petak, 12. travnja 2013.

Eksplozija okusa


Jedan recept koji nam je opet stigao iz Ayurvedske kuhinje.

Izazov je za sva čula.

Ali baš sva! 

To je eksplozija okusa i budi u nama čula za koja nismo ni znali da ih imamo.


To je Papatira umak, a za njega nam je potrebno:
  • 2 crvene paprike,
  • 2 zelene paprike,
  • 1 patlidžan,
  • 2 tikvice,
  • 2 rajčice,
  • 1 crni luk,
  • 1 bijeli luk,
  • maslinovo ulje,
  • chilli, korijander,
  • 1 žličica cimeta, curry,
  • 1 svježi peršin,
  • 1 žlica sezama,
  • 1 žlica grožđica,
  • sok od ½ limuna,
  • basmati riža ili kus-kus.

Postupak:
Paprike narežemo na sitne ploške.
Očistimo patlidžan i tikvice i narežemo ih na kockice.
Rajčicu isto narežemo na manje komadiće.
Luk očistimo, nasjeckamo i bacimo na maslinovo ulje. Kad se luk zacakli, na njega stavimo narezane paprike.
Zatim stavimo i narezani patlidžan, tivkvice i rajčice. Promiješamo i ostavimo 5 min neka krčka, pa dodamo chilli, korijander, obavezan cimet, curry i svježi peršin.
Može se dodati i malo soja sosa. Opet promiješamo i ostavimo 5 minuta na krčkanju.
Pri samom kraju dodamo grožđice, sezam i sok od limuna
Sve ostavimo da odstoji desetak minuta kako bi se mirisi ujednačili, a okusi fino proželi.
Kao prilog uzmite basmati rižu ili kus-kus.

Uživajte u ovoj eksploziji okusa i čula ;