O šarenoj indijskoj kuhinji već sam pisala; o njihovim začinima, kulturi, meditaciji…
Tu negdje je bio i Kutak za slanutak.
Tu negdje je bio i Kutak za slanutak.
Spominjala sam i chutney, ali indijski način pohanja nisam.
Pa ću onda sada.
Malo o pohanju u Indiji, o pakori.
Pakora!
Pa ću onda sada.
Malo o pohanju u Indiji, o pakori.
Pakora!
Mrkva, patlidžan, tikvica, bundeva, brokula, cvjetača, bundeva... samo je manji dio povrća koji savršeno funkcionira u indijskom načinu pohanja zvanom pakora.
O kojem god povrću se radilo, narežemo ga na komade istih veličina, kako bi svi bili podjednako pečeni. Brokulu ili cvjetaču možemo narezati na cvjetove, ukusnu i zdravu mrkvu, ljubičasti patlidžan i papriku na prstenove ili trake, listove špinata, šparoge i kelj pupčar možemo pržiti cijele. Takve pakore odličan su prilog svakom jelu. No pakora može biti i hranjivi međuobrok.
Takav odličan snack se u Indiji poslužuje kao popodnevni obrok/kasni ručak ili kao večera, uz prikladno piće, čaj, juhu ili kao prilog. Uskoro stiže i članak o besanu, brašnu od slanutka.
O kojem god povrću se radilo, narežemo ga na komade istih veličina, kako bi svi bili podjednako pečeni. Brokulu ili cvjetaču možemo narezati na cvjetove, ukusnu i zdravu mrkvu, ljubičasti patlidžan i papriku na prstenove ili trake, listove špinata, šparoge i kelj pupčar možemo pržiti cijele. Takve pakore odličan su prilog svakom jelu. No pakora može biti i hranjivi međuobrok.
Takav odličan snack se u Indiji poslužuje kao popodnevni obrok/kasni ručak ili kao večera, uz prikladno piće, čaj, juhu ili kao prilog. Uskoro stiže i članak o besanu, brašnu od slanutka.
No, sada pišem o pahori koja predstavlja povrće pohano u brašnu od slanutka.
Evo kako s njim radimo.
U većoj zdjeli promiješamo brašno od slanutka, dodamo začine, sol i prašak za pecivo.
Polako dolijevamo hladnu vodu i miješamo pjenjačom dok ne dobijemo kompaktno, glatko tijesto. Tijesto mora ostati dovoljno gusto da se primi za povrće.
Povrće koje smo odabrali sada narežemo i ubacimo ga u tijesto. Pripazimo da tijesto potpuno prekrije svaki komad povrća.
Svaku vrstu povrća pržimo za sebe, odvojeno od drugih vrsta povrća. Svaki komad iz tijesta vadimo posebno, odvojeno, pa brzo stavljamo u zagrijano ulje ili maslac. Gotovo je kad počne polako tamniti. Nemojte prepržiti!
Svaku vrstu povrća pržimo za sebe, odvojeno od drugih vrsta povrća. Svaki komad iz tijesta vadimo posebno, odvojeno, pa brzo stavljamo u zagrijano ulje ili maslac. Gotovo je kad počne polako tamniti. Nemojte prepržiti!
Brašno od slanutka golica kreativnost, tako da, koristiti oprezno! ;