Neki dan sam na blogu EnergInes napisala post Svi naši okusi.
Dosta vremena provela sam u nedoumici - da li taj tekst staviti
na taj blog ili ovaj.
Sad bih htjela napisati nešto o tim okusima, ali opet ne
znam gdje bih taj svoj sastavak stavila.
Na kraju možda završi na oba.
Uglavnom, Ayurvedska kuhinja kaže da se hraniti moramo svaki
dan u isto vrijeme, a ono što jedemo prilagoditi vanjskim i unutarnjim
faktorima kao što su tjelesna konstitucija i godišnje doba, pa čak i tome kako
se osjećamo.
Tu kod nas navikli smo začine koristiti kao pojačivače okusa
dok u Ayurevedskoj kuhinji oni igraju puno veću ulogu. Njima se može potaknuti
probava, uravnotežiti organizam, pa čak i izliječiti bolest.
Kuhanjem prema Ayurvedi nastoji se postići ravnoteža pet
elemenata u prirodi - voda, vatra, zrak, zemlja i eter, a također i između šest
glavnih okusa koje sam navela u postu Svi naši okusi.
A sada ću napisati kako na to gleda Ayurveda.
Slani okus koji se sastoji od elemenata vatre i vode. On
smanjuje vata doshu, a povećava pitta i kapha doshu.
Koncentriranu sol nalazimo u morskoj i kamenoj soli, a
razblaženu u mineralnim solima voća i povrća i u morskoj hrani.
Slani okus u umjerenim količinama je važan za zdrav apetit, probavu,
izbacivanje toksina i ravnotežu elektrolita, ali ako se pretjera sa slanim
uzrokovat će zadržavanje tekućine, naticanje, upale, bore i prerano starenje.
On je težak, uljast, vruć i povećava naš žar, uživanje u
životu, a smanjuje napetost i strah.
Ipak, previše slanog u našim emocijama i umu nas vodi do
pretjerane želje, hedonizma i ljutnje.
Izgleda da same neke vatrene okuse volim, pa nastavljam s
ljutim okusom koji se sastoji od elemenata vatre i zraka.
Ljuti okus povećava
vata i pitta doshu, a smanjuje kapha doshu.
Da, zato ja i jesam u vata - pitta dosha kombinaciji. Sve što volim jesti je jako spicy. Njam, njam ;
Spicy food obožavam.
Ljuti okus je suh, lagan, vruć i nalazi se uglavnom u začinima.
Ljuti okus potiče probavne enzime, ubrzava metabolizam,
povećava apetit i pomaže izbacivanju nepotrebnih tvari kroz kožu.
Ako pretjeramo s ljutim osjetit ćemo žeđ, pečenje, bol.
Moguća je i vrtoglavica, pa čak i, oprez dečki, impotencija.
S emocionalne i mentalne strane, ljuti okus stvara potrebu za
stimulacijom, vodi u ekstrovertiranost, povećava ljutnju i iritaciju.
Oni koji znaju više kažu da se ljutim okusom tretiraju problemi
s kapha doshom, kao što su kašalj, otežano disanje, pretilost, dijabetes, slaba
cirkulacija.
Evo sada nešto bez elementa vatre. Nešto što moj sin voli, a
to je slatko.
Slatki okus sastoji se od elemenata vode i zemlje.
Slatki okus povećava kapha došu, koja se kao i on sam sastoji od vode i zemlje, a smanjuje pitta i
vata doshe. Slatko prevladava u dosta namirnica koje konzumiramo na
dnevnoj bazi poput voća, povrća, žitarica, mliječnih proizvoda… Slatkog ima i u mastima, šećerima, ugljikohidratima i aminokiselinama.
Slatki okus je uljast, težak i hladan. On njeguje kožu,
kosu, zglobove i stanice. Slatki okus obnavlja živce, potiče rast i život, ali
previše slatkog može začepiti kanale, a njegova hladna priroda suzbija probavnu
vatru.

Ako gledamo emocionalnu razinu opet nije dobro pretjerati
jer zadovoljstvo donosi samo u umjerenim količinama. U suprotnom nam stižu
lijenost, mlitavost, nezadovoljstvo i pohlepa.
I tu ću za sada stati, a kiselo, gorko i trpko ostaviti za
slijedeći post.
Zašto?
Zašto?
Zato što moram pojesti nešto slatko ;)