Što god taknem na netu završava ili počinje u Indiji, pa tako i patlidžan koji je eto, porijeklom iz Indije.
Iz Indije, patlidžan se proširio prvo na Japan i Kinu, a zatim na zapad.
Prvi patlidzan je u 13. stoljeću opisao liječnik i učenjak Ibn El Beithar, a ti patlidžani su imali svijetlu, skoro bijelu kožu i jajolik oblik.
No, evo i patlidžan, engl. eggplant, ima svoju priču u kojoj je prof. med. Leonhart Fuchs, početkom 16. stoljeća izjavio kako patlidžan nije zdrav i da ga jedu samo oni koji ne paze na svoje zdravlje.
Renesansa je to na svu sreću promijenila i doživljaj patlidžana kao nezdravog se promijenio, pa se patlidžan počeo puno koristiti na Siciliji i na jugu Italije. U srednju Europu patlidžan je donesen sredinom 16. stoljeća, pa je tako stigao i u naše krajeve i dobio hrvatsko ime koje je došlo od turskog naziva patlican.
Renesansa je to na svu sreću promijenila i doživljaj patlidžana kao nezdravog se promijenio, pa se patlidžan počeo puno koristiti na Siciliji i na jugu Italije. U srednju Europu patlidžan je donesen sredinom 16. stoljeća, pa je tako stigao i u naše krajeve i dobio hrvatsko ime koje je došlo od turskog naziva patlican.
Danas se patlidžan uzgaja kao povrće i to najčešće patlidžani duguljastih tamnoljubičastih plodova, a postoje i vrste sa žutom, narančastocrvenom, zelenom, bijeloljubičastom i zelenobijelom korom s uzorkom mramora.
Plodovi patlidžana, osim duguljastog, mogu biti kuglastog, čunjastog, jajolikog i kruškolikog oblika, a plodovi nekih sorti mogu biti dugi čak 1 metar.
Tako sam surfajući o zdravoj hrani, hrani bez mesa tražila nekakav namaz ili paštetu od povrća i pala mi je na pamet pašteta od patlidžana.
I imam jedan recept za paštetu od sjajnog, ljubičastog patlidžana.
U ovaj recept može ići patlidžan bilo kakvog oblika i bilo kakve boje, jedino mislim da bi s patlidžanom od metra bilo ipak previše posla ;
Svježi patlidžan možemo prepoznati po čvrstoj i sjajnoj koži.
Uglavnom, ja ovu paštetu radim od sjajnog ljubičastog patlidžana koji je, za naše pojmove, srednje veličine.
U ovu paštetu od sjajnog, ljubičastog patlidžana ide:
- 1 patlidžan,
- 1 tvrdo kuhano jaje,
- 1/2 luka,
- 1 režanj češnjaka, ali domaćeg;
- 10 kapara iz salamure,
- 1 žlica majoneze,
- malo peršina,
- sol i papar,
- 1 mala žličica senfa ili hrena /po ukusu.
Iako je od jednog patlidžana, ovaj recept je, ipak, za dvije osobe ;
Patlidžan ogulimo, narežemo na ploške, posolimo i pustimo stajati 20 min kako bi pustio sok.
Skuhamo i ogulimo jaje i malo ga nasekiramo ;
Patlidžan narežemo na ploške i stavimo na pleh obložen papirom za pečenje poprskan maslinovim uljem.
Pečemo u pećnici zagrijanoj na 200 ºC dok ne omekša.
U blender stavimo jaje, malo luka, češnjak, kapare, peršin, sol, papar, majonezu i senf ili hren.
Ja npr. stavljam hren.
Sve zajedno miksamo, a kad se čini gotovo, malo po malo dodajemo pečeni patlidžan.
Ohladimo.
Poslužujemo namazanu na toast ili na bruchette.
Ovako pripremljena pašteta od patlidžana može stajati u frižideru do 7 dana, ali teško da će vam toliko izdržati.
Prefina je i zato uživajte ;