Studija grupe međunarodnih istraživača glasi: „analiza
ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i
smanjenog mortaliteta“.
Znači dokazano je kako svakodnevno konzumiranje začinjene i
ljute hrane smanjuje oboljevanje od smrtonosnih bolesti i omogućuje dulji
život.
Postoji zaštitni utjecaj začinjene hrane na ljudsko zdravlje.
S obzirom da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca
iz ljutih papričica s antioksidativnim i antiupalnim djelovanjem, koja pomaže
pri mršavljenju, danas ćemo jesti nešto ljuto.
Radimo umak od čili /chili/ papričica za koji nam treba sljedeće:
- 340 g svježih čili papričica,
- 2 dcl bijelog vinskog octa,
- 1 glavica češnjaka,
- 2 žlice smeđeg šećera,
- malo soli.
Čili papričice očistimo od peteljki, pečeni češnjak očistimo
od ljuske. Ubacimo ih u multipraktik u kojem ih usitnimo.
Pečeni češnjak ćemo dobiti ako glavici češnjaka odrežemo
vrh, posolimo ga, premažemo maslinovim uljem i zamotamo u alu-foliju. Takvog
ga stavimo u pećnicu na 200° C, oko 45 minuta. Kad je gotov istisnemo ga iz
ljuski.
Pomiješamo bijeli vinski ocat, sol i šećer, stavimo ih u malu
posudu u kojoj ih zagrijemo do vrenja. Povremeno promiješamo dok se šećer ne
otopi, pa ostavimo nek` se ohladi.
Promiksani čili i češnjak stavimo u staklenku, pa prelijemo
mješavinom octa, soli i šećera. Čili smjesa trebala bi biti potpuno prekrivena.
Zatvorimo staklenku koja u frižideru može stajati od 3 mjeseca do
cijele godine.
A zasladiti se uvijek možemo s Čoko-čili kuglicama ;)
A zasladiti se uvijek možemo s Čoko-čili kuglicama ;)