utorak, 23. travnja 2013.

Sve strane okusa 2

Najviše volim ljuto i slano, pa sam u prošlom postu Sretni Recepti: Sve strane okusa pisala o ljutom i slanom okusu, a sada, kad sam pojela "Zdravi kolač iz šalica", mogu nastaviti s ostalim okusima.

Nakon tog finog kolača mogu početi čak i s kiselim okusom ;)

Kiselo se nalazi u kiselom povrću i voću, u fermentiranim proizvodima, mliječnim proizvodima s aktivnim kulturama, alkoholu, a nešto manje ga ima u aminokiselinama (proteini) i masnim kiselinama (ulja).  
Kiseli okus je uljast, vruć i težak, a sastoji se od elemenata vatre i zemlje. On povećava Kapha i Pitta doshe, a Vatu smanjuje.
Kiselo nam povećava probavnu vatru jer potiče probavu, apetit, smanjuje grčeve i stimulira izbacivanje toksina.
Ali, ako ga u organizmu ima previše, uzrokuje upale, čireve, gastritis, česte stolice i ostala Pitta stanja.
Ako nam se neispunjena želja pretvorila u frustraciju imamo kiselo lice, dok je istovremeno  kiselo povezano s nezadovoljstvom, ljubomorom i zavišću.

Gorki okus možemo naći u voću (grejp), začinima (fenugreek, đumbir, gorušica), ljekovitom bilju (pelin) i u gorkom zelenom lisnatom povrću (špinat).
Gorko se sastoji od elemenata etera i zraka. Gorki okus povećava Vata doshu, a smanjuje Pitta i Kapha doshu. On je suh, hladan i lagan.
Gorko stimulira probavu i rad jetre, potiče mršavljenje, čisti organizam i poboljšava izgled kože. Gorki okus smanjuje mlitavost i ljutnju.
Ipak, nemojte pretjerivati s mršavljenjem tj. gorkim jer  previše gorkog remeti vata doshu, pa bi moglo doći do vata poremećaja kao što su popucala, suha koža, iziritiranost živaca, gubitak težine i neredovita stolica.
A emocionalno, previše gorkog, što bi sama riječ rekla; dovodi do osjećaja gorčine, nezadovoljstva i frustracije pa, zbog toga i, do potrebe za promjenom, žaljenja i nesigurnosti.

Trpki okus se sastoji od elemenata zemlje i zraka. On povećava Vata doshu, a smanjuje Pitta i Kapha doshu.
Trpko nalazimo u žitaricama i mahunarkama, povrću kao što su šparoge i brokula, u voću, začinima, čaju, sirovom medu i kavi.
Trpki okus je lagan, suh i hladan.
Trpko u manjim količinama pomaže zaustavljanju krvarenja i proljeva, ono čisti krv, pomaže zacjeljivanju rana i ima antiupalna svojstva.
Od previše trpkog možemo osjećati slabost, drhtavicu i žeđ. Previše trpkog uzrokuje začepljenje i remeti Vata doshu. 
Ono u nama izaziva strah, napetost, introvertiranost i budi osjećaj odvojenosti.
Sada je sezona šparoga, a one su jako, jako zdrave i čini mi se da se njih ne može pojesti baš toliko da bismo pretjerali s trpkim, poremetili Vata doshu i počeli osjećeti strah.

O svih šest okusa sada možete pročitati na Sretnim receptima, pa uživajte u okusima koje volite i zdravim namirnicama ;

Enhanced by Zemanta