Slatki krumpir, baš kao i obični krumpir, potječe iz Južne/Srednje Amerike.
No, ne, nisu srodni.
Obični krumpir se ubraja u rod pomoćnica, dok slatki krumpir spada u rod slakovki.
Ali svejedno, obje ove vrste krumpira postale su nezamjenjiv dio svjetskih jelovnika.
Slatki krumpir, kojeg možda bolje znamo pod nazivom batat, u brojnim se svjetskim kulturama i jelovnicima smatra osnovnom namirnicom.
Radi se o duguljastom plodu, koji ima smećkastu ili možda bijelo žućkastu boju kore i predivnu narančastu unutrašnjost koja sadrži škrob.
Slatki krumpir, dugačak oko 30 cm i težak do 1 kg, okrugla je ili cilindrična oblika, a ponekad oblika koji se sužava u šiljast vrh prema kraju.
To je biljka iz uzgoja slatkasta okusa. Voćno meso slatkog krumpira brašnaste je konzistencije i postupno se omekšava tijekom postupka kuhanja. Kada se skuha, slatki krumpir izravno je usporediv s krumpirom.
Slatki krumpir ubraja se u obitelj biljki slakovki te je biljka iz uzgoja, a godišnje se uzgaja i ubire gotovo 100 milijuna tona slatkog krumpira. Ovisno o vrsti pripreme, slatki krumpir ima slatkast, intenzivan ili ponekad blago trpki okus. Batat se tijekom 16. st. probio iz Amerike sve do Europe. Međutim, budući da je biljci za dozrijevanje potrebna suptropska ili tropska klima, na europskom tlu uzgaja se prvenstveno u Portugalu, Španjolskoj ili Italiji. Glavna država uzgoja slatkog krumpira je Kina.

Sezona slatkog krumpira prvenstveno traje tijekom jesenskih mjeseci, od rujna pa sve do studenog. U tom razdoblju se ubire, pakira ili prerađuje u razne prehrambene proizvode. Slatki krumpir je dostupan je tijekom cijele godine.
Slatki krumpir se u brojnim državama smatra osnovnom namirnicom, pa se upotrebljava za proizvodnju pirea i raznih drugih jela.
Možemo ga pržiti, kuhati ili upotrebljavati kao prilog salatama. Hladno, suho i tamno mjesto ispunjava sve potrebne uvjete za dugoročno čuvanje slatkog krumpira. Ako su temperature previsoke, počet će klijati.
Slatki krumpir smatra se bogatim izvorom vitamina E, koji suzbijaju slobodne radikale. Beta karoten je spoj koji daje prepoznatljivi narančasti pigment, a on je zapravo provitamin tj. spoj koji se prerađuje u vitamin te na njega otpada najveći dio udjela vitamina A u batatu. Veliku važnost ima i mineral kalij koji se u većim količinama nalazi u batatu i predstavlja elektrolit kojim se reguliraju mnogi procesi u ljudskom tijelu.
Učinci batata na zdravlje su višestruki.
Batat pomaže u regeneraciji sluznice i kože.
β-Carotene ili Beta karoten i njegov nusprodukt melanin prirodni pigment crne tj. tamnosmeđe boje u batatu posebno djeluju na očuvanje zdravlja kože, daju joj prirodnu boju i štite od UV zračenja. Beta karoten ima vrlo snažne učinke i na vid tj. zdravlje očiju.
Osim toga, u slatkom krumpiru kriju se brojne mineralne tvari, koje ga čine iznimno zdravom namirnicom.
Nutritivne vrijednosti:
- kcal: 117 kcal
- ugljikohidrati: 24,08 g
- bjelančevine: 1,63 g
- masti: 0,6 g
Od vitamina u batatu imamo: vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C i vitamin E.
Mineralne tvari u batatu su: kalcij, željezo, kalij, magnezij, natrij.
Batat u svojoj osnovi sadrži
76 % vode.
Njegova se svojstva i vrijednosti, kao i kod svake druge namirnice,
mijenjaju tijekom termičke obrade, ali u ovom slučaju postoji jedna zanimljiva
promjena. Naime, sirovi batat ima
povećani udio škroba koji tijekom kuhanja ili pečenja prelazi u maltozu tj.
sladni šećer, pa se takvom obradom povećava sama slatkoća namirnice. Kod pitanja
slatkoće obrađenog batata opet nije zanemarivo da on sadrži manji dio
glukoze, fruktoze i saharoze.
Od ostalih nutritivnih
vrijednosti treba istaknuti vitamin A kojim je batat posebno bogat. Batat na
100 g sadrži čak 4 puta više vitamina A od preporučene dnevne doze, a ima ga
čak 1700 puta više nego u običnom krumpiru.
Beta karoten je spoj koji
daje prepoznatljivi narančasti pigment, a on je zapravo provitamin tj. spoj
koji se može preraditi u vitamin i na njega otpada najveći dio udjela vitamina
A u batatu.
Veliku važnost ima i mineral kalij
koji se u većim količinama nalazi u batatu i predstavlja elektrolit kojim se
reguliraju mnogi procesi u ljudskom tijelu.
Učinci batata na zdravlje su razni i
višestruki. Batat pomaže u regeneraciji sluznice i kože. Beta karoten i njegov
nusprodukt melanin (prirodni pigment crne tj. tamnosmeđe boje) u batatu posebno
djeluju na očuvanje zdravlja kože, daju joj prirodnu boju i štite od UV
zračenja. Beta karoten ima vrlo snažne učinke na vid i zdravlje očiju.
Batat na 100 grama sadrži
samo 86 kalorija i jedna je od najboljih namirnica kada su u pitanju mršavljenje
i održavanje tjelesne težine. On je često dio mnogih dijetalnih jelovnika, a
posebno je pogodan za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa koji iznosi
samo 17. Glikemijskim indeksom utvrđuje se koliko neka namirnica povisuje
razinu glukoze u krvi, pa je u tom segmentu batat = idealna prehrana.
Vitamin A i C u batatu
snažno djeluju na zdravlje imunološkog sustava, dok njegovo bogatstvo vlaknima
pruža izvrsnu prevenciju rizika od raka debelog crijeva.
Povećana vrijednost kalija
pozitivno utječe na ukupni rad ljudskog organizma, a pogotovo na regulaciju
funkcija mišićnog i živčanog sustava. Kalijem se isto tako regulira i snižava
krvni tlak. Batat sadrži i fitosterole koji su vrlo važne kemikalije za
smanjivanje razine kolesterola u krvi.
Važno je napomenuti kako je
batat potrebno čuvati na temperaturi između 13 i 16 °C kako
bi očuvao nutritivna svojstva i kako bi se spriječilo njegovo kvarenje.
Iz tih
razloga, batat se ne bi smio stavljati i/ili čuvati u hladnjaku.
Batat s nešto dužim vremenom
čuvanja može dozreti i postaje slađi jer se škrob mijenja u šećer. Kao
namirnica se može kuhati, pržiti ili peći, pa se često koristi u kombinacijama
ili kao prilog ribi, mesu, te razno raznom povrću.