utorak, 30. prosinca 2014.

Crno vino i ...

... i umak. Možda je bolje reći ili umak.
Crno vino, pogotovo nekih vinogorja, puno je dragocjenih zaštitnih tvari.
E sad, da li to znači što više crnog vina to za naše tijelo veća korist?
Na žalost ne ili ne, to nikako ne znači što više crnog vina to bolje za tijelo već upravo suprotno*.
Jagode više nisu u sezoni, pa više ne mogu jesti jagode i vino ;) ali mogu pijuckati vino jer je tu negdje Francuski paradoks.
A suprotno* je jedna (1) čaša crnog vina dnevno za žene, a dvije (2) čaše crnog vina dnevno za muškarce.
Ne znam zašto, al` tako kažu ;
Možda zbog alkohola u njemu, ali ipak mi se to čini premalo.
A mi žene, ako hoćemo više, možemo se baciti na ono što neki od nas kao žena očekuju. Na kuhanje!
Lijepo se bacimo na kuhanje i napravimo si umak od crnog vina za koji ovdje imamo recept. Ako se radi o umaku, onda može proći pod "hrana", zar ne?
Za ovaj umak od crnog vina treba nam: 
  • 3 dl crnog vina,
  • 1 dl vode,
  • 1 luk,
  • 1 žlica vegete,
  • 2 dcl soka od rajčice,
  • ½ žličice bijelog papra,
  • malo brašna ili gustina,
  • 5 dkg maslaca.

Umak pripremamo tako isjeckamo luk i pečemo ga na 2,5 dkg maslaca dok ne postakli i smekša. Zatim dodamo vino, vodu, vegetu, rajčicu i malo popaprimo, pa pustimo da kuha oko 5 minuta. S malo vode izmiješamo brašno ili gustin i dodamo u umak.
Zavisno od ukusa posolimo i dodamo preostali maslac.
A crno vino ... crno vino odlično ide uz sir.
Koji sir?
O tome uz koje vino koji sir pisala sam u postu Cheeses and wInes, pa bacite oko ;)