srijeda, 19. rujna 2018.

Zdravlje u tisuću boba

Kad ugledamo vinograd prvo se sjetimo mnoštva sočnih grozdova, mošta, grožđica, grožđa, neki od nas sjete se posta o vinu ili kuhanom crnom vinu sa začinima ;) a sve to znači samo jedno - zdravlje!!!
Vinova loza je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu. Prije 9000 godina na području Mezopotamije, Male Azije, Kavkaza pojavila se kultura vinove loze. Podaci o kulturi vinove loze u Egiptu su stari 6000 godina. U svijetu danas postoji oko 8000 vrsta grožđa.
Boba grožđa je oporog ili slatkog okusa i hrskave teksture. Grožđe, sa svojim sočnim kiselkastim ili
slatkim raznobojnim bobama, dozrijeva tijekom ljeta, pa nam nudi mnoštvo vitamina, minerala i hranjivih tvari koje naš organizam treba.
Tako je grožđe izvor vitamina B skupine i C vitamina, a oni pozitivno utječu na naš živčani sustav.
Grožđe ima napretek minerala, pa su nam tu tako magnezij, natrij, kalcij, kalij, fosfor, mangan, bakar, željezo i cink. Sok od tih slasnih boba je bogat vitaminima C, B i A.
Grožđe ima polifenola napretek. Polifenoli su prirodne tvari koje štite srce i krvne žile. To su snažni antioksidansi i štite naše tijelo od bolesti i prijevremenog starenja.
Konzumiranje grožđa poboljšava protok krvi i rad srca, spriječava skupljanje kolesterola i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.
Željezo i bakar su minerali važni sa stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu hemoglobina, a sadrži ih crveno grožđe koje se zbog toga preporučuje anemičnima i onima koji se oporavljaju od ozljeda ili operacija.
Uz sve to, grožđe normalizira rad bubrega i crijeva.

Crno grožđe u sebi ima pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola, a on je kao i likopen iz rajčice, jak antioksidans. Jača imunitet, regulira rad crijeva i pospješuje probavu.
Antioksidans iz crnog grožđa nas štiti od razornog učinka slobodnih radikala, snižava kolesterol, suzbija zgrušavanje krvi, smanjuje rizik od moždanog udara i tumora. Istraživanja pokazuju da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona koji je neophodan za dobar san. Bijelo grožđe sadrži 20 posto šećera te obiluje kalijem i kalcijem. ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima.  
Da vidimo što je to ljekovitost kod grožđa?
Dobro je znati da nam grožđe: čuva zdravlje krvnih žila i srca, topi naslage masti, čisti organizam, spriječava upalne procese, štiti od mnogih vrsta raka, poboljšava rad metabolizma, pomaže kod reume i artritisa, spriječava stvaranje bubrežnih kamenaca, rad bubrega i pluća poboljšava, kod bronhitisa i kašlja pomaže, regulira rad crijeva i probave, poboljšava koncentraciju i pamćenje, poboljšava san, usporava starenje i vjerojatno još dosta toga ;)
Zato uživajmo svi u tim prekrasnim bobama.