petak, 21. listopada 2016.

Namaz od leće

Leća je hranjiva mahunarka bogata vlaknima. 
Vlakana najviše ima u kuhanoj leći koja nam daje 4,5g vlakana po porciji od 125ml – cca 1/2 šalice.
Jestiva vlakna, koja se nalaze u biljnim namirnicama, imaju cijelu skupinu supstanci koje organizam ne probavlja, a takva prehrana bogata vlaknima je zaslužna za mnogo manji rizik od raka debelog crijeva, a itekako pomaže i u zadovoljavanju našeg apetita, jer osjećaj sitosti dolazi brzo. 
Svakako ju treba češće jesti!

Kako to ne bi bila samo razna variva ili juhe ovdje imamo recept za odličan Leća namaz
Sličan, ali jednostavniji od recepta za Pašetu od leće ;) 

Za Leća namaz trebamo:
  • 250 g zelene leće,
  • 2 šalice zobenih pahuljica,
  • 300 grama šampinjona,
  • 5 šalica vode,
  • himalajska sol,
  • papar,
  • maslinovo ulje,
  • začini: 
    • korijander, mažuran,
    • soja sos, muškatni oraščić ...

U posoljenoj vodi kuhamo leću dok ne omekša, cca 40 min. Nakon kuhanja, vode ne bi trebalo ostati. Dok se leća kuha, u sjeckalici, blenderu sameljmo zobene pahuljice.
U zagrijanoj tavi, na maslinovom ulju kratko popržimo odabrane začine /bez papra/ kako bi se "opustili" i zamirisali.
Sada ubacimo šampinjone koje pržimo 10-tak minuta, pa dodamo pahuljice i leću.
Zajedno sve miješamo dok ne dobijemo lijepu, homogenu, mazivu smjesu. Na kraju dodamo papar, pa u prethodno nauljenu posudu za pečenje izlijemo smjesu koju pečemo na 180 °C oko 45 minuta.
Hranjiv, ali lagani namaz od leće na kruhu, pecivu pravo je vegetarijansko jelo koje osvaja - bez obzira na način prehrane.
Neke ideje za kruh kao i za zamjene za kruh na koje mažemo ovaj ukusan namaz možete naći ovdje.
Mazati možemo i na, uvijek ukusnu, Bruschettu moćnih okusa

petak, 7. listopada 2016.

Jesenski smoothie

Smoothie je zdravo, osvježavajuće piće koje se radi od povrća i voća uz dodatke još nekih namirnica i začina.
Neki smothiei napitci napravljeni  su od 100 % voća ili povrća, pa je to voćni smoothie.
Voću i povrću dodaci su med, zamrznuti jogurt, kockice smrznutog ledenog čaja, mlijeko /sojino, sezam, suncokret, laneno ulje, čokolada ...
Možemo jesti smoothie za doručak ili smoothie za večeru, možda i oboje, sigurno nećemo pogriješiti.
Kako god odabrali, tu je uvijek Smoothie za dobar dan.

A na jesen, uobičajenom smoothieu od jabuke dodajemo laneno brašno, cimet i dobiti jesenski smoothie. Takav smoothie će stimulirati zaštitnu funkciju kože.
Laneno sjeme kao neophodan izvor omega-3 masnih kiselina, lignina, 20-tak vitamina i minerala neće samo poboljšati opće stanje kože, već i eliminirati crvenilo i upale.
Za Jesenski smoothie nam trebaju:
  • 2, 3 jabuke,
  • 200 ml nemasnog grčkog jogurta,
  • 1 žličica lanenih sjemenki,
  • 2 žličice cimeta,
  • 1/2 šalice kokosovog mlijeka, 
  • začini po želji
  • i led.

Sve namirnice stavimo u blender koji ih izmiješa, izmiksa. 
Miksamo dok sve ne postane lijepa, glatka smjesa.
I eto, Jesenski smoothie je gotov!
Jesenski smoothie možemo dodati steviju, bademovo ulje, vaniliju ili nešto treće od tih zdravih "stvarčica" koje nam se čine potrebitim ;)
Uživamo!

petak, 30. rujna 2016.

Dekadentne banane

Dobar, dobar, predobar... jednostavno prokleto dobar snack.
Stigla je jesen s napornijim rasporedom i hladnijim temperaturama, a banana nas svojim mirisom i okusom smiruje, pomaže nam da opustimo mišiće koji su, od naše energičnosti i užurbanosti, napeti. 
Ove pržene banane odlične su sada, na početku jeseni kada se naše tijelo, uz bogatu i slatku hranu, treba pripremati za zimu.

Bez šećera su a slatke i ovako provocirajuće dekadentne uspjele su ostati s jako malo kalorija i bez kolesterola.

Za Dekadentne banane nam treba:

  • 2,3 banane,
  • 2 žlice meda,
  • 2 žličice cimeta,
  • 1 žlica ghee maslaca,
  • malo sušenog đumbira.

Možemo dodati i malo mljevenog kardamoma.

Banane ogulimo i prerežemo ih po dužini, a ako su veće pa je potrebno, možemo ih i prepoloviti. Pospemo ih cimetom. U teflonskoj ili keramičkoj tavi otopimo ghee maslac, pa na njega stavimo banane.
Pustimo ih da se jednu, dvije minute peku dok ne porumene. Pečemo ih na laganoj vatri i okrećemo nježno jer su osjetljive.
Zatim ih stavimo na tanjur, premažemo s malo meda, pa ukrasimo đumbirom i cimetom.
Po želji možemo staviti i kardamom, omiljeni začin ayurvede
U ovim slatkim bananama u ghee maslacu, s ukusnim začinima možemo uživati i jesti ih ​​kao brzi snack, desert ili kao lagani doručak za oporavak od sinoćnjeg tulumarenja.
S ovakvim bananama zaboravit ćemo na onaj stalni osjećaj gladi jer banana ima složene ugljikohidrate, pa je ovakav snack zdrav način da naš želudac bude nekoliko sati zadovolja(e)n.
Savršen način zamjene grickalica koje teže probavljamo i koje nam remete potrebnu probavnu rutinu.

Dekadentne banane s cimetom, đumbirom i kardamomom su jednostavan obrok koji će odmoriti našu  dušu, ali i probavu. Zdraviji način za upuštanje u naše slatke žudnje.
Uživajte u ovoj dekadenciji ;)

subota, 24. rujna 2016.

Confit rajčice


Confit je način pripreme namirnica određenim postupkom.
Confit – confire, francuska riječ koja znači očuvati ili kandirati, a upravo to je bila primarna svrha ovakve pripreme namirnica – sačuvati ih u vrijeme u kojem još nisu postojali hladnjaci.
Tada je to najčešće bilo meso. Kasnije su to postale i mnoge druge namirnice.

Uz dodatak začina to postaju odlične aromatične delikatese, čiji okus ne zaboravljamo.
Pogotovo u Francuskoj za koju znamo da ima najbolju kuhinju i iz koje nam dolazi Francuski paradoks i posude za confiranje.

A ovdje su to confitirane, aromatične rajčice.
Za Confit rajčice trebamo:
  • 15 većih, mesnatih rajčica,
  • 3, 4 režnja češnjaka,
  • svježi ružmarin,
  • svježa ili sušena majčina dušica,
  • sol,
  • maslinovo ulje.
Rajčice operemo, prerežemo na pola, očistimo od sjemenki i osušimo. Pleh obložimo papirom za pečenje i stavimo naše rajčice na njega.
Posolimo, na svaku polovicu stavimo listić češnjaka, začinsko bilje, majčinu dušicu, ružmarin... pa pokapamo maslinovim uljem i pečemo u pećnici zagrijanoj na 180° oko 90 minuta. Pečemo dok se češnjak lijepo zapeče, a rajčice budu fino pečeno porubljene. Ili ako stvarno imamo vremena možemo ih peći 3 sata na 70°C.
Kad su rajčice pečene izvadimo iz pećnice i pustimo ih 10-tak minuta nek` se ohlade.Takve rajčice su onda sočne i meke na dodir, odlične. Miris i okus rajčice pečenjem postaju intenzivniji. Možemo ih spremiti u staklenku ili u posudu za konfitiranje, politi s još malo maslinovog ulja i čuvati u hladnjaku par dana.
Uz takve rajčice sir ribanac, parmezan ili feta sir su uvijek dobro došli.
Odlične su i s bruschettama. Čak najbolje!
Ovako ili onako uživajte, bon appétit !!!

petak, 16. rujna 2016.

Špinat njoke

Pri pripremi njoka neizostavan sastojak je krumpir. 

Svaka zemlja ima svoju verziju njoka koristeći razne sastojke poput mrvica kruha ili pšeničnog brašna, no njoki kakve danas znamo su prvi put uobličeni dolaskom krumpira u Europu - 16. stoljeće.

Danas stoji – veći postotak krumpira u njokima – kvalitetniji njoki.
Kad radimo njoke preferira se stariji krumpir zbog nižeg postotka vode, a većeg postotka škroba, što znači manju potrošnju brašna, pa su i njoki koje radimo mekše teksture.
Njoke i tjestenina su namirnice s mnoštvom prednosti. Brzo i jednostavno se pripremaju, predstavljaju ukusan obrok, a odlično se slažu s mnogim vrstama umaka. Uz njih odlično ide i lagani ljetni umak od rajčice, ali i najbogatiji zimski umaci s mesom.
Ali, ako uspoređujemo njoke s tjesteninom i njihovu energetsku vrijednost moramo znati prednosti koje njoke imaju u odnosu na tjesteninu. 100 g sirove obične tjestenine ima cca 288 kalorija, a 100 g sirovih njoka /proizvod koji ima 85% krumpira/ ima skoro dvostruko manje kalorija, točnije 150 kcal. Znači, sad nam je jasno kako njoki predstavljaju nisko kaloričnu namirnicu koja se odlično uklapa u prehranu svih populacijskih skupina.
Špinat je isto totalno dijetalan, pa mi nije jasno zašto ovi Špinat njoki već odavno nisu postali hit u svim tzv. redukcijskim dijetama :) Trebali bi.
Za Špinat njoke trebamo:
  • 400 g špinata,
  • 350 g krumpira,
  • 150 g oštrog brašna,
  • 1 jaje,
  • maslinovo ulje,
  • muškatni oraščić i sol.
Špinat operemo i kratko prokuhamo. Ocijedimo ga i usitnimo u blenderu do kašaste mase. Masu špinata stavimo u cjedilo i pritisnemo žlicom kako bismo što više vode izbacili. U međuvremenu nam se kuha krumpir kojeg kuhanog ogulimo i pustimo nek se ohladi. Ohlađeni krumpir zgnječimo do pirea i dodamo mu pripremljeni špinat, brašno, jaje, maslinovo ulje, muškatni oraščić i sol, pa umijesimo tijesto.
Na pobrašnjenoj dasci od tijesta oblikujemo valjčiće, a onda izrežemo njoke.
Njoke kuhamo u slanoj kipućoj vodi dok se ne dignu na površinu. Kad su na površini gotovi su. Sad ih ocijedimo i poslužimo uz željeni umak i neku super salatu u puno boja.