petak, 25. siječnja 2019.

Aloe Vera

Smatraju je jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu, a čini se da i je tako jer Aloe Vera ima 19 od 20 aminokiselina potrebnih organizmu. Mislim da je suvišno govoriti kako je ova biljka prepuna minerala i vitamina, ali da i to je. Prepuna ljekovitih svojstava, pomaže u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava, sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva, te pomaže pri razgradnji masnoća i šećera iz hrane.
Svima koji eventualno imaju dijagnozu s tisuću lica sigurno će biti jako zanimljiva ova biljka koju nazivaju biljkom s tisuću dobrih lica.
Osobno mi je to prenapeto i prezanimljivo, pa baš sad i pijem Aloe Veru, ujutro, natašte, a u meni se možda odvija borba 1000 dobrih Aloe lica vs 1000 MS lica ;)
Vidjet ćemo koje lice će odnijeti pobjedu.
Kažu kako je malo reći da je aloe vera čudna biljka još čudnijih tekstura, ali kada jednom otkrijemo sve njezine dobrobiti, ova fantastična biljka postaje stalan član naše kuhinje, kupaone i sobe.
Aloe vera se upotrebljava već više od 6000 godina i to na različite načine. Ona je odličan lijek, ali i divan dodatak omiljenim nam jelima i našoj zdravoj prehrani
Izgled ove neobične biljke pomalo je varljiv. Izvana je naoružana sitnim bodljama i tamno zelene boje, ali kad se list aloe vere prepolovi unutra možemo naći nježnu želeastu teksturu dijela ploda koji stvarno postaje naš saveznik u cijelom nizu aktivnosti. Ne čudi što su je stari Egipćani zvali biljkom besmrtnosti.
Kad dođemo do ove čudesne biljke, važno je znati kako se s nje trebaju maknuti bodlje i zeleni biljni prekrivač da bi nam ostao samo želatinasti, osvježavajući dio biljke. Kada dođemo do njega, žele unutar lista aloe vere trebamo nasjeckati.
Žele aloe tj. aloe vera gel možemo koristiti za pripremu raznih napitaka od kojih se za ljeto preporučuje mješavina limunovog soka, vode, meda i kockica aloe vere. Sve te sastojke treba dobro pomiješati, ako treba usitniti i ohladiti. Osvježavajući, zdrav i ukusan napitak gotov je za čas. 
Možemo naravno, kombinirati i drugo voće, a s ovom kombinacijom se idealno slažu jagode, maline i borovnice.

Osim u raznim sokovima, aloe vera je i predobar dodatak umacima, a posebno umacima koji se ne kuhaju te se i serviraju hladni. 

Nešto slično tome bio bi dip za drage nam grickalice. Sve što nam treba za dip je češnjak, aloe vera, rajčica i malo bosiljka. Sastojke usitnimo u blenderu, začinimo omiljenim nam začinom i poslužimo s tortilja čipsom ili sličnom grickalicom. 
Nećemo zaboraviti ni smoothie jer aloe vera je odlična za ubacivanje u isti. Ili za doručak, u zobenu kašu ujutro, jednostavno aloe vera je odličan dodatak raznim jelima, pa tako i jelima od običnog jogurta koja uz aloe veru postaju posebna.
Odlično je što se može uzgajati npr. u kuhinji što bi bio odličan način da nam čudesna biljka s tisuću dobrih lica bude baš stalno pri ruci.
Ipak ima 1000 lica ;)

utorak, 25. prosinca 2018.

Sretan i ukusan Božić

Sretni recepti Vam, uz one medenjake, keksiće, bogate božićne kekse, muffine i minjone,

blagdanske kolače i kolačiće, te razno razne paprenjake, želi 


sretan i ukusan Božić i šalje najljepše želje. 

Budite mi svi zdravi, poletni i veseli!

A uz sve to naravno, ne zaboravite zdravo i ukusno jesti  ;-*

ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Djumbirovi medenjaci

Đumbir je osim kao začin poznat i kao sredstvo protiv mučnine koje u umjerenim količinama preporučuje čak i trudnicama ;)
Poznamo ga i kao dodatak napicima od limuna i meda, a kao takav ima blagotvoran učinak na naše zdravlje. Đumbir sadrži mnoštvo minerala i vitamina B skupine i C vitamin.
Specifična slatkasto ljuta aroma đumbira potječe od mješavine bioaktivnih tvari, među kojima je najpoznatiji gingerol
Đumbir treba, prilikom upotrebe, biti svjež. 
On sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao većina začina ima termogenička svojstva koja potiču sagorijevanje naših masti, gubitak kilograma i ubrzavaju rad metabolizma. To ga čini odličnim za mršavljenje što nam je sigurno interesantno u ove predljetne dane. Đumbir je baš božićni začin.
Sada ćemo raditi Đumbirove medenjake za koje trebamo: 
  • 2 jaja,
  • 120 ml javorovog sirupa,
  • 6 žlica meda,
  • 200 g rižinog brašna,
  • 150 g bademovog brašna,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 80 g maslaca od badema /kokosova ulja/,
  • 1 žličica đumbira u prahu,
  • ½ žličice cimeta u prahu,
  • naribana korica limuna,
  • prstohvat soli.
Umutimo jaja i javorov sirup, pa dodamo omekšani maslac i med te nastavimo miješati. Rižino brašno, bademovo brašno, đumbir, cimet, sodu bikarbonu, sol i koricu limuna izmiješamo i dodamo u smjesu od jaja. Od toga umijesimo glatko tijesto i ostavimo ga nek se pola sata  hladi u frižideru. Zatim oblikujemo kuglice veličine oraha i posložimo ih u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje.
Razmak između kuglica obavezan. Zagijemo pećnicu na 180 °C pa pečemo kolačiće dok ne postanu prekrasno zlatnožuti /to bi bilo oko 15 minuta/.
Uz đumbirove medenjake odlično ide džem od limuna, pa ih s njim možemo i poslužiti.
Za previše raširene kekse dodajemo rižino brašno, a ako su slučajno pretvrdi, dodajemo malo sojinog mlijeka.
I eto sad imamo odlične, zdrave đumbirove medenjake i to bez glutena, bez šećera, bez mlijeka.

petak, 7. prosinca 2018.

Muffini i minjoni


... kao božićne i novogodišnje dekoracije.
Blagdani su vjerojatno najbolji trenutak za pokazivanje naših kulinarskih vještina, a bez sitnih kolačića teško je zamisliti bilo koji svečani blagdan.
Uz  ukusna i fina jela, ide i dekoracija kada sve odiše prazničnom čarolijom, pa se tako i hranom često volimo poigrati i ubaciti je u naše božićno i novogodišnje ruho jer slika ipak govori tisuću riječi ;)  
Zato su muffini baš praktični jer su mali i slatki, možemo ih razmještati po stolu u njihovim minjonima da bismo, prije ispunjavanja naših želudaca, ispunili praznine na dekoriranom stolu.
Baš zato jer sitni kolačići trebaju svima ovdje sam napisala jedan recept za muffine, kojima ćete sigurno ukrašavati vaše božiićne i novogodišnje stolove.
Za ove muffine u minjonima, koji nisu baš vege, ali jesu bez glutena, će nam trebati:
  • 0,5 dcl maslinovog ulja,
  • 2 jaja,
  • 2 dcl jogurta,
  • 0,5 dcl sezamovog ulja,
  • 1 dcl mineralne vode,
  • 200 gr integralnog  brašna od heljde,
  • 100 gr sira u fetama,
  • 1 prašak za pecivo,
  • malo soli i
  • sjemenke za posipavanje i ukrašavanje.

Postupak:
Umutimo jaja s uljem, dodamo jogurt i mineralnu vodu, pa miješajući dodamo i heljdino brašno, prašak za pecivo i sol. Na kraju ubacimo sir i još malo promiješamo.
Tu smjesu ulijemo u minjone ili silikonske modlice i posipamo sjemenkama koje smo odabrali ili, ovisno o vrsti sjemenki, pospemo muffine kad se ispeku. Kao sjemenke za posipavanje možemo uzeti sezam, lan, sjemenke suncokreta, bučine sjemenke
Stavimo u pećnicu zagrijanu na 22o °C, pa pečemo 10 minuta, a onda smanjimo na 170 °C i pečemo još pola sata.
Sad imamo muffine u minjonima kojima možemo ukrasiti naše božićne i novogodišnje stolove, blagdanske tanjure i popuniti praznine.

Možda ne praznine u srcima, ali praznine u želucima i na stolovima svakako da.

A ja vam, uz ove muffine u minjonima, svima želim dobar i sretan Božić, ali želim i da dobri i sretni budemo baš i sami mi.



utorak, 27. studenoga 2018.

Crni recepti

Petak trinaesti obično nazivamo crni petak. Crni petak je prošao, ali ja imam potrebu takav dan, ovdje na Sretnim receptima, obilježiti crnim receptima :/

Tako uz crni petak ovdje imamo crnu tjesteninucrno vino i umak od crnog vina
Crno nije svuda oko nas, ali tko želi za crni petak jesti crnu tjesteninu i uz to piti crno vino, na portalu Fini recepti naletjela sam na video o tome kako napraviti crnu tjesteninu.


Tu imamo i prof. Veljka Barbieria, poznatog hrvatskog književnika i gastronomskog stručnjaka  u emisiji Jelovnici izgubljenog vremena.
Crni kruh, crni čaj, crna kava i crni papar uvijek su tu negdje oko nas, zar ne?