četvrtak, 1. prosinca 2022.

Curry kozice

Curry umak je tradicionalno indijsko jelo, ali bez pomoći iz Britanije ne bi bilo baš ovako poznato i rašireno. 
Naime, kad je Kraljica u Indiju dovela 250 tisuća britanskih vojnika, njihova ljubav prema indijskoj hrani i začinima stvorila je curry kakav danas poznajemo.
Omiljeni žarko žuti umak, danas vrlo lako, možemo napraviti i sami. 
Curry umake jedemo uz piletinu, ribu... ili raznorazno povrće.

Za ovaj odličan, aromatičan Curry umak s ukusnim Kozicama trebamo sljedeće:

Luk i češnjak sitno nasjeckamo i propržimo na maslinovom ulju, srednje jakoj vatri. Kad luk dobije zlatnu boju dodamo curry, kurkumu, chilli papričice, naribani đumbir i gorušicu, dobro promiješamo i nastavimo pirjati, uz stalno miješanje, još cca 5 minuta.

Dok se začini pirjaju, mrkvu i tikvice narežemo na trakice.

U pirjane začine ubacimo kozice i narezanu mrkvu, pa nastavimo pirjati još 7,8 minuta. Dodamo  narezane tikvice i kokosovo mlijeko, te limunov sok i pelati, pa sve opet jako dobro promiješamo. To sve pirjamo još 10-tak minuta, nek` se sve fino prožme.

Uz Curry kozice fino ide i ova super riža ;

A sada uživamo u odličnim indijskim okusima.