Svaka zemlja ima svoju verziju njoka koristeći razne sastojke poput mrvica kruha ili pšeničnog brašna, no njoki kakve danas znamo su prvi put uobličeni dolaskom krumpira u Europu - 16. stoljeće.
Danas stoji – veći postotak krumpira u njokima – kvalitetniji
njoki.
Kad radimo njoke preferira se stariji krumpir zbog nižeg
postotka vode, a većeg postotka škroba, što znači manju potrošnju brašna, pa su
i njoki koje radimo mekše teksture.
Njoke i tjestenina su namirnice s mnoštvom prednosti. Brzo i
jednostavno se pripremaju, predstavljaju ukusan obrok, a odlično se slažu s
mnogim vrstama umaka. Uz njih odlično ide i lagani ljetni umak od rajčice, ali
i najbogatiji zimski umaci s mesom.
Ali, ako uspoređujemo njoke s tjesteninom i njihovu
energetsku vrijednost moramo znati prednosti koje njoke imaju u odnosu na
tjesteninu. 100 g sirove obične tjestenine ima cca 288 kalorija, a 100 g
sirovih njoka /proizvod koji ima 85% krumpira/ ima skoro dvostruko manje
kalorija, točnije 150 kcal. Znači, sad nam je jasno kako njoki predstavljaju nisko kaloričnu namirnicu koja se odlično
uklapa u prehranu svih populacijskih skupina.
Špinat je isto totalno dijetalan, pa mi nije jasno zašto ovi Špinat njoki već odavno nisu postali hit u svim tzv. redukcijskim dijetama :) Trebali bi.
- 400 g špinata,
- 350 g krumpira,
- 150 g oštrog brašna,
- 1 jaje,
- maslinovo ulje,
- muškatni oraščić i sol.
Na pobrašnjenoj dasci od tijesta oblikujemo valjčiće, a onda
izrežemo njoke.
Njoke kuhamo u slanoj kipućoj vodi dok se ne dignu na
površinu. Kad su na površini gotovi su. Sad ih ocijedimo i poslužimo uz željeni
umak i neku super salatu u puno boja.