Nakon što su nam šparoge javile da stiže proljeće, a i sami
smo osjetili sunce na našoj koži, možemo početi s pripremanjem recepata od
šparoga.
Bogate fosforom, kalijem, sumporom, bakrom, cinkom, kalcijem,
magnezijem, željezom, te vitaminima A, B6, C... šparoge nisu samo vrlo ukusno,
već i iznimno zdravo povrće.
Trenutno je, svi to znaju, sezona šparoga. pa vjerujem kako će mnogi, ako već nisu, uskoro uživati u tom
delikatesnom povrću.
Ovdje ćemo pripremati Rižoto od divljih šparoga za koji nam treba sljedeće:
- svežanj divljih šparoga,
- maslinovo ulje,
- šalica riže za rižoto,
- češnjak ali domaći,
- maslac,
- papar i sol,
- 0,5 dcl bijelog vina,
- 1 žličica vegete,
- malo vrhnja za kuhanje.
Uzmemo šparoge i odvojimo donji, tvrđi dio od njihovog gornjeg,
mekog dijela. Stavimo ih kuhati na
10-tak minuta, pa procijedimo, no vodu u
kojoj su se kuhale ne bacimo.
Zagrijemo maslinovo ulje i u njega ubacimo češnjak kojem,
čim postane staklast, dodamo šparoge. Popaprimo, posolimo te umiješamo opranu rižu
i podlijevamo vodom od šparoga koju smo sačuvali. Kad je riža kuhana dodamo žličicu
maslaca, vegetu i vrhnje za kuhanje.
Rižoto od šparoga je gotov, poslužujemo ga toplog i uživamo.