Gastronomski povjesničari kažu da su se kozice jele još u
doba antičkog Mediterana. Grci su kozice kuhali zamotane u list smokve.
Ime su kozice dobile u 14. stoljeću od staronordijskog skorpna, engleskog shrimpe
i njemačkog schrempen, a to znači skupiti se, smežurati, borati.
Kao i kod ostale hrane iz mora, riba i plodova mora, glavna nutritivna
prednost kozica krije se u Omega-3 masnim kiselinama o kojima sam stvarno na ovim stranicama, jako puno pisala.
Kozice sadrže minerale
kao što su: magnezij, cink, kalcij, fosfor, bakar, selen i vitamine kao što je:
vitamin A, vitamin B 6, vitamin B12, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu.
Recept ovdje je s kozicama, ali teško da sam napisala nešto dobro kao Marcus G. Apicius. Ipak je on autor jedine cjelovite starorimske kuharice u kojoj je skupio najrazličitije recepte s kozicama.
Zanimljivo je da on u svoje recepte nije stavljao mjere namirnica nego samo popise sastojaka.
Zanimljivo je da on u svoje recepte nije stavljao mjere namirnica nego samo popise sastojaka.
E sad, kozice su veoma svestrane i nježne, pa je s njima je puno hrane baš jako ukusno, tako da ja ovdje stavljam recept za marinadu s kozicama i inćunima (s mjerama sastojaka ;)
Potrebni sastojci su:
- 200 g kozica,
shrimpe - 120 g inćuna,
- 400 g zelenog lisnatog povrća - matovilac, radič, rikola ...,
- maslinovo ulje,
- 2 žlice aceta balsamica,
- origano (svježi i usitnjeni),
- 3 režnja češnjaka (usitnjeni),
- 2 žličice naribane kore limuna,
- 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna,
- ljuta paprika (½ žličice, suha, usitnjena),
- 10 šnita baguette kruha.
Inćune stavimo u marinadu i pustimo da se mariniraju na sobnoj temperaturi 2 sata.
S odvojenom marinadom premažemo kriške kruha i posložimo na
lim za pečenje.
U pećnici zagrijanoj na 180˚C ih pečemo oko 10 minuta, sve
dok ne dobiju zlatnu boju.
Na malo maslinovog ulja, u tavi popržimo kozice isto oko 10
minuta, a zatim ih stavimo na papirnati ručnik.
Operemo zeleno lisnato povrće, ocijedimo i osušimo, pa ga
stavimo u veću zdjelu.
Dodamo maslinovo ulje i aceto balsamico, dobro promiješamo i
posolimo, popaprimo po želji.
Takvu salatu zatim razdijelimo na tanjure, dodamo
izmarinirane inćune i kozice, pa poslužimo s kriškama tostanog baguetta ili nekog sličnog kruha.
Uživajte ;
Uživajte ;