subota, 18. lipnja 2016.

Chia čarolija

Chia sjemenke mnogi smatraju čudesnom namirnicom jer sadrže dva puta više bjelančevina od svih drugih žitarica i sjemenki. Zbog toga su izvrstan izvor proteina za vegane, vegetarijance i ostale koji izbjegavaju unos mesa i sl.
Samo jedna chia sjemenka ima sve esencijalne aminokiseline. Netko si je dao truda i sve te nutrijente izmjerio, pa ih moram ovdje nabrojati; omega-3 masnih kiselina 1 chia sjemenka ima osam puta više od lososa, magnezija petnaest puta više od brokule, kalcija ima šest puta više od mlijeka, željeza tri puta više od špinata, šest puta više bjelančevina od graha, četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka i kalcija dva puta više od banane, a uz sve to su odličan izvor vlakana.
Chia sjemenke su prevencija prejedanja, one reguliraju probavu, odlične su kod problema s menstrualnim grčevima; bogate vitaminima A, D, E, K i vitaminima B grupe osim B12.
Chia sjemenke su nam došle iz Južne i Srednje Amerike, a danas se najviše prerađuju u Argentini,
Meksiku, Australiji, Ekvadoru, Boliviji i Gvatemali. Sjemenke na naše tržište stižu iz Perua gdje su se prerađivale još prije tisuću godina, a rastu na nadmorskim visinama od 2000 do 2500 metara, zbog čega su bogatije antioksidansima.
U Velikoj Britaniji chia sjemenke su baš zbog omega-3 masnih kiselina postale prehrambeni hit jer dokazano snižavaju kolesterol i visoki krvni tlak, poboljšavaju san, pomažu kod reguliranja apetita i podižu dobro raspoloženje.
Za Maje i Asteke chia sjemenke /Salvia hispanica L./ bile su glavni izvor biljne hrane skupa s grahom, kukuruzom i amarantom još 3500 godina pne. Oni su od njih proizvodili ulje koje su koristili kao osnovu za boje i ukrašavanje tijela, ali i u medicinske svrhe; liječenje bolova u zglobovima, te poticanje lučenja tekućina.
Nakon dolaska španjolskih konkvistadora chia sjemenke su bile zabranjene jer su ih domoroci upotrebljavali u vjerskim ritualima, ali i kao napitak koji daje snagu prije odlaska u borbu. Sjemenke su, sva sreća, preživjele zablude osvajača i do danas nisu izgubile status visokovrijedne namirnice koja nam povećava fizičku izdržljivost i čuva zdravlje.
Bogatstvo omega 3 masnih kiselina je važno za rad našeg krvožilnog sustava - sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, sastojak su staničnih membrana čije je djelovanje temelj skoro svih misaonih i živčanih procesa, ali i sustava za kretanje.
Chia sjemenke na sebe vežu vodu, pa se udvostručuju, a još je važnije to što namočene sjemenke olakšavaju prolaz ostaloj hrani kroz probavni trakt i održavaju ravnotežu elektrolita u našem organizmu. 
Konzumacija chia sjemenki olakšava i potiče probavu, povećava apsorpciju hranjivih tvari i povezuje se s gubitkom viška kilograma zbog poticanja razgradnje masti. Chia sjemenke nam pružaju dugotrajan osjećaj sitosti uz nizak glikemijski indeks.
Te majušne sjemenke, bijele, tamnosmeđe ili crne boje, imaju mnoštvo prednosti pred drugim sjemenkama, pogotovo pred najvećim konkurentom lanom, koji moramo usitnjavati da bi optimalno djelovao.
Chia, za razliku od ostalih sjemenki, u svakom svom obliku ima jednako visoku prehrambenu vrijednost, može se dugo čuvati, a pritom ne izgubiti korisna svojstva. Njezina prednost je i to što zapravo nema okusa, pa ju možemo dodavati raznoraznim namirinicama; desertima, salatama, jogurtu, tostu, frapeima ili raznim tijestima; od kruha i peciva do kolača. To je jednostavno prava chia čarolija.
Kad smo već kod čarolije, istraživao se dugoročni utjecaj upotrebe chia sjemenki za oboljele od šećerne bolesti. Rezultat: chia pomaže u postizanju ravnoteže šećera u krvi, snižava krvni tlak, smanjuje infekcije...
Eto! Sad, pred ljeto, kada je skidanje kila došlo na red, ne bi bilo loše i chia sjemenke ubaciti u onih 10 super namirnica za gubljenje kilaže ;)