petak, 21. listopada 2016.

Namaz od leće

Leća je hranjiva mahunarka bogata vlaknima. 
Vlakana najviše ima u kuhanoj leći koja nam daje 4,5g vlakana po porciji od 125ml – cca 1/2 šalice.
Jestiva vlakna, koja se nalaze u biljnim namirnicama, imaju cijelu skupinu supstanci koje organizam ne probavlja, a takva prehrana bogata vlaknima je zaslužna za mnogo manji rizik od raka debelog crijeva, a itekako pomaže i u zadovoljavanju našeg apetita, jer osjećaj sitosti dolazi brzo. 
Svakako ju treba češće jesti!

Kako to ne bi bila samo razna variva ili juhe ovdje imamo recept za odličan Leća namaz
Sličan, ali jednostavniji od recepta za Pašetu od leće ;) 

Za Leća namaz trebamo:
  • 250 g zelene leće,
  • 2 šalice zobenih pahuljica,
  • 300 grama šampinjona,
  • 5 šalica vode,
  • himalajska sol,
  • papar,
  • maslinovo ulje,
  • začini: 
    • korijander, mažuran,
    • soja sos, muškatni oraščić ...

U posoljenoj vodi kuhamo leću dok ne omekša, cca 40 min. Nakon kuhanja, vode ne bi trebalo ostati. Dok se leća kuha, u sjeckalici, blenderu sameljmo zobene pahuljice.
U zagrijanoj tavi, na maslinovom ulju kratko popržimo odabrane začine /bez papra/ kako bi se "opustili" i zamirisali.
Sada ubacimo šampinjone koje pržimo 10-tak minuta, pa dodamo pahuljice i leću.
Zajedno sve miješamo dok ne dobijemo lijepu, homogenu, mazivu smjesu. Na kraju dodamo papar, pa u prethodno nauljenu posudu za pečenje izlijemo smjesu koju pečemo na 180 °C oko 45 minuta.
Hranjiv, ali lagani namaz od leće na kruhu, pecivu pravo je vegetarijansko jelo koje osvaja - bez obzira na način prehrane.
Neke ideje za kruh kao i za zamjene za kruh na koje mažemo ovaj ukusan namaz možete naći ovdje.
Mazati možemo i na, uvijek ukusnu, Bruschettu moćnih okusa