Češnjak je namirnica bez koje je svaka kuhinja nezamisliva, no ipak ima ljudi koji malo teže podnose njegove intenzivne arome.
Nedavno sam otkrila da i za intenzivne arome postoji
rješenje. To je pečeni češnjak koji je nježan i blag.
Tako dobivamo delikatesu blagog, slatkastog i orašastog
okusa, bez prejake arome i mirisa.
Nudi nam bezbroj kulinarskih mogućnosti, a pripremanje
istog vrlo je jednostavo.
Za pripremu nam je, osim domaćeg češnjaka, potrebno samo maslinovo
ulje i začini po želji. Često je dovoljna samo papar / sol kombinacija.
Za ovaj Nježan i blag pečeni češnjak trebamo odabrati svježe i čvrste glavice češnjaka, koje ne klijaju po mogućnosti.
Maknemo što više vanjske kore češnjaka, ali neka svaki režanj ostane u glavici.
Zatim nožem odrežemo cca pola centimetra s vrha glavice i stavimo ju na alu-foliju.
Sada glavicu/e češnjaka polijemo s maslinovim uljem, po želji posolimo, poparimo i dodamo nama drage začine, poput ružmarina ili majčine dušice.
A ja koja volim ljuto u češnjak koji više nije ljut dodam Čili ;)
Za ovaj Nježan i blag pečeni češnjak trebamo odabrati svježe i čvrste glavice češnjaka, koje ne klijaju po mogućnosti.
Maknemo što više vanjske kore češnjaka, ali neka svaki režanj ostane u glavici.
Zatim nožem odrežemo cca pola centimetra s vrha glavice i stavimo ju na alu-foliju.
Sada glavicu/e češnjaka polijemo s maslinovim uljem, po želji posolimo, poparimo i dodamo nama drage začine, poput ružmarina ili majčine dušice.
A ja koja volim ljuto u češnjak koji više nije ljut dodam Čili ;)
Zatim glavice češnjaka zamotamo u alu-foliju tako da nam u
paketiće ne ulazi zrak, posložimo ih na lim za pečenje i stavimo u prethodno
zagrijanu pećnicu na 200°C.
Glavice češnjaka pečemo najmanje 20 minuta. Tada bi trebale postati mekane, a ako nisu nastavljamo s pečenjem dok ne omekšaju i postanu zlatno smeđe. Kad se ispeku pustimo ih malo kako bi se glavice ohladile, bar 10-tak minuta.
Glavice češnjaka pečemo najmanje 20 minuta. Tada bi trebale postati mekane, a ako nisu nastavljamo s pečenjem dok ne omekšaju i postanu zlatno smeđe. Kad se ispeku pustimo ih malo kako bi se glavice ohladile, bar 10-tak minuta.
I eto ga, dobili smo savršeni češnjak za nazmazati ga na
tostirani baguette, toast ili nešto treće.
Možemo ga dodavati u salatu ili bilo koje jelo u kojem ne želimo okus sirovog češnjaka.
Dodamo ga u Krem juhu ili od njega napravimo jednu i eto nam Zdrave zime :)
Možemo ga dodavati u salatu ili bilo koje jelo u kojem ne želimo okus sirovog češnjaka.
Dodamo ga u Krem juhu ili od njega napravimo jednu i eto nam Zdrave zime :)
Ako pri pripremanju češnjaka nismo štedjeli na maslinovom ulju sada ćemo ovo fino
aromatizirano maslinovo ulje koje je ostalo preliti u staklene flašice i koristiti
u nekoj drugoj klopi.
Dobar tek i uživajte!
Dobar tek i uživajte!