petak, 16. rujna 2016.

Špinat njoke

Pri pripremi njoka neizostavan sastojak je krumpir. 

Svaka zemlja ima svoju verziju njoka koristeći razne sastojke poput mrvica kruha ili pšeničnog brašna, no njoki kakve danas znamo su prvi put uobličeni dolaskom krumpira u Europu - 16. stoljeće.

Danas stoji – veći postotak krumpira u njokima – kvalitetniji njoki.
Kad radimo njoke preferira se stariji krumpir zbog nižeg postotka vode, a većeg postotka škroba, što znači manju potrošnju brašna, pa su i njoki koje radimo mekše teksture.
Njoke i tjestenina su namirnice s mnoštvom prednosti. Brzo i jednostavno se pripremaju, predstavljaju ukusan obrok, a odlično se slažu s mnogim vrstama umaka. Uz njih odlično ide i lagani ljetni umak od rajčice, ali i najbogatiji zimski umaci s mesom.
Ali, ako uspoređujemo njoke s tjesteninom i njihovu energetsku vrijednost moramo znati prednosti koje njoke imaju u odnosu na tjesteninu. 100 g sirove obične tjestenine ima cca 288 kalorija, a 100 g sirovih njoka /proizvod koji ima 85% krumpira/ ima skoro dvostruko manje kalorija, točnije 150 kcal. Znači, sad nam je jasno kako njoki predstavljaju nisko kaloričnu namirnicu koja se odlično uklapa u prehranu svih populacijskih skupina.
Špinat je isto totalno dijetalan, pa mi nije jasno zašto ovi Špinat njoki već odavno nisu postali hit u svim tzv. redukcijskim dijetama :) Trebali bi.
Za Špinat njoke trebamo:
  • 400 g špinata,
  • 350 g krumpira,
  • 150 g oštrog brašna,
  • 1 jaje,
  • maslinovo ulje,
  • muškatni oraščić i sol.
Špinat operemo i kratko prokuhamo. Ocijedimo ga i usitnimo u blenderu do kašaste mase. Masu špinata stavimo u cjedilo i pritisnemo žlicom kako bismo što više vode izbacili. U međuvremenu nam se kuha krumpir kojeg kuhanog ogulimo i pustimo nek se ohladi. Ohlađeni krumpir zgnječimo do pirea i dodamo mu pripremljeni špinat, brašno, jaje, maslinovo ulje, muškatni oraščić i sol, pa umijesimo tijesto.
Na pobrašnjenoj dasci od tijesta oblikujemo valjčiće, a onda izrežemo njoke.
Njoke kuhamo u slanoj kipućoj vodi dok se ne dignu na površinu. Kad su na površini gotovi su. Sad ih ocijedimo i poslužimo uz željeni umak i neku super salatu u puno boja.