Pri pripremi njoka neizostavan sastojak je krumpir. Svaka zemlja ima svoju verziju njoka koristeći razne sastojke poput mrvica kruha ili pšeničnog brašna, no njoki kakve danas znamo su prvi put uobličeni dolaskom krumpira u Europu - 16. stoljeće.
Danas stoji – veći postotak krumpira u njokima – kvalitetniji
njoki.
Kad radimo njoke preferira se stariji krumpir zbog nižeg
postotka vode, a većeg postotka škroba, što znači manju potrošnju brašna, pa su
i njoki koje radimo mekše teksture.
Njoke i tjestenina su namirnice s mnoštvom prednosti. Brzo i
jednostavno se pripremaju, predstavljaju ukusan obrok, a odlično se slažu s
mnogim vrstama umaka. Uz njih odlično ide i lagani ljetni umak od rajčice, ali
i najbogatiji zimski umaci s mesom.
Ali, ako uspoređujemo njoke s tjesteninom i njihovu
energetsku vrijednost moramo znati prednosti koje njoke imaju u odnosu na
tjesteninu. 100 g sirove obične tjestenine ima cca 288 kalorija, a 100 g
sirovih njoka /proizvod koji ima 85% krumpira/ ima skoro dvostruko manje
kalorija, točnije 150 kcal. Znači, sad nam je jasno kako njoki predstavljaju nisko kaloričnu namirnicu koja se odlično
uklapa u prehranu svih populacijskih skupina.
Špinat je isto totalno dijetalan, pa mi nije jasno zašto ovi Špinat njoki već odavno nisu postali hit u svim tzv. redukcijskim dijetama :) Trebali bi.
- 400 g špinata,
- 350 g krumpira,
- 150 g oštrog brašna,
- 1 jaje,
- maslinovo ulje,
- muškatni oraščić i sol.
Na pobrašnjenoj dasci od tijesta oblikujemo valjčiće, a onda
izrežemo njoke.
Njoke kuhamo u slanoj kipućoj vodi dok se ne dignu na
površinu. Kad su na površini gotovi su. Sad ih ocijedimo i poslužimo uz željeni
umak i neku super salatu u puno boja.

