Nova godina uz Chai
Tek se neki čajoljupci kod nas mogu pohvaliti da su
okusili taj superukusni i extrazdravi, cimetasto ljutkasti okus chai čaja.
Učinak Chai čaja na tijelo je opuštenost uma, očuvanje ili
podizanje životne energije i elana, pa ga preporučujem svima.
Kod nas ga možemo pronaći u komercijalnom obliku, ali samim procesom
komercijalizacije su mu ugroženi miris, okus
i kvaliteta.
U Indiji se Chai priprema po tradicionalnom običaju sa
svježim sastojcima u velikim količinama za mase i prodaje se po simboličnim
cijenama.
Većinu sastojaka za chai nije problem pronaći kod nas, a
način na koji ga pripremamo i količina sastojaka koje dodajmo ovise o našem ukusu.
Uglavnom, osnovni sastojci za Chai su: cimet, kardamon,
klinčić, đumbir i papar.
Ovdje ćete vidjeti kako ga ja radim.
- 2 štapića cimeta
- 16 zrnaca kardamona
- 12 klinčića
- 24 zrnaca crnog papra
- oguliti 2 centimetara korjena đumbira i nasjeckati
- štapić vanilije - po želji , malo meda, mlijeko, crni čaj
Kuham sastojke u vodi 20 do 30 minuta. Posudu poklopim.
Na kraju kuhanja dodam 1 žličicu crnog čaja i 2
šalice toplog mlijeka.
Maknem s vatre.
U rashlađeni Chai dodam med.
*Med nemojte dodavati u vrelo ili vruće.
Dok se kuha Chai, miriše cijeli stan.
Oplahnute aromama zimskih začina, sve prostorije mirišu na ljubav.
Za zagrijavanje atmosfere za Silvestrovo, pred doček Nove, idealno!
Sretna Vam Nova godina !
S Chai čajem!