Voljela bih Vam zarumeniti ovu jesen s jednim odličnim
receptom i jednom fantastičnom namirnicom koje sam se sjetila dok sam pisala o bučama, tikvama i 🎃bundevama.
To je Hokkaido bundeva. Hokkaido bundeva s narančastim mesom i jarko narančastom
korom prava je baš za jedno rumenjenje. I to prije od ponosa, uzbuđenja i užitka, nego srama ;)
Hokkaido bundeva porijeklom je iz sjevernog
Japana. Danas kada je sve više ljudi svjesno toga da je hrana naš lijek, a lijek naša hrana, Hokkaido postaje sve popularnija u kuhinji jer je uz bogatu aromu kestena,
njezino meso prepuno raznih, visoko hranidbenih vrijednosti.
Sa svojim vrlo aromatičnim, zdravim, slatkim, ukusnim mesom
postala je jedna od najcjenjenijih i najboljih jestivih bundeva.
S takvim mesom Hokkaido bundeva dosta mjesta zauzima i u
makrobiotičkoj kuhinji.
Čak i kora Hokkaido bundeve tijekom kuhanja omekša, pa se
može jesti.
Uz čuvanje postaje bolja i zdravija, sadržaj vitamina i
šećera raste, a ako ju čuvamo na suhom i hladnom mjestu, može stajati čak do travnja.
Zato ovu bundevu nemojte koristi za rezbarenje i rezuckanje sad, pred Halloween.
Nije predviđena za to i neće ispasti dobro kao što će ispasti ovaj recept s Hokkaido bundevom i klicama za koji će nam trebati:
- 250 g Hokkaido bundeve,
- 25 g klica,
- 1 chilli papričica,
- 1 manji crveni luk,
- 15 ml kokosovog mlijeka,
- 1 manja žlica suncokretovog ulja,
- a od začina trebamo kurkumu,
- i pred kraj kuhanja sol, papar i med.
Pripremamo ga tako da luk isjeckamo i propržimo ga na ulju. Dok
se luk prži, očistimo i nasjeckamo chilli papričicu.
Klice i nasjeckanu chilli papričicu dodamo luku i sve to
pospemo Zlatom iz prirode tj. kurkumom.
Nek` se pirja na slaboj vatri.
Bundevu operemo, narežemo na kockice i ubacimo u tavu, pa dodamo kokosovo mlijeko.
Sve pustimo neka kratko prokuha, a zatim posolimo, popaprimo
u dodamo žlicu meda.
Za prilog skuhamo basmati rižu, koja svojom aromom savršeno paše uz ovaj recept.
Možda moram, iako mislim da ne moram, napomenuti da je ovaj recept bez glutena.
Možda moram, iako mislim da ne moram, napomenuti da je ovaj recept bez glutena.
Uživajte i rumenite mi se u predivnim okusima Hokkaido bundeve, dok neku drugu bundevu rezbarite, sad kad je Halloween pred vratima ;)
I ne zaboravite "hrana je naš najbolji lijek".