nedjelja, 26. ožujka 2017.

Rižoto od divljih šparoga

Nakon što su nam šparoge javile da stiže proljeće, a i sami smo osjetili sunce na našoj koži, možemo početi s pripremanjem recepata od šparoga.
Bogate fosforom, kalijem, sumporom, bakrom, cinkom, kalcijem, magnezijem, željezom, te vitaminima A, B6, C... šparoge nisu samo vrlo ukusno, već i iznimno zdravo povrće.

Trenutno je, svi to znaju, sezona šparoga. pa vjerujem kako će mnogi, ako već nisu, uskoro uživati u tom delikatesnom povrću. 

Ovdje ćemo pripremati Rižoto od divljih šparoga za koji nam treba sljedeće:
Uzmemo šparoge i odvojimo donji, tvrđi dio od njihovog gornjeg, mekog  dijela. Stavimo ih kuhati na 10-tak  minuta, pa procijedimo, no vodu u kojoj su se kuhale ne bacimo.
Zagrijemo maslinovo ulje i u njega ubacimo češnjak kojem, čim postane staklast, dodamo šparoge. Popaprimo, posolimo te umiješamo opranu rižu i podlijevamo vodom od šparoga koju smo sačuvali. Kad je riža kuhana dodamo žličicu maslaca, vegetu i  vrhnje za kuhanje.
Rižoto od šparoga je gotov, poslužujemo ga toplog i uživamo.

nedjelja, 5. ožujka 2017.

Totalno čokoladna salama

Eh, ta čokolada!!
Koliko nam je poznato, čokoladu su prvi poznavali Maye, drevni narod iz Srednje Amerike. Maye su kuhali i mljeli plodove kakaa i miješali s čilijem (moj omiljeni) i vanilijom.
Kristofer Kolumbo je u 15. stoljeću kakao donio u Europu. 1528. godine je Don Cortes donio kakao u Španjolsku, ali kakao s opremom za pravljenje čokolade.
Španjolci su u recept za čokoladu dodali cimet i šećer, a nečijom greškom izbacili čili, pa se to smatra pretečom današnje čokolade. Princip pravljenja čokolade uglavnom je do danas ostao isti. Zrno kakaa se bere, prži i mrvi. Dodaju se arome, šećer, emulgatori, pa oduzima ili dodaje, prirodna masnoća kakaoa, kakao maslac. 
Sva sreća, danas možemo i znamo napraviti Čokoladu s čilijem.
Čokolada sadrži pravo bogatstvo hranjivih tvari. Ona je bogata magnezijem i fosforom, a ima još i cink, kalij, željezo, natrij, beta karoten, folnu kiselinu, lecitin. Od vitamina tu su B1, B2, B5, B6. Čokolada se smatra odgovornom i za stvaranje serotonina (hormona sreće) u našem tijelu, a i endorfini se u našem tijelu počnu oslobađati nakon konzumiranja čokolade.
Čokolada je bogata masnim tvarima, ali se lako probavlja, jer je to tzv. dobra masnoća.
Pa, pored svih tih predivnih, korisnih tvari koje nam čokolada daje tko bi izdržao ne napraviti jednu totalno čokoladnu salamu. 
Ja nisam, iako, na kraju sam ju jedva probala jer nekim čudom je nestala sa stola ;)

Totalno čokoladna salama treba: 
  • 120 g tamne čokolade,
  • 100 g čokolade za kuhanje,
  • 100 g maslaca,
  • 2 bjelanjka,
  • 1 žlica amaretta,
  • 1 žlica ruma, 
  • 60 g petit beurre keksa,
  • 50 g badema / lješnjaka,
  • 1 žlica šećera,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žlica suhog voća,
  • 1 žlica kakaoa, 
  • dosta šećera u prahu.

Čokoladu polomimo, a maslac narežemo na kockice i sve stavimo u posudu debljeg dna, pa otopimo na laganoj vatri.
Bjelanjke pomiješamo s rumom i amarettom, pa ih brzo umiješamo u tek otopljenju, vruću čokoladu.
Zatim mikserom usitnimo bademe, kekse zdrobimo, nasjeckamo suho voće, pa tu smesu uz kakao, šećer i sol umješamo u čokoladu. Sve treba dobro umješati kako bi se svi sastojci sasvim povezali. Smjesu ostavimo neko vrijeme u hladnjaku kako bi se dobro ohladila, stisnula i malo stvrdnula.
Kad se ohladi, smjesu prebacimo na aluminijsku foliju i oblikujemo ju rukama u salamu. Toplina ruku će omekšati čokoladu, pa ćemo ju sasvim lako oblikovati.
Oblikovanu čoko salamu zamotamo u foliju i ostavimo u frižideru kako bi ponovno postala čvrsta.
Ohlađenu  salamu  odmotamo  i  uvaljamo ju u dosta šećera u prahu. Možemo ju narezati odmah , a možemo ju i zamotati u prozirnu foliju, vratiti u frižider nek` se igra s pravim  salamama ili kobasama i tako pričeka posluživanje ;)

nedjelja, 15. siječnja 2017.

Zimski smoothie

Smoothie je napitak koji se nekako počinje zaboravljati čim ljeto završi. No, smoothiei nisu rezervirani samo za tople dane. Baš zimi smoothie može i treba biti naš glavni adut vitalnosti i zdravlja. Smoothieji nisu rezervirani za vruće dane, već oni itekako mogu zagrijati naše tijelo, te nam dati energiju i kad temperatura padne. Jer grijati se možemo raznim namirnicama i napitcima
Đumbir, limun, banana, cimet, laneno ulje, bademi, orašasti plodovi … to su sve namirnice za pripremu napitka i uživanje u zdravim i brzim zimskim obrocima.
Možemo koristiti i zamrznuto voće, ali znamo da okus smoothiea poboljšavaju začini  koji usput povećavaju njegovu hranjivost, ali i zagrijavaju organizam. Kao đumbir iz Zdrave zime.
Kad želimo da smoothie bude zamjena za obrok ili iznimno hranjiv, možemo u njega ubaciti zobene pahuljice koje su odličan dodatni izvor vlakana.
No, ovaj smoothie je samo; iznimno ukusan i za njega nam treba:
Sve sastojke ubacimo u blender i dobro izmiksamo.
Ukrasiti ga možemo mljevenim oraščićima, bademima… ma bilo kojim mljevenim orašastim plodovima.

petak, 6. siječnja 2017.

Recept za sretnu i zdravu godinu


zadnje, ovo blagdansko, vrijeme razmišljam o čemu bih pisala, koji recept stavila ili koji sastojak obradila, čime bih vas razveselila osim onom Božićnom čestitkom kojom sam vam poželjela Sretan i ukusan Božić ;)

Nakon svih božićnih kolačićasilnih paprenjaka koji su me napali ; zbog vremena bez snijega, pali su mi na pamet snjegovići od čokolade kad odjednom !!! ...
... na fejsu mi bljesne Dea  sa savršenim  receptom za ovo blagdansko, novogodišnje vrijeme i kaže “kad ti dragi i mudri susjed, umirovljeni prof., pokloni nešto zaista vrijedno i lijepo… Hvala stričeku Iveku.

I evo sad ja zahvaljujem Dei i stričeku Iveku na odličnom, sretnom i zdravom receptu za svaku godinu. Trudit ću se neprestano konzumirati smjesu i podijeliti ju sa što većim brojem ljudi :)

Recept za sretnu i zdravu godinu

Sastojci: Uzmite 365 dana. 
Pripazite na pravi omjer lijepih i oblačnih jer pomanjkanje kiše može poništiti pozitivnu snagu sunca. Iz svakog pojedinog dana temeljito odstranite prekomjerni egoizam i pretjeranu samouvjerenost - česte uzročnike nenaklonosti okoline i pomanjkanja jednostavnog zadovoljstva. Pripazite i na moguću prisutnost zavisti i gorčine, jer one potiču proces nezadovoljstva samim sobom. 
Kad odstranite većinu štetnih sastojaka, dodajte dobru volju i optimizam, ne zaboravite na koncentrat strpljivosti i taktičnosti, a nipošto neće biti suvišan ni ekstrakt sitnih pažnji te prava mjera humora
Osnovni sastojci našeg recepta svakako su i ljubav i skrb za bližnje.

Doziranje: Preporučamo da svakog jutra s vedrim pogledom na svijet pomislite na predloženu smjesu i s osmjehom ustanete.

Kontraindikacije: Negativne nisu poznate, a pozitivnima pustite da vas svaki puta iznova iznenade.

Upotrebljivost: Vječna. Za sve generacije, rase i vjerska uvjerenja, za oba spola, dakle i za vas.

Eto, to je fantastičan recept za sretnu i zdravu godinu stričeka Iveka.
Ipak, kao što Dea kaže, ovako mudar i pozitivan recept zaslužuje i službeni status ;)

Mislim da se od ovog recepta nitko ne može prejesti, nikome ne može pozliti, ne može se pokvariti želudac, i nadam se da ćemo se svi nastojati stalno, konstatno i uvijek iznova, sebe i ljude oko sebe, iznenađivati ovom čudesnom smjesom.

utorak, 1. studenoga 2016.

Halloween i bundeve 🎃

Voljela bih Vam zarumeniti ovu jesen s jednim odličnim receptom i jednom fantastičnom namirnicom koje sam se sjetila dok sam pisala o bučama, tikvama i 🎃bundevama.
To je Hokkaido bundeva. Hokkaido bundeva s narančastim mesom i jarko narančastom korom prava je baš za jedno rumenjenje. I to prije od ponosa, uzbuđenja i užitka, nego srama ;)
Hokkaido bundeva porijeklom je iz sjevernog Japana. Danas kada je sve više ljudi svjesno toga da je hrana naš lijek, a lijek naša hrana, Hokkaido postaje sve popularnija u kuhinji jer je uz bogatu aromu kestena, njezino meso prepuno raznih, visoko hranidbenih vrijednosti.
Sa svojim vrlo aromatičnim, zdravim, slatkim, ukusnim mesom postala je jedna od najcjenjenijih i najboljih jestivih bundeva
S takvim mesom Hokkaido bundeva dosta mjesta zauzima i u makrobiotičkoj kuhinji.
Čak i kora Hokkaido bundeve tijekom kuhanja omekša, pa se može jesti.
Uz čuvanje postaje bolja i zdravija, sadržaj vitamina i šećera raste, a ako ju čuvamo na suhom i hladnom mjestu, može stajati čak do travnja.
Zato ovu bundevu nemojte koristi za rezbarenje i rezuckanje sad, pred Halloween
Nije predviđena za to i neće ispasti dobro kao što će ispasti ovaj recept s Hokkaido bundevom i klicama za koji će nam trebati:
  • 250 g Hokkaido bundeve,
  • 25 g klica,
  • 1 chilli papričica,
  • 1 manji crveni luk,
  • 15 ml kokosovog mlijeka,
  • 1 manja žlica suncokretovog ulja,
  • a od začina trebamo kurkumu, 
  • i pred kraj kuhanja sol, papar i med.

Pripremamo ga tako da luk isjeckamo i propržimo ga na ulju. Dok se luk prži, očistimo i nasjeckamo chilli papričicu.
Klice i nasjeckanu chilli papričicu dodamo luku i sve to pospemo Zlatom iz prirode tj. kurkumom.
Nek` se pirja na slaboj vatri.
Bundevu operemo, narežemo na kockice i ubacimo u tavu, pa dodamo kokosovo mlijeko.
Sve pustimo neka kratko prokuha, a zatim posolimo, popaprimo u dodamo žlicu meda.
Za prilog skuhamo basmati rižu, koja svojom aromom savršeno paše uz ovaj recept.
Možda moram, iako mislim da ne moram, napomenuti da je ovaj recept bez glutena.
Uživajte i rumenite mi se u predivnim okusima Hokkaido bundeve, dok neku drugu bundevu rezbarite, sad kad je Halloween pred vratima ;)
I ne zaboravite "hrana je naš najbolji lijek".