezama. Biljka sezama raste uglavnom po Aziji, posebno u Kini, Indiji i Burmi.
Zrno sezama izvor je B vitamina  koji su jako važni za zdravlje crvenih krvnih zrnaca, za energiju i općenito metabolizam. Sadrži i brojne minerale uključujući željezo, kalcij, magnezij, kalij, fosfor, cink, selen i bakar. Ti minerali podržavaju zdravlje kostiju, razvoj crvenih krvnih zrnaca, jačaju imunološki sustav i održavaju ravnotežu tekućina u organizmu.
Ako pareno povrće posipamo samo malom količinom sezamovih sjemenki već će naš obrok imati popriličnu količinu zdravih masti jer samo 30 g sezama ima 13 g masti od kojih su samo 2 grama nezdrave zasićene masnoće. Ostatak su zdrave nezasićene masnoće koje pomažu kod snižavanja kolesterola.
Sezam ima 5 g proteina po 30 g sjemenki, pa su odličan izvor proteina za vegetarijance i vegane.
Imamo jedan jako dobar recept za zdravi namaz od sezamovih sjemenki, vjerojatno poznatiji kao hummus. Sezamove sjemenke svakako su među najčešće korištenim sjemenkama diljem svijeta što je odlično jer su, pored svega navedenog, vrlo bogate i fitosterolima. Fitosteroli su druga vrlo važna klasa spojeva u biljnim uljima. Ta komponenta pronađena u biljkama pomaže apsorpciju dijetalnog kolesterola. Fitosteroli takođe pomažu u smanjenju rizika od pojedinih vrsta kancerogenih bolesti.
Sezam se u kulinarstvu često koristi za posipavanje kruha, peciva i kiflica, miješa se s dinstanim povrćem i svježim salatama, a i glavni je sastojak namaza hummus. Odlično se slaže s raznim vrstama riba, a najbolje ide uz tunu.
Sezam je u Africi glavni sastojak većine tradicionalnih keksića, a u Grčkoj se od sezama rade kolači. Mnogi slani i slatki recepti koji dolaze iz Japana i Kine često u svom sastavu imaju sezam.
Zbog doista velike količine ulja koje sadrži, sezam je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim posudama kako ne bi užegao. Znači čuvati na mračnom i hladnom mjestu, a za bijele sjemenke kažu da se trebaju čuvati u hladnjaku.
Ipak, sezam je cjenjen kao biljka uljarica najmanje 5000 godina i sezam stvarno zaslužuje biti prepoznat, u društvu s medom, kurkumom, češnjakom … kao pristupačna i lako dostupna hrana-lijek koja može, uz redovito konzumiranje, vrlo vjerojatno spasiti živote.

I što još reći na kraju osim, sezame otvori se ;)