petak, 11. kolovoza 2017.

Kupus oblog ~ magnet

Prije koji tjedan me zvao Knjaz i pitao ima li štogod novo, općenito ali i na blogu. Dopalo mu se moje Zlato moje zlatno. Naslov! A baš kad neko vrijeme i nije bilo ništa novo, Knjaz me oraspoložio /kao uvijek/ i razveselio /kao i obično/, pa pomislih staviti nešto što će svima pomoći. Pomoći svima ako oteknu. Eto, nije hrana, nije Recept za sretnu i zdravu godinu, ali je recept za otekline. Tj. protiv njih. Već sam Hvalila kiselo zelje, no kontekst je bio drugačiji. Sada ću opet.
Otekline na nogama mogu biti raznolike. Nastaju zbog zadržavanja tekućine ili bolesti, upale ozlijeđenog tkiva ili zglobova. Uzroci poput dugotrajnog sjedenja, stajanja relativno su bezopasni, no otečene noge mogu biti i znak ozbiljnih poremećaja, kao npr. krvni ugrušci ili bolesti srca.
Otečene noge koje su uzrokovane nakupljanjem tekućine u tkivu nogu zovu se periferni edem. Sustavi u tijelu koji pomažu održavanju odgovarajuće ravnoteže tekućine uključuju limfni sustav, krvožilni sustav i bubrege.
S obzirom da klasična medicina nije baš uspjela ponuditi ništa korisno za moju dijagnozu (onu pravu s tisuću lica) sve češće naginjem nekim prirodnim, alternativnim rješenjima, pa sam tako napravila i kod ove otečene noge. U alternativnoj medicine nudi se dosta rješenja za ovaj problem, ali ja sam odabrala nešto, nešto što mi miriši na prirodu, a još je i zeleno da zelenije ne može biti. To su peršin i kupus.
Sjećamo se naših baka koje nam govore kako je kupus zdrav, pa nam kuhaju grah sa zeljem ;) One su znale za ljekovitost kupusa i to ne samo kao hrane, već i kao obloga za vanjsku upotrebu. Vrijeme je da se toga prisjetimo i upotrijebimo to staro, mudro znanje.
Čak i oni koji ne vole jesti kupus ne moraju se odreći ljekovitih svojstava kupusa, jer oblozi od listova kupusa rade čuda. 
Kupus se upoređuje s magnetom za bolesti, jer naprosto izvlači bolesti iz organizma. 
Eto ~ kupus = magnet!
Pa evo, ako imamo problema s oteklinama tu je čaj od peršina i kupus. Samo treba staviti par listova kupusa na oteklo mjesto i muke s oteklinom su riješene.
Otekline na rukama i nogama, koje se nazivaju i edemi, rješavaju se omatanjem lista kupusa i pričvršćivanjem zavojem. S lista kupusa uklonimo sredinu i žile. Tada stavimo list u par slojeva na edem i lagano povežemo sve slojeve kako bi čvrsto stajali na mjestu. Oblog mijenjamo tri puta dnevno. Preporučuje se prespavati s listom kupusa na edemu.
Da bi kupus stajao na nogama ili rukama treba ga zamotati, ali grudi su puno praktičnije za kupus. Tako bol tijekom dojenja rješavamo stavljanjem kupusa na grudi. Nađemo list dobre veličine ;) i kupus izvlači bol. To pomaže i kod upale pluća. Kupus na grudi.
S kupusom na grudima nisam imala iskustva, ali kupus na nozi mi je pomogao i vratio moj predivan zglob u normalu. Ipak, to sam progooglala tek nakon povratka s mora, tako da sam na moru imala samo moju privatnu bovu. Tj. nogu koja podjeća na jednu.
Mogli bismo reći: što god da nas muči ~ list kupusa.
Kupus je odličan i za rane. On snažno izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih. Zato se često koristi kod problematičnih rana koje teško zacjeljuju.
Kupus je vrlo djelotvoran, a jeftin lijek za mnoge tegobe.
Tako oblozi od kupusa pomažu kod:
 • edema,
 • opekotina, 
 • ekcema,
 • akni, 
 • hemeroida.
 • reume, 
 • išijasa,
 • migrene, 
 • bubrežnih kolika,
 • ozeblina,
 • oteklina,
 • čireva, prištića, osipa... 

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Tu su i folna kiselina, vitamin A i minerali željezo, magnezij, kalcij, fosfor, natrij i kalij.
Postoji puno vrsta kupusa, no najpoznatije su bijeli i crveni. Najdjelotvorniji je crveni kupus, koji je čak do 7 puta ljekovitiji od bijelog. Boja crvenog kupusa govori nam o prisutnosti ljekovitih spojeva antocijanina.
Sirovi kupus pomaže kod depresije, nesanice, slabokrvnosti i anksioznosti. Kupus obiluje C vitaminom, pa to zvuči logično.
Kuhani kupus odličan je za proljetnu detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv tjeskobe, živčane napetosti, slabosti i slabe koncentracije.
Kupus je bogat antikancerogenim spojem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.
Kupus je izvrsno i protuupalno sredstvo koje pomaže kod upalnih bolesti poput reume i artritisa.
Eto, toliko za sada o kupusu, ali hvala mu jer moja noga opet ima svoj oblik, formu i čak nalakirane nokte ;)
Svakako hvala i Knjazu na poticaju! To je Knjaz, naš dragi efkač ;) 
Mislim kako nisam spomenula da je i moje dijete rođeno 06. 05. ;) Ili sam opet zaboravila :-P