ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Željezo


U prošlom postu sam vam dala eksploziju okusa,  a sada ću vas okovati željezom ;)
Pravilna prehrana nam daje otprilike 10 - 20 mg željeza na dan, a od toga se apsorbira samo 10%.
Zbog toga je održavanje ravnoteže metabolizma željeza u tijelu priča za sebe, a nedostatak željeza je jako često i istovremeno jako zanemarivano stanje.
Organizam svoje potrebe za željezom zadovoljava isključivo putem hrane. Vrijednosti željeza u zdravom organizmu su 3 - 4 g ili 40 - 50 mg željeza po kilogramu.
Željezo u hrani možemo naći u dva oblika:
- hemsko željezo koje se dobro apsorbira, a ima ga u ribama, mesu i peradi.
- nehemsko željezo koje se slabo apsorbira, a nalazimo ga u žitaricama, voću i povrću.
Radi pomankanja željeza u organizmu dolazi do raznih simptoma kao što su otežana koncentracija, nervoza, psihička labilnost, umor i iscrpljenost, smetnje govora, zaboravljivost, smanjenje radne sposobnosti, osjetljivost na infekcije.
Male količine hemskog željeza povećavaju iskoristivost željeza iz biljaka dok kava i čaj smanjuju apsorpciju željeza.
Ako želimo dodati vegetarijanske i veganske izvore željeza našoj prehrani možemo probati sa sušenim začinskim biljem:
  • peršin,
  • metvica,
  • timijan,
  • korijander,
  • kopar,
  • bosiljak,
  • lovorov list,
  • origano,
  • kurkuma,
  • kumin,
  • crni papar,
  • ružmarin.

Pojedemo li uz te namirnice i hranu bogatu C vitaminom povećati ćemo iskoristivost željeza.

Uz sušeno začinsko bilje, izvor željeza su i:
  • sjemenke od bundeve, buće, sezama,
  • špinat,
  • rajčica,
  • zeleno lisnato povrće,
  • grah,
  • sušene marelice,
  • tofu,
  • leća,
  • grožđice,
  • čisti kakao prah.
Eto, dosta raznolik izbor željeza za osiguranje organizma.