nedjelja, 19. svibnja 2013.

Pekmez, marmelada ili dzem?

Da li se ikada pitate koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema? Ja sve do nedavno jesam.
I pekmez i marmelada i džem nastaju preradom voća, a razlike među njima su u gustoći, količini voća i šećera te u načinu izrade.

Pekmez je nešto gušći od ostalih, a radi se ukuhavanjem voća, s ili bez dodavanja šećera.
Pekmez se u odnosu na voćnu masu može zasladiti s najviše 20% šećera.
Često se radi od zrelih šljiva i mora biti jako gust.
Marmelada se radi ukuhavanjem voća. Tako se dobije gusta smjesa idealna za mazanje na kruh, palačinke ili kolače. Marmelada daje okus roladama, tortama, ili čajnom pecivu.
Marmelada se priprema od svih vrsta voća, a često se iskombinira i više vrsta.
U pravilu se prokuhano voće protisne tako da nestanu svi tragovi neraskuhanih komadića
Džem se od marmelade razlikuje po tome što se džem radi samo od jedne vrste voća.
Najčešće se radi od cijelih plodova ili većih komada voća koji se u džemu moraju vidjeti.
Zbog prirodne boje, mirisa i okusa džemu se može dodati do 5% prirodnog voćnog soka.
Džem mora imati prirodan okus i miris voća od kojeg je napravljen. Zbog prirodnog mirisa, boje i okusa džemu možemo dodati prirodnog voćnog soka, ali najviše 5% .
Džem i ekstra džem se razlikuju u upotrijebljenoj količini voća.
Ekstra džemovi nemaju umjetna sladila i bez konzervansa su, a imaju 30% manje šećera od džemova.

S obzirom da jako volim džem od jagode, stiže recept, ali prije recepta, nešto o jagodama.
Jedno vjerovanje kaže da su jagode afrodizijak. Jagoda je bila je simbol Venere, boginje ljubavi možda zbog svojog srcolikog izgleda i crvene boje.
Jagode imaju zanimljiv smještaj sjemenki koje su kod nje, za razliku od ostalog voća, smještene u mesu i one su jedino voće koje ima sjemenke izvana.
Obožavam ih!
Možda neobično, ali jedem ih uz vino ;)
One sadrže vlakna, bioflavon, folnu kiselinu, željezo i vitamine A i C - tvari koje djeluju antikancerogeno. U svakom slučaju sadržaj antioksidansa je u jagodama sedam puta veći nego u bananama ili jabukama, a dva puta veći nego u grožđu ili narančama. Jagode djeluju antibakterijski i protuupalno, smanjuju kolesterol i krvni tlak, a jačaju srce i pojačavaju imunitet.
Priprema džema od jagoda poprilično je jednostavna. Ako želimo malo drugačiji džem, možemo dodati sok od limete umjesto soka od limuna ili u njega ubaciti listić svježe metvice.
Džemove je najbolje kuhati u nekoj velikoj posudi koju napunimo najviše do polovice kako smjesa ne bi prekipila.

Ovo je jedan prilično jednostavan recept za džem od jagoda za koji nam treba:
  • 500 g šećera,
  • 1 kg jagoda,
  • 1 limun.

Priprema:

Jagode očistimo, operemo i stavimo u posudu.
Sokom limuna prelijemo jagode i dok ih zagrijavamo neprekidno miješamo.
Posuda treba imati debelo dno, a kad smjesa proključa dodajemo šećer malo po malo i kuhamo na laganoj vatri uz često miješanje oko sat vremena sve dok smjesa ne postane željene gustoće ili bar kao med.
Vrući džem stavimo u tople staklenke koje smo sterilizirali u vrućoj vodi ili  u pećnici.
Staklenke zatvorimo celofanom ili poklopcem.

Ja sam stavila nešto manje šećera jer nisam neki ljubitelj preslatkog, a ni dijagnoza mi ne dozvoljava baš previše šećera.
Pa ne znam, zbog toga možda ovo nije ekstra džem, ali je ekstra ukusan ;)