petak, 2. ožujka 2018.

Nježan i blag pečeni češnjak

Ne mogu, ne smijem i neću staviti sa strane brojne zdravstvene prednosti koje nudi češnjak. Možda vi možete, ali morate priznati da je (i) njegov okus stvarno jedinstven.
Češnjak je namirnica bez koje je svaka kuhinja nezamisliva, no ipak ima ljudi koji malo teže podnose njegove intenzivne arome.
Nedavno sam otkrila da i za intenzivne arome postoji rješenje. To je pečeni češnjak koji je nježan i blag.
Tako dobivamo delikatesu blagog, slatkastog i orašastog okusa, bez prejake arome i mirisa.
Nudi nam bezbroj kulinarskih mogućnosti, a pripremanje istog vrlo je jednostavo.
Za pripremu nam je, osim domaćeg češnjaka, potrebno samo maslinovo ulje i začini po želji. Često je dovoljna samo papar / sol kombinacija.
Za ovaj Nježan i blag pečeni češnjak trebamo odabrati svježe i čvrste glavice češnjaka, koje ne klijaju po mogućnosti.
Maknemo što više vanjske kore češnjaka, ali neka svaki režanj ostane u glavici.
Zatim nožem odrežemo cca pola centimetra s vrha glavice i stavimo ju na alu-foliju.
Sada glavicu/e češnjaka polijemo s maslinovim uljem, po želji posolimo, poparimo i dodamo nama drage začine, poput ružmarina ili majčine dušice.
A ja koja volim ljuto u češnjak koji više nije ljut dodam Čili ;)
Zatim glavice češnjaka zamotamo u alu-foliju tako da nam u paketiće ne ulazi zrak, posložimo ih na lim za pečenje i stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C.
Glavice češnjaka pečemo najmanje 20 minuta. Tada bi trebale postati mekane, a ako nisu nastavljamo s pečenjem dok ne omekšaju i postanu zlatno smeđe. Kad se ispeku pustimo ih malo kako bi se glavice ohladile, bar 10-tak minuta.
I eto ga, dobili smo savršeni češnjak za nazmazati ga na tostirani baguette, toast ili nešto treće.
Možemo ga dodavati u salatu ili bilo koje jelo u kojem ne želimo okus sirovog češnjaka.
Dodamo ga u Krem juhu ili od njega napravimo jednu i eto nam Zdrave zime :)
Ako pri pripremanju češnjaka nismo štedjeli na maslinovom ulju sada ćemo ovo fino aromatizirano maslinovo ulje koje je ostalo preliti u staklene flašice i koristiti u nekoj drugoj klopi.

Dobar tek i uživajte!

nedjelja, 7. siječnja 2018.

Zlatni med

Ne mogu prestati hvaliti kurkumu koja je postala Zlato moje zlatno onog trenutka kad sam shvatila i osjetila da je odlična za mozak, za pamćenje koje mi je kurkuma vratila.
Nedavno sam opet naletjela na jedan recept koji mi se čini odličan sada u vrijeme prehlada, gripa i upala raznih, pa ću ga staviti ovdje jer taj prirodni antibiotik se radi od kurkume. Naravno ;)
Aktivni sastojak kurkume - kurkumin sadrži protuupalne, antimikrobne i antioksidativne sastojke koji od kurkume rade savršeno prirodno rješenje za mikrobe, gastritis, razne želučane probleme …
Razna istraživanja kažu kako je kurkumin vitalna tvar koja ima pozitivan utjecaj na DNK, preživljavanje stanica i na upaljene molekule.
Turmeron je  isto sastojak kurkume, poznat kao bioaktivni element koji pomaže pri postizanju boljeg funkcioniranja našeg mozga i ogromnoj pomoći kod Alzheimerove i raznih vrsta demencija jer naprosto popravlja stanice u mozgu.
Med je zdrav, oduvijek i zauvijek.
No, sad radimo Zlatni med koji je prirodni antibiotik, a za koji nam treba samo:
Sastojke stavimo u staklenu posudu i dobro ih promješamo. Miješati nećemo metalnim posuđem već drvenim ili plastičnim. 
Isto tako, sastojci što organskiji to bolji, no to znate.
Nekoliko žličica dnevno trebalo bi itekako pomoći. Prije gutanja, smjesu otopiti u ustima.
Smjesu možemo dodavati i u naše dnevne šalice čaja.


utorak, 2. siječnja 2018.

Detoksikacija, restart organizma

Eto dočekali smo Novu koju ćemo, nadam se, živjeti prema Receptu za sretnu i zdravu Novu godinu. U blagdansko vrijeme smo uživali u svim onim paprenjacima i božićnim kolačićima, no većina nas jede i pije više nego inače. Nakon blagdanskog pretjerivanja s jelom neki možda razmišljaju o čišćenju organizma. Ako tako razmišljate, dobro razmišljate jer je prejedanje svojevrsan šok za naš organizam, pa je nakon prejedanja za blagdane potrebno je očistiti organizam.
Čišćenje organizma ili detoksikacija su jednostavni i laki uz pametan izbor zdravih namirnica koje dokazano čiste i liječe organizam nakon svega čemu smo ga izložili tijekom blagdana.
Zato ćemo povećati unos povrća o kojem se ne priča baš previše, ali radi se o super zdravoj namirnici. Govorim o starom dobrom kupusu o kojem sam već pisala u postu Hvalimo kiseli kupus, a  koji djeluje na enzime u jetri tako da ubrzava i pojačava čišćenje organizma. Uz to, kupus je povrće sa snažnim antikancerogenim svojstvima, pa je odlično ako nam je što češće na jelovniku i stolu.
O brokuli se puno više priča, pa svi znamo da je zdrava. I ona zaista čini čuda. Bogata je jakim antioksidativnim svojstvima, brokula jača imunitet i zato bi trebalo pojačati njezin unos nakon blagdanskog prejedanja. Ona isto spriječava nastanak kancerogenih stanica. Znači treba imati i brokulu što češće na stolu. Ali, malo manje se priča o klicama brokule. Klice brokule imaju ljekovita svojstva čak 50 puta jača od zrele brokule. Klice brokule možemo kupiti u trgovinama zdrave hrane, a svi znamo da je odlično biti Do grla u klicama ;)
Brokula je zelena, ali ipak ne spada u zeleno lisnato povrće čiji unos isto treba povećati. Tu su zelena salata, matovilac, radič, kelj, poriluk i naravno blitva koji su idealni za čišćenje organizma. Takvo povrće sadrži klorofil koji iz  organizma uklanja razne vrste toksina i tako rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada najbolji učinak njegovih odličnih i vrijednih nutritivnih svojstava.
Sada uz svu tu zelenu boju dodajemo i malo drugih boja. Preko žute, crvene i narančaste boje dolazimo do agruma koji su imperativ. Naranče koje volimo, Teški žuti limun i ostali agrumi će organizmu osigurati odličnu detoksikaciju zbog C vitamina koji sadrže. Vitamin C topi toksine, a njihov izlazak iz tijela ubrzava. Tu je najbolje popiti čisti ocijeđeni limun s malo vode.
Takav napitak odličan je i za alkalizaciju tijela. U taj napitak nikada nemojte dodavati šećer jer ćete umanjiti i djelovanje vitamina C i alkalzaciju vašeg organizma koja je važna, jako važna.
Kad smo već kod napitaka, osim gore navedenog napitka, pijemo samo vodu i zeleni čaj. Čuli smo preporuku raznih stručnjaka da je organizmu dnevno potrebno najmanje dvije litre vode. Sada ako smo pri čišćenju organizma, količine bi trebale biti optimalne, pa ne treba pretjerivati ni s tekućinama. Voda kao eliksir života najbolje djeluje na organizam, zato treba pripaziti da je dovoljno pijemo. Uz vodu, preporučuje se piti i zeleni čaj. Osim što je odličan za um i pamćenje pri čišćenju organizma od toksina, zeleni čaj dobro dođe jer ubrzava rad jetre.
I još malo zelene boje za kraj priče. 
Na našem stolu bi se trebao naći i trputec koji  nije tako često u svakodnevnoj prehrani. To je zapravo velik nedostatak jer je trputec prepun topivih vlakana koji upijaju i toksine i kolesterol. Tako se štetne tvari brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo dobar je i prah od trputca koji se stavlja u napitke, a služi za bolju probavu.
Sada, uz sve te odlične namirnice, u Novu godinu ulazimo očišćenog tijela, ali i duha i uma, bez umora, pospanosti ili depresije. Potpuno rebootani tj. restartani.
Eto ga, ulazak u Novu s vraćenom prirodnom ravnotežom našeg tijela jer detoksikacija vraća i koncentraciju, i energiju, i pozitivan stav :) 

subota, 23. prosinca 2017.

Post... ukusan

Mnogi, iako vjernici, post doživljavaju kao dijetu i idealnu priliku za skidanje kila. Svećenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, nego kršćanski stil života. Znači, uzdržavanje i umjerenost u svemu, pa tako i u jelu bi trebao biti osnovni smisao svakog posta. 
Ako neko posti radi mršavljenja ili zbog toga  što je to zdravo za tijelo, od toga možda nema duhovne koristi, ali fizičke svakako ima ;)
Nisam baš netko tko bi mogao pričati o religiji, a ni o postu baš ne bih mogla jer se u kršćanstvu, samo svjesno uzdržavanje naziva postom. To podrazumijeva nekonzumiranje određenih vrsta jela, pića, loših misli i djela. Ja ne jedem dosta toga jer ne smijem, ne seksam se jer sam se prije nekoliko godina, vođena najboljim namjerama, ljutoooo zeznula. Najljuće ...kakva fatalna greška. Tako da mi se čini da ništa od toga nije post jer sam ustvari prisiljena to raditi ili to NE raditi ... ili ne jesti. A znam npr. da od seksa IMA i duhovne i fizičke koristi, no nisam te sreće. A bila sam, bila sam itekako :(
No htjela sam pisati o postu i posnoj hrani, a ne o seksu, pa ću probati u tom smjeru i nastaviti.
Za vrijeme posta na meniju je često riba, a bar ribu možemo pripremati na bezbroj maštovitih načina. A ja ju i volim jesti i moram jesti. Bar nešto ;)
Oni koji vole tradicionalne specijalitete imaju rolani brancim ili smuđ s povrćem, a oni koji bi malo eksperimentirali imaju npr. hobotnicu na salatu, marinadu, salatu od lososa ili brodet od ribe za koji ovdje imamo recept.
Za ovaj riblji brodet nam je potrebno:
  • 500 g očišćene morske ribe,
  • 0,5 dl maslinovog ulja,
  • 1 glavica luka,
  • 2, 3 režnja češnjaka,
  • 100 g pelati rajčice,
  • 1 žlica jabučnog octa,
  • 1 žlica suhih začina,
  • malo peršina,
  • sol i papar,
  • i ono što ja dodam svakom jelu, a to je Zlato iz prirode tj. kurkuma.
Ribu narežemo na veće komade, posolimo, pa svaki komad malo pobrašnimo i kratko ispržimo na vrelom ulju. Izvadimo i stavimo na upijajući papir.
U ulje na kojem se pržila riba bacimo narezani crni luk, češnjak i dodamo pelati. Smanjimo temperaturu i dinstamo još 10-tak minuta.
Dodamo prženu ribu, jabučni ocat, malo vode i suhi začin. Posolimo, popaprimo i dinstamo dok riba ne omekša. Na kraju ukrasimo s malo nasjeckanog peršina i malo kurkume, naravno.
Ne zaboravite, suhi začini se obično dodaju na početku kuhanja, kako bi se razvila njihova aroma, a sastojci jela oplemenili.
Serviramo!
Znači, ako postimo, postit ćemo ukusno, uz odlične recepte, izvrsnu, zdravu hranu i u tom ukusnom postu uživati ;

četvrtak, 21. prosinca 2017.

Topao, trpak, ljutkast ~ c i m e t


Cimet - najaromatičniji i najstariji začin koji se zbog svojih svojstava koristio i zbog ljekovitih svojstava.
Danas se cimetu pripisuju pozitivni učinci na bolove u želucu, artritis,  gastritis, bakterijske i gljivične infekcije, giht, dijabetes, kandidu, lošu cirkulaciju, slabokrvnost, slabo pamćenje, menstrulane tegobe, probleme s mokraćnim kanalima i jetrom,  povišeni kolesterol i trigliceride.
Ali, nije svaki cimet ljekovit.
Pravi cimet se dobiva iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees. Samo iz te vrste. I pravi cimet sadrži malo kumarina. Jako sličan miris i sastav upravo tog, pravog cimeta, ima kasija koja se radi od Cinnamomum cassia Blume što je kineski cimet.
Ove dvije vrste cimetovca najzastupljenije su u kulinarstvu, ali mi obični potrošači nismo u mogućnosti dobiti cimet za koji znamo kojoj vrsti pripada, a najčešće se pod nazivom cimeta, prodaje kasija.
Sa zdravstvenog gledišta, razlika između ova dva cimeta je bitno veći udio kumarina. Kumarin je oksidirani heterociklički spoj i biološki aktivna aromatična tvar koja se nalazi u raznim biljkama, a ima, na zdravlje, štetno djelovanje. Prema znanstvenim istraživanjima već vrlo male doze kumarina mogu oštetiti bubrege i jetru. Kumarin ima hemoragijsko i hepatotoksično djelovanje.
Udio kumarina u hrani je, zbog opasnosti po zdravlje, zakonski je ograničen na maksimalnih 2 mg/kg.
Eterično ulje pravog cimeta sadrži 0.45% kumarina, a kineskog cimeta čak 5% kumarina.
Cimet je kora s grana malog zimzelenog drveta iz porodice lovora tj. Lauraceae koji smo nazvali cimetovac odnosno, Cinnamomum zeylanicum Nees.
Cimetovac potječe sa Sri Lanke, a danas se uzgaja u mnogim vlažnim i toplim tropskim krajevima.
Finog i slatkog mirisa je, pa je nezaobilazan sastojak mirisnih kompozicija, dok mu je okus ljutkast, topao i malo trpak.
Cimet ima pozitivan učinak na razno razne bolesti i stanja i višestruko doprinosi našem zdravlju. Jedino što moramo pripaziti da koristimo pravi cimet koji se dobiva iz Cinnamomum zeylanicum Nees i ne mijenjamo ga s kasijom tj. kineskim cimetom.

Tako će nam, pravi cimet pomoći kod slijedećih zdravstvenih stanja i problema:
  • šećer u krvi - studije  su pokazale da cimet regulira šećer u krvi i snižava ga,
  • ugrušci - cimet djeluje protiv zgrušavanja krvi,
  • kilaža - cimet potiče naše tijelo na trošenje masnih naslaga i smanjenje težine na prirodan način,
  • kolesterol - pola žličice cimeta dnevno može sniziti LDL kolesterol,
  • gljivične infekcije - cimet spriječava gljivične infekcije na koje lijekovi ne djeluju,
  • artritis - u jednoj danskoj studiji pacijenti koji su uzimali pola žličice cimetova praha sa žličicom meda svako jutro prije doručka, već nakon tjedan dana, poprilično je olakšana bol uzrokovana artritisom, dok su nakon mjesec dana hodali bez bolova,
  • rak - jedna američka studija kaže da cimet smanjuje proliferaciju leukemije i stanica raka,
  • antibakterijski učinak - kad se cimet dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija jer je on prirodni konzervans,
  • zdravlje mozga - istraživanja pokazuju da miris cimeta poboljšava pamćenje i potiče kognitivne funkcije,
  • Eserihija coli  - na jednom sveučilištu u Kansasu otkriveno je da se cimet bori protiv E. coli, bakterije koja se često može naći u nepasteriziranim sokovima.

Što se vitamina, minerala i nutrijenata općenito tiče cimet je prepun željeza, mangana, kalcija i vlakana.

A cimet s medom je za početak, jako, jako ukusan, a o tome koliko je ta kombinacija zdrava morat ću napisati poseban post.

Za sada ću vam samo reći jedite med s cimetom