petak, 22. listopada 2021.

Šipak ili nar

Jesen je ovdje, pa će svima kojima je ambrozija problem ta iritacija napokon prestati i stići će nam šipak
Šipku se veselimo, možda baš zato što je cijeli prepun anti svačega.
Tako sok šipka ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova. 
Čak i meni predrago crno vino i prezdrav zeleni čaj ih imaju manje od šipka.
Šipak djeluje i antibakterijski. Kažu kako je posebno koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kao što je  Escherichia coli koja je uzrok bolnim infekcijama i ozbiljnim želučanim tegobama. To su bila dva anti, ali šipak nastavlja sa svojim anti djelovanjem, pa djeluje i antikancerogeno. Pozitivan učinak kod raka pluća, prostate, dojke je dokazan. I tu je još jedan anti jer je antikancerogeno djelovanje povezano s antioksidativnim učinkom šipka.
Antioksidansi djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala, jačaju imunitet i tu se spominje punicična kiselina iz sjemenki. Istraživanja kažu kako punicična kiselina pomaže našem imunitetu, jača naš organizam u borbi protiv pretilosti, dijabetesa, karcinoma, ateroskleroze, raznih srčanih smetnji i alergijskih reakcija na hranu.
Uz sve to, ulje šipka posebno blagotvorno djeluje na kožu zbog čega se šipak dosta često koristi u kozmetici. Ulje šipka usporava starenje kože te spriječava nastajanje bora. Međutim, ulje sjemenki šipka, u zadovoljavajućim koncentracijama, nalazimo samo u najluksuznijoj kozmetici.
Ono se koristi kod upaljene, oštećene, iritirane kože, kod alergija, ekcema, seboreje, psorijaze i sličnih kožnih bolesti, ali i kod opuštene, umorne, zrele kože s borama. Odličan učinak ima i kod problematične kože s aknama.
Šipak  spriječava nastanak zubnih naslaga, pa je dobar i za zube.
recepti ..
Šipak se može koristiti u bezbroj raznih recepata, slanih i slatkih. možda ipak češće u slatkim. Od šipka, nara radimo razne čajevesokove i sirupe, pa preko pekmeza, marmelada, džemova stižemo do kolača i torti. U voćnim salatama šipak blista, a ništa manje blistav nije ni kao dodatak raznim zanimljivim slanim umacima.
Zanimljivo je kako šipak svoje bogatstvo vitaminom C ne gubi čak niti nakon izlaganja visokom temperaturama. Znači i nakon termičke obrade šipak zadržava svoju visoku razinu C vitamina.
Postoje ljuti i slatki šipak, oba jestiva.
Ne zaboraviti ~ šipak izrazito zdrav!