Božić nam se već opasno
približava i sve češće pomislim postoji li koji zdravi božični kolač i od čega
je, jer ja ovakva multi kakva jesam malo toga smijem jesti.
Mlijeko, na primjer, ne smijem niti pogledati, dok na šećer
možda smijem baciti pogled.
Sada, u skladu s navedenim, imam recept za kolač koji bih
smjela pojesti, a nije od konoplje niti spiruline, u njemu nema čak niti
stevije, ali bit će ovdje i takvih kolača.
Recept je cijeli u šalicama, ali da se ne uplašite, ne jede
se iz šalice, jer ovo je ipak kolač ;
1 šalica ovdje označava mjeru od 350 ml.
A šalice su;
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 šalica integralnog brašna
- 1 šalica kukuruzne krupice
- 1 šalica oraha ili lješnjaka - krupno mljevenih
- 1 šalica suhih šljiva - nasjeckanih
- 1/2 šalice grožđica
- 1 šalica brusnica
- korica 2 do3 limuna
- prašak za pecivo
- 4 šalice zelenog čaja
- 4 velike žlice meda
- sok jednog teškog i žutog limuna
- 100 g crne čokolade s najmanje75% kakaa
Vađenje iz šalica ;
Pomiješamo sve suhe sastojke i stavimo ih na lim za pečenje.
U toplom zelenom čaju otopimo med i dodamo sok od limuna. Sada suhe
sastojke prelijemo čajem i pustimo da tako odstoji 20-tak minuta.
Prije nego što biskvit stavite u pećnicu, zagrijte ju na
180.
Pecite 40 minuta.
Dok se biskvit peče, mi ćemo na pari napraviti da naša crna čokolada s 2 žlice zelenog čaja, limunom i medom bude otopljena.
Kad biskvit bude pečen, po njemu ćemo preliti ovu finu, otopljenu
i zdravu glazuru.
Narezati i poslužiti ćemo kad se sve ohladi.
Možda baš sa zelenim čajem ;