četvrtak, 7. kolovoza 2025.

Korijandar ili

Korijandar ili korijander, pitanje je sad; 

No, kako god se zvao, odličan je. 

Korijanda/e/r se, u kuhinjama Azije i Južne Amerike, često koristi kao začin. On se, zbog svoje delikatnosti i osjetljivosti na visoku temperaturu, u jela stavlja neposredno prije posluživanja.

Često se koristi u raznim umacima kojima daje svježinu.


U europskoj kuhinji se najčešće koristi sjeme, dok su, u gore navedenima, azijskoj i južnoameričkoj kuhinji, bitniji listovi, koji se pripremaju kao zelje.

Svježi listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna.  Listovi su jako gorki, pa se više koriste za ukrašavanje jela ili kao dodatak umacima, salatama, siru... Svježe mljeveni plodovi dodatak su pecivima, jelima od kupusa, mahunastom povrću i tikvi. Zreli osušeni plodovi daju aromatični ukus i upotrebljavaju se u pripremi mnogih jela, posebno pečenih, a jedan je od sastojaka curry praška, paste i začina za medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada ili čak božićnih kolača. Eterično ulje korijandera upotrebljava se i u proizvodnji parfema. No, nije otrovan, naravno, već ima ljekovita svojstva kojima budi apetit, poboljšava probavu i ublažava grčeve i želučane tegobe. Korijandar još i jača jetru, te poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje jer pomaže u izlučivanju vode, ali i raznih otrova iz organizma. Korijandar poboljšava metabolizam.
Sjemenke korijandra
Za razliku od lišća, oko okusa sjemenki nema toliko rasprava. Sjemenke daju topao, ljutkasti okus te orašastu aromu s daškom citrusa, te su izvor vlakana i brojnih minerala. 

Magnezij, željezo, mangan, selen i bakar samo su dio onoga što nam sjeme korijandra nudi. Ali s lisnatim dijelom dijeli ulogu začina koji sadrži antioksidanse. Okusom se najbolje slažu s kimom i cimetom jer dijele slične aromatične karakteristike, a dodati ga možete u mesne marinade, curry ili gulaše i juhe.
Sjemenke korijandra trebamo kupovati cijele jer one već zdrobljene i mljevene imaju puno slabiji intenzitet okusa. Kako bismo izvukli najviše od njihove arome trebamo ih prepržiti na suhoj tavi, a zatim zdrobiti u mužaru i dodajte jelu. Jer kao i kod ostalih začina u sjemenju tako i kod korijandra toplina dopušta otpuštanje esencijalnih ulja koji su glavni nositelji arome.
List i sjeme korijandra se odlikuju nizom ljekovitih svojstava. Koristi se za poboljšanje probave, kod problema s gastritisom i čirom na želucu i dvanaesniku, za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, kod upale mokraćnog mjehura i mokraćnih puteva, reume i artritisa, ublažava depresiju, snižava krvni tlak, poboljšava san.
Korijandar ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova. Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže u izlučivanju vode i otrova iz organizma, poboljšava metabolizam. Ublažava alergije, regulira šećer u krvi i ublažava menstrualne tegobe, djeluje i kao afrodizijak. Ulje korijandara ima antibakterijsko djelovanje.
Kako bi efekt korijandra došao do izražaja, treba ga koristiti tijekom tri tjedna. Kapi korijandra sadrže gorke tvari koje potiču rad organa za probavu i tako pomažu probavi te izlučivanju otpadnih tvari. Uzimaju se u količini od 25 kapi prije jela. Kod problema s gastritisom uzimaju se na tašte 40 kapi u čaši vode
Korijandar sadrži minerale /kalcij, magnezij, željezo, selen, cink, fosfor, kalij, jod/, vitamine /A, B1, B2, C, .../, organske kiseline, oko 1% eteričnih ulja. 

Ali evo, ovdje je i jedan recept za čaj, pa tako imamo: 

Čaj od lišća korijandra
Dvije jušne žlice usitnjenog lišća prelijemo s jednom šalicom vrele vode. Neka tako stoji 10-tak minuta. 

Ovaj čaj se pije tijekom dana.


nedjelja, 20. travnja 2025.

Ti si Uskrs ⍏

Ovih dana razmišljamo o jajima; što jajima u prirodnim eko bojama, što čokoladnim jajima ... 

Sretni recepti :) žele Sretan Uskrs ⍏ 



I... znamo li anagram imena Isus Krist? 
Razmislite ... 
Ili samo, još jednom, pročitajte naslov ovog posta ⍏  ;)

Jaja od čokolade

Prije ne tako puno vremena šparoge su nam rekle da stiže proljeće i nismo se ni okrenuli kad ono Uskrs  i opet svuda oko nas jaja.

Jaja, jaja, jaja … bit će jaja i po ovom blogu  i po dućanima i po kioscima  i  to svakakvih.
U svim veličinama, bojama i s najrazličitijim punjenjima.

Ipak, palo mi je na pamet kako bih mogla i ovog Uskrsa napraviti jaja od čokolade. Možete i vi probati!

Otopimo čokoladu, a kalup premažemo uljem. 
Ovdje će čokolada biti c r n a  č o k o l a d a, ali može se upotrijebiti i bijela i mliječna s većim ili manjim postotkom kakaoa. Crna čokolada bi trebala odgovarati pristašama bilo koje prehrane, pa smo tako dobili vegetarijanska jaja, pa čak i veganska jaja. 
Najbolji kalupi za izradu čokoladnih jaja su silikonski kalupi.
Njih možemo naći u većim trgovačkim centrima.

OK, bacamo se na čokoladna jaja!
Otopimo čokoladu i uljevamo tako da napunimo trećinu kalupa i onda brzo, prije nego se čokolada stvrdne naginjemo kalup kako bi se ravnomjerno rasporedila unutar kalupa.
Zatim kalup stavimo na nekoliko sati u frižider kako bi se čokolada pošteno stvrdnula.
Kad je čokolada tvrda i spremna trebamo nježno pritiskati kalup sa svih strana da bi se čokolada odlijepila od površine kalupa.
Dobijemo polovice jajeta koje onda zalijepimo tako što rubove premažemo rastopljenom čokoladom.
Prije nego što jaja tako zalijepimo možemo ih napuniti karamelom, kokosom, bijelom čokoladom ili tamnom, karamelom ili bilo čime što mislimo da će čokoladno jaje podnijeti.
Naravno, možemo ih još i ukrasiti npr. topljenom bijelom čokoladom ako je jaje od tamne čokolade ili ih posuti lješnjacima, kokosom ...
Nadam se da ćete uživati! 
I vi i vaša djeca ;)

subota, 19. travnja 2025.

Eko Uskrsna jaja ⍏

Nakon što smo pojeli Proljetno obojanu salatu, a nismo raspoloženi za Jaja od čokolade, bacamo se na jaja u bojama, ili tzv. pisanice.
Zašto ne kad su se stotinama godina prije prije pojave kršćanstva običavala poklanjati obojana jaja.
U raznim zemljama jaja su se izmjenjivala kao simbol novog života, rađanja i obilja.
Obični ljudi su jaja bojali biljkama i travama, a jaja bogataša bila su prekrivena zlatnim lišćem.
Neizostavan dio Uskrsa je darivanje 
pisanica. To je stari slavenski običaj koji traje i danas, a poklanjanjem obojenog jajeta želimo obilje i sreću.
Pisanica simbolizira novi život i novu priliku, a o simbolici pisanice ili jajeta govorio je još sv. Augustin u 5. stoljeću. Taj se običaj ukrašavanja i bojenja pisanica počeo prenositi s koljena na koljeno, te nastavio prenositi...
Što šarenija pisanica to bolje ispunjava svoju svrhu koja je usrećiti nama drage osobe i djecu i pokazati vjeru u novi život.
Važno je da plave, žute, crvene, zelene, ljubičaste pisanice budu svuda oko nas, pa se šaranju, bojanju i farbanju jaja pridaje veliki značaj i odvaja mnogo vremena.
Za Uskrs se trudimo nama dragim osobama zaželjeti sreću pisanicom punom ljubavi koju smo sami napravili.
Ali dok bojimo, bojama i jajima možemo se i igrati ;)
Pisanice možemo obojati prirodnim bojama, ekološki, organski uz pomoć običnih namirnica koje su nam već u kuhinji.
Određenu količinu jaja stavimo u lonac u kojem je dovoljna količina vode. 
U tu vodu dobro je dodati nekoliko kapi octa.
Kad se jaja skuhaju slijedi bojanje!
Ako želimo crvena jaja skinemo ljuske crnog luka i kuhamo ih, a nakon nekog vremena dodamo jaja.
Žuta jaja dobit ćemo ako u vodu dodamo kurkumu, malo šećera i to prokuhamo. Za vesela žuta jaja možemo koristiti i koru limuna, naranče, mljeveni kim ili mrkvu. 
Za, kao nebo, plava jaja  koristimo listove kupusa. Malo ćemo ih zgnječiti, staviti u vodu, dodati malo šećera i tako neko vrijeme kuhati. Najčešće je to 15 minuta. Voda će tada postati plavkasta, pa ćemo u nju dodati jaja. Tako ih treba ostaviti preko noći, a ujutro ćemo ih izvaditi i namazati uljem za lijepi sjaj.
Zatim možemo crvenu, plavu i žutu boju kombinirati i igrati se njima jer se isto mogu dobiti super zanimljive pisanice.
Ako hoćemo zeleno jaje potrebno je žuto jaje ubaciti u od kupusa tj. plavu vodu/boju.
Ili to ili se poigrati sa Spirulinom u prahu. Spirulina je ipak zelena da zelenija ne može biti ;)
Ljubičasta boja nastaje miješanjem plave i crvene, pa će jaje biti ljubičasto ako plavo jaje malo prokuhamo u vodi od lukovica.
Vesele narančaste pisanice biti će na našem stolu ako u žutu vodu koju smo dobili od kurkume ubacimo crveno jaje ili ljuske crnog luka.
Svaka boja ima svoje značenje, pa ako se i time hoćete poigrati pišem značenje boja
  • Bijela - nevinost, čistoća,
  • Žuta - sreća, svjetlo,
  • Narančasta - snaga i ustrajnost,
  • Crvena - nada, patnja i božanska ljubav,
  • Plava - zdravlje,
  • Ljubičasta - istina, nada,
  • Zelena – rast,
  • Smeđa – sreća,
  • Crna - vječnost.
Bacimo se na bojanje jaja ;)
Uživamo u Uskrsu i ovim odličnim eko bojama jaja !!!
Sretni recepti žele SRETAN Uskrs  !

petak, 18. travnja 2025.

Zelene, nježne, prezdrave

ćimulice ;

Neki dan, po prvi put u životu, sam čula za "ćimulice".  Pa... Googlam, naravno ;  

I evo, vidim kako se radi o dalmtinskom nazivu za mlade izdanke raznih kupusnjača ili razno-raznih, raznolikih kupusića. 

Riječ ćimulica zapravo odlično opisuje o čemu je točno riječ. Samo treba znati kako ćimulica dolazi od talijanske riječi "cima" koja znači vrh. Mi smo je pretumbali u ćime, ćimule ili ćimulice, a neki je pišu i s tvrdim č ;

Ćimulice niču kad se odreže glava biljke. Izgledaju kao mali kupusići koji stanu u šaku. U pravilu su blažeg okusa od odrasle biljke od koje potječu.

Sasvim su mlade, pa ih se čak ni ne treba kuhati u vodi, već samo tek popariti. 

Nježne. Vrlo nježne. Vrlo, vrlo nježne!

Nije ih moguće kupiti u trgovinama, pa ni u velikim ili manjim trgovačkim centrima. Ćimulice na tržnice nam donose prodavači povrća kad stigne hladnije vrijeme, a u vrtovima više nema baš previše bilja za branje.
Na prvi pogled sve izgledaju isto, no cijena im varira ovisno o trenutku branja, što utječe na njihov rok trajanja, ali i okus.

Najbolje i najukusnije su one mlađe i manje. One, kao takve, u našem hladnjaku, mogu izdržati i do nekoliko dana.
Iznimno zdrave i ukusne.
Ćimulice - to je dalmatinski lokalizam koji se, preko razno-raznih tržnica, i dalmatinskih kumica, placeva i sl., nametnuo modernome stolu, ali i standardnom jeziku kao nova riječ za zapravo staro, siromašno, najčešće seljačko jelo. 
To je, na razne načine, kuhano tj. lešano zelenilo, jednovrsno ili miješano, pomiješano najčešće s krompirom, blago, štedljivo ili škrto začinjeno. 
Danas, u Dalmaciji se ćimulice obično jedu pripremljene na lešo, začinjene maslinovim uljem, možda s malo octa i češnjaka.
Ćimulice se mogu pripremiti i kao varivo. U svakom slučaju odlično se slažu i s mesom i s ribom. Za zdrav i lagan obrok možemo ih pripremiti kao špinat, uz, možda, kuhano/pečeno jaje.
Dobro je što svatko može pripremiti vlastitu kombinaciju zelenog lisnatog povrća odnosno kupusića. Ako ih imamo vrlo malo, uvijek se možemo spasiti kombiniranjem s običnim kupusom, keljem, raštikom... koje onda kuhamo malo dulje.

Ćimulice su zdrave zimske poslastice.

Ali, to zgodno ime ćimulica naprosto izaziva na pripremanje vrlo zdrave kreacije.

Uskoro;