Suhi, hrskavi, slatki, preslatki kolačići kao nezaobilazan začin svih naših blagdana.
A Božić čekamo uz slasticu koja će se svidjeti svima.
Zdrav i sretan blog. Prehrana i mršavljenje uz zdrave i prirodne namirnice. Zdravi recepti za zdrav život i zdravu ishranu. Torte i kolaci također se mogu naći na ovom blogu.
utorak, 17. prosinca 2024.
Zeleni kolačići
;)))
utorak, 1. listopada 2024.
Čokolada
Ako i ne volite Idole, pogledajte video, jer, odlična inspiracija za umjetnička djela od čokolade je tu!
A Božić sve bliže;
subota, 30. ožujka 2024.
Eko Uskrsna jaja ⍏
Zašto ne kad su se stotinama godina prije prije pojave kršćanstva običavala poklanjati obojana jaja.
U Mezopotamiji su se jaja izmjenjivala kao simbol novog života, rađanja i obilja.
Neizostavan dio Uskrsa je darivanje pisanica. To je stari slavenski običaj koji traje i danas, a poklanjanjem obojenog jajeta želimo obilje i sreću.
Ako želimo crvena jaja skinemo ljuske crnog luka i kuhamo ih, a nakon nekog vremena dodamo jaja.
- Bijela - nevinost, čistoća,
- Žuta - sreća, svjetlo,
- Narančasta - snaga i ustrajnost,
- Crvena - nada, patnja i božanska ljubav,
- Plava - zdravlje,
- Ljubičasta - istina, nada,
- Zelena – rast,
- Smeđa – sreća,
- Crna - vječnost.

srijeda, 9. kolovoza 2023.
Kiselimo li se dovoljno?
Znači, odlično je kiseliti se. Svakodnevno ;
5 razloga zbog kojih bismo se trebali kiseliti svako jutro;
- Sok od limuna s vodom uklanja štetne tvari i toksine koji se akumuliraju u našem tijelu i tako čisti organizam pa je zbog toga dobar i za našu kožu. Vitamin C iz limuna djeluje kao prirodni antioksidans, uklanja slobodne radikale koji mogu biti jako štetni za našu kožu i tako nas oboružava za za borbu protiv bora i prijevremenog starenja.
- Limun je veoma bogat izvor vitamina C koji odlično štiti od prehlade i jača imunitet, pa su šanse za dobivanje raznih infekcija i bolesti znatno smanjene, a doprinosi i živahnijem i boljem izgledu.
- Ako ga redovno pijemo, probleme s konstipacijom i srodnim gastro problemima možemo zaboraviti jer ovaj napitak aktivira i stimulira proces varenja, i tako pomaže da ostanemo aktivni i zdravi.
- A da voda radi čuda za naš organizam znaju svi. Ovaj napitak, osim svega što nam donosi limun, osigurava i hidaratiziranje našeg tijela.
- Ukoliko pazimo na liniju, a naravno da pazimo, dan treba početi ovim napitkom koji osim što daje osjećaj sitosti, sadrži vitamin C i vlakna koja nam pomažu pri mršavljenju.
srijeda, 28. lipnja 2023.
Zapečeni avokado / slanutak
No, ovdje imamo odličan Avokado sa slanutkom
ili Zapečeni avokado-slanutak za koji trebamo:
- 2 veća avokada,
250 g slanutka,
- cherry rajčica,
- nasjeckani krastavci,
- maslinovo ulje,
- 2,3.. režnja češnjaka,
- malo dimljene paprike,
- 2 žlice tahinija,
- sol i papar,
- malo limunovog soka,
- usitnjeni ružmarin i peršin,
- 1 limun,
- mediteranska mješavina začina.
Slanutak dobro osušimo, posolimo, popaprimo, pa začinimo paprikom i češnjakom. U pleh stavimo papir za pečenje koji poprskamo uljem. Na takav pleh stavimo začinjeni slanutak.
Slanutak pečemo na 200 °C 10-tak minuta, okrenemo i pečemo još 5 min.
Dok se slanutak peče, zagrijemo roštilj/grill tavu do srednje temperature. Prerežemo avokado na pola izvadimo košticu i malo obradimo nastalu rupu. Posolimo, popaprimo avokado i premažemo ga maslinovim uljem pa nježno položimo na grill tavu. Pečemo dok se na avokadu ne pojave tragovi tave.
Avokado se peče... a mi nasjeckamo krastavce i
mini rajčice na kockice, dodamo kapi limuna i začinimo.
Kad je avokado pečen napunimo ga nadjevom,
premažemo tahinijem i pospemo pečenim slanutkom i nasjeckanim peršinom.