Hrana se sprema lako i brzo, obiluje začinima, voćem i
povrćem. U Indijskoj kuhinji ne pridržavaju se recepata pod svaku cijenu i sve moguće
kombinacije su dobrodošle.
Indijske regije imaju svoje specifičnosti koje se čuvaju i
dosta se razlikuju, ali imaju i zajednička obilježja koja se vide u upotrebi
žitarica kao što su riža, pšenica, kukuruz ili proso (zavisno od regije) koje
se kombiniraju s grahom (dhal) ili lećom, povrćem, prekrasnim marinadama ili chutneyem.
Indijaci su većinom vegeterijanci.
Ipak, neke
regije jedu piletinu, ribu, jaretinu i ovčetinu.
Za Indijce je jesti
govedinu svetogrđe jer je krava sveta životinja koja daje mlijeko, a u
većem dijelu Indije ne vole petljati niti sa svinjetinom jer je svinja svejed,
pa se boje bolesti.
Chutney je vrsta slako-ljutkasto-kiselog džema jako bogatog
okusa. Radi se od voća, povrća i začina, a služi se sa slatkim ili u slanim
jelima.
Ako volite slatko-kisele okuse, onda je ovo recept za
vas.
Pazite, chutney vam se može dopasti ili ne dopasti, s
njim nema malo, nema tak-tak ;)
I evo recepta za chutney od mrkve s bademima za koji ćemo trebati:
- 1 kg mrkve,
- 125 g svježeg đumbira,
- 2 velika limuna (naribati),
- sok od limuna,
- 2 žličice mljevenog korijandera,
- 50 g badema,
- 3, 4 suhe ljute papričice,
- 4 žličice meda,
- 2,5 dl vinskog ili jabučnog octa,
- 400 smeđeg šećera,
- malo soli.
Promiješamo, ulijemo 1,5 dl vode i ostavimo da
prenoći.
Zagrijemo smjesu i dinstamo dvadesetak minuta, zatim povećamo
temperaturu i kuhamo dok se ne zgusne.
Istuckamo ljute papričice i prepečemo nasjeckani badem, pa i
to dodamo u smjesu.
Dok je chutney još vruć sipamo ga u zagrijane tegle.
Za korištenje je nakon, otprilike mjesec dana, a okus stajanjem postaje još bolji, bolji i bolji.
Chutney može stajati oko 2 godine, a poslužuje se uz
hladno meso i kao umak ili namaz.
Bilo koji chutney se može čuvati u frižideru prilično dugo,
a nakon najmanje tjedan dana on postaje još ukusniji jer se okusi još više
prožmu.
Uživajte :)