Jedan recept koji nam je opet stigao iz Ayurvedske kuhinje.
Izazov je za sva čula.
Ali baš sva!
Ali baš sva!
To je eksplozija okusa i budi u nama čula za koja nismo ni znali da ih imamo.
To je Papatira umak, a za njega nam je potrebno:
- 2 crvene paprike,
- 2 zelene paprike,
- 1 patlidžan,
- 2 tikvice,
- 2 rajčice,
- 1 crni luk,
- 1 bijeli luk,
- maslinovo ulje,
- chilli, korijander,
- 1 žličica cimeta, curry,
- 1 svježi peršin,
- 1 žlica sezama,
- 1 žlica grožđica,
- sok od ½ limuna,
- basmati riža ili kus-kus.
Postupak:
Paprike narežemo na sitne ploške.
Očistimo patlidžan i tikvice i narežemo ih na kockice.
Rajčicu isto narežemo na manje komadiće.
Luk očistimo, nasjeckamo i bacimo na maslinovo ulje. Kad se
luk zacakli, na njega stavimo narezane paprike.
Zatim stavimo i narezani patlidžan, tivkvice i rajčice.
Promiješamo i ostavimo 5 min neka krčka, pa dodamo chilli, korijander,
obavezan cimet, curry i svježi peršin.
Može se dodati i malo soja sosa. Opet promiješamo i ostavimo
5 minuta na krčkanju.
Pri samom kraju dodamo grožđice, sezam i sok od limuna
Sve ostavimo da odstoji desetak minuta kako bi se mirisi
ujednačili, a okusi fino proželi.
Kao prilog uzmite basmati rižu ili kus-kus.
Uživajte u ovoj eksploziji okusa i čula ;