petak, 12. prosinca 2014.

Paprenjaci i drugi blagdanski kolačići

Prosinac je uvijek tako prokleto kratak i stalno imamo još onu jednu stvar koju nismo stigli obaviti, napraviti… Pa nam ta sitnica ili malo manje mala sitnica pokvari raspoloženje. 
Predblagdansko vrijeme mnogima je baš  izvor stresa, užurbanosti i frustracije. Nemojte si to dopustiti, nego si to vrijeme zasladite!
Evo, na primjer svi znamo da su sitni kolačići uvijek najvažniji ukras blagdanskog stola. Jedan od najdražih simbola Božića mnogima su baš razno-razni kolačići. Možda su to postali upravo zbog toga što većina tih kolačića postaje prhkija i ukusnija što duže stoji. Takve su razne kiflice, medenjaci, srca, mirisni keksići i fantastični paprenjaci
Sve njih je dobro napraviti prije blagdanske gužve jer što dulje stoje, to su bolji.
Paprenjaci u dobro zatvorenoj limenoj kutiji zadržavaju svježinu do čak 6 tjedana.  Glavni sastojci paprenjaka su orasi i med ... ali i papar. U njemu nema aditiva, dodataka. Paprenjaci su osobiti po tome što se u njih stavlja dosta začina, kao što je cimet, papar, muškatni oraščić…
S njima je moguće spojiti nespojivo - med i papar. 
Paprenjak je fini aromatični kolač s kojim dobijemo i priču:) Specifičan je po svom pravokutnom obliku i reljefu s folklornim motivima. On je spoj tradicije i modernog dizajna. Paprenjak je jedinstvenog okusa. Mnoge podsjeća na djetinjstvo, na miris koji se širi bakinom kuhinjom. 
Priprema se od davnina u posebnim drvenim kalupima. Kalupima, čiji se oblik i namjena od davnina ne mijenjaju, a koje od propadanja čuvaju brašno i masnoća. Jer, ako kalup peremo vodom, na njega možemo zaboraviti.
Paprenjak je nastao negdje u doba renesanse, a pripremali su ga fratri po samostanima. Slavonski paprenjak po sebi ima reljefan oblik i radi se bez kvasca, a oni na jugu su najčešće s glaziranim šećerom i imaju u sebi kvasac. 
Ne mogu ne spomenuti da paprenjaci spadaju u kategoriju zdrave hrane.
Eto tako, ovo ludo predblagdansko vrijeme zasladite paprenjacima, a ako hoćete možete baš onim kakve je pekla Pipi Duga Čarapa. 
Znači, tu su božićni Pipi Duga Čarapa paprenjaci!