Eh, ta čokolada!!
Koliko nam je poznato, čokoladu su prvi poznavali Maye, drevni narod iz Srednje Amerike. Maye su kuhali i mljeli plodove kakaa i miješali s čilijem (moj omiljeni) i vanilijom.
Koliko nam je poznato, čokoladu su prvi poznavali Maye, drevni narod iz Srednje Amerike. Maye su kuhali i mljeli plodove kakaa i miješali s čilijem (moj omiljeni) i vanilijom.
Kristofer Kolumbo je u 15. stoljeću kakao donio u Europu. 1528.
godine je Don Cortes donio kakao u Španjolsku, ali kakao s opremom za pravljenje
čokolade.
Španjolci su u recept za čokoladu dodali cimet i šećer, a nečijom
greškom izbacili čili, pa se to smatra pretečom današnje čokolade. Princip
pravljenja čokolade uglavnom je do danas ostao isti. Zrno kakaa se bere, prži i
mrvi. Dodaju se arome, šećer, emulgatori, pa oduzima ili dodaje, prirodna
masnoća kakaoa, kakao maslac.
Sva sreća, danas možemo i znamo napraviti Čokoladu s čilijem.
Čokolada sadrži pravo bogatstvo hranjivih tvari. Ona je bogata
magnezijem i fosforom, a ima još i cink, kalij, željezo, natrij, beta karoten, folnu
kiselinu, lecitin. Od vitamina tu su B1, B2, B5, B6. Čokolada se smatra
odgovornom i za stvaranje serotonina (hormona sreće) u našem tijelu, a i
endorfini se u našem tijelu počnu oslobađati nakon konzumiranja čokolade.
Čokolada je bogata masnim tvarima, ali se lako probavlja, jer je to tzv. dobra
masnoća.
Pa, pored svih tih predivnih, korisnih tvari koje nam čokolada daje tko
bi izdržao ne napraviti jednu totalno čokoladnu salamu.
Ja nisam, iako, na kraju sam ju jedva probala jer nekim čudom je nestala sa stola ;)
Totalno čokoladna salama treba:
- 120 g tamne čokolade,
- 100 g čokolade za kuhanje,
- 100 g maslaca,
- 2 bjelanjka,
- 1 žlica amaretta,
- 1 žlica ruma,
- 60 g petit beurre keksa,
- 50 g badema / lješnjaka,
- 1 žlica šećera,
- 1 žličica soli,
- 1 žlica suhog voća,
- 1 žlica kakaoa,
- dosta šećera u prahu.
Čokoladu polomimo, a maslac narežemo na kockice i sve stavimo
u posudu debljeg dna, pa otopimo na laganoj vatri.
Bjelanjke pomiješamo s rumom i amarettom, pa ih brzo umiješamo
u tek otopljenju, vruću čokoladu.
Zatim mikserom usitnimo bademe, kekse zdrobimo, nasjeckamo
suho voće, pa tu smesu uz kakao, šećer i sol umješamo u čokoladu. Sve treba
dobro umješati kako bi se svi sastojci sasvim povezali. Smjesu ostavimo neko
vrijeme u hladnjaku kako bi se dobro ohladila, stisnula i malo stvrdnula.
Kad se ohladi, smjesu prebacimo na aluminijsku foliju i
oblikujemo ju rukama u salamu. Toplina ruku će omekšati čokoladu, pa ćemo ju
sasvim lako oblikovati.
Oblikovanu čoko salamu zamotamo u foliju i ostavimo u frižideru kako bi ponovno postala čvrsta.
Ohlađenu salamu odmotamo i uvaljamo ju u dosta šećera u
prahu. Možemo ju narezati odmah , a možemo ju i zamotati u prozirnu foliju,
vratiti u frižider nek` se igra s pravim salamama ili kobasama i tako pričeka posluživanje ;)