utorak, 17. prosinca 2024.

Zeleni kolačići



Suhi, hrskavi, slatki, preslatki kolačići kao nezaobilazan začin svih naših blagdana. 
Božić čekamo uz slasticu koja će se svidjeti svima.

Sve naj,naj,naj ... !!!

;)))

utorak, 1. listopada 2024.

Čokolada


                Ako i ne volite Idole, pogledajte video, jer, odlična inspiracija za umjetnička djela od čokolade je tu!
A Božić sve bliže;

subota, 30. ožujka 2024.

Eko Uskrsna jaja ⍏

Nakon što smo pojeli Proljetno obojanu salatu, a nismo raspoloženi za Jaja od čokolade, bacamo se na jaja u bojama, pisanice.
Zašto ne kad su se stotinama godina prije prije pojave kršćanstva običavala poklanjati obojana jaja.
U Mezopotamiji su se jaja izmjenjivala kao simbol novog života, rađanja i obilja.
Obični ljudi su jaja bojali biljkama i travama, a jaja bogataša bila su prekrivena zlatnim lišćem.
Neizostavan dio Uskrsa je darivanje pisanica. To je stari slavenski običaj koji traje i danas, a poklanjanjem obojenog jajeta želimo obilje i sreću.
Pisanica simbolizira novi život i novu priliku, a o simbolici pisanice ili jajeta govorio je još sv. Augustin u 5. stoljeću. Taj se običaj ukrašavanja i bojenja pisanica počeo prenositi s koljena na koljeno, te nastavio prenositi...
Što šarenija pisanica to bolje ispunjava svoju svrhu koja je usrećiti nama drage osobe i djecu i pokazati vjeru u novi život.
Važno je da plave, žute, crvene, zelene, ljubičaste pisanice budu svuda oko nas, pa se šaranju, bojanju i farbanju jaja pridaje veliki značaj i odvaja mnogo vremena.
Za Uskrs se trudimo nama dragim osobama zaželjeti sreću pisanicom punom ljubavi koju smo sami napravili.
Ali dok bojimo, bojama i jajima možemo se i igrati ;)
Pisanice možemo obojati prirodnim bojama, ekološki, organski uz pomoć običnih namirnica koje su nam već u kuhinji.
Određenu količinu jaja stavimo u lonac u kojem je dovoljna količina vode. 
U tu vodu dobro je dodati nekoliko kapi octa.
Kad se jaja skuhaju slijedi bojanje!
Ako želimo crvena jaja skinemo ljuske crnog luka i kuhamo ih, a nakon nekog vremena dodamo jaja.
Žuta jaja dobit ćemo ako u vodu dodamo kurkumu, malo šećera i to prokuhamo. Za vesela žuta jaja možemo koristiti i koru limuna, naranče, mljeveni kim ili mrkvu. 
Za, kao nebo, plava jaja  koristimo listove kupusa. Malo ćemo ih zgnječiti, staviti u vodu, dodati malo šećera i tako neko vrijeme kuhati. Najčešće je to 15 minuta. Voda će tada postati plavkasta, pa ćemo u nju dodati jaja. Tako ih treba ostaviti preko noći, a ujutro ćemo ih izvaditi i namazati uljem za lijepi sjaj.
Zatim možemo crvenu, plavu i žutu boju kombinirati i igrati se njima jer se isto mogu dobiti super zanimljive pisanice.
Ako hoćemo zeleno jaje potrebno je žuto jaje ubaciti u od kupusa tj. plavu vodu/boju.
Ili to ili se poigrati sa Spirulinom u prahu. Spirulina je ipak zelena da zelenija ne može biti ;)
Ljubičasta boja nastaje miješanjem plave i crvene, pa će jaje biti ljubičasto ako plavo jaje malo prokuhamo u vodi od lukovica.
Vesele narančaste pisanice biti će na našem stolu ako u žutu vodu koju smo dobili od kurkume ubacimo crveno jaje ili ljuske crnog luka.
Svaka boja ima svoje značenje, pa ako se i time hoćete poigrati pišem značenje boja
  • Bijela - nevinost, čistoća,
  • Žuta - sreća, svjetlo,
  • Narančasta - snaga i ustrajnost,
  • Crvena - nada, patnja i božanska ljubav,
  • Plava - zdravlje,
  • Ljubičasta - istina, nada,
  • Zelena – rast,
  • Smeđa – sreća,
  • Crna - vječnost.
Bacimo se na bojanje jaja ;)
Uživamo u Uskrsu i ovim odličnim eko bojama jaja !!!
Sretni recepti žele Vam SRETAN Uskrs  !

srijeda, 9. kolovoza 2023.

Kiselimo li se dovoljno?


Čaša vode sa svježe iscijeđenim limunovim sokom svakog jutra jedna je od najboljih i najjednostavnijih stvari koju možemo napraviti za naše zdravlje.

Znači, odlično je kiseliti se. Svakodnevno ;


5 razloga zbog kojih bismo se trebali kiseliti svako jutro;
  1. Sok od limuna s vodom uklanja štetne tvari i toksine koji se akumuliraju u našem tijelu i tako čisti organizam pa je zbog toga dobar i za našu kožu. Vitamin C iz limuna djeluje kao prirodni antioksidans, uklanja slobodne radikale koji mogu biti jako štetni za našu kožu i tako nas oboružava za za borbu protiv bora i prijevremenog starenja. 
  2. Limun je veoma bogat izvor vitamina C koji odlično štiti od prehlade i jača imunitet, pa su šanse za dobivanje raznih infekcija i bolesti znatno smanjene, a doprinosi i živahnijem i boljem izgledu.
  3. Ako ga redovno pijemo, probleme s konstipacijom i srodnim gastro problemima možemo zaboraviti jer ovaj napitak aktivira i stimulira proces varenja, i tako pomaže da ostanemo aktivni i zdravi.
  4. A da voda radi čuda za naš organizam znaju svi. Ovaj napitak, osim svega što nam donosi limun, osigurava i hidaratiziranje našeg tijela.
  5. Ukoliko pazimo na liniju, a naravno da pazimo, dan treba početi ovim napitkom koji osim što daje osjećaj sitosti, sadrži vitamin C i vlakna koja nam pomažu pri mršavljenju.
I ... kiselimo li se dovoljno ?  ;

srijeda, 28. lipnja 2023.

Zapečeni avokado / slanutak

Avokado
je voće koje potječe iz Srednje Amerike, točnije iz Meksika.
Uzgaja se u suptropskim i tropskim područjima te u Sredozemlju. 
Kruškoliko/jajolikog je oblika, a površina mu je hrapava, zelene ili smeđe boje. 
Avokado ima sjemenku/košticu u sredini, a plod avokada sazrijeva nakon branja, kao banane.

Plod avokada nije sladak kao razno drugo voće, ali ima bogatu aromu i glatku, kremastu teksturu.
Koristi se za razna egzotična jela i/ili razne salate. Avokado se preporučuje u vegetarijanskoj, veganskoj i/ili posnoj prehrani koja ne sadrži meso, ribu i mliječne proizvode.

No, ovdje imamo odličan Avokado sa slanutkom ili Zapečeni avokado-slanutak za koji trebamo:

Slanutak dobro osušimo, posolimo, popaprimo, pa začinimo paprikom i češnjakom. U pleh stavimo papir za pečenje koji poprskamo uljem. Na takav pleh stavimo začinjeni slanutak.

Slanutak pečemo na 200 °C 10-tak minuta, okrenemo i pečemo još 5 min.

Dok se slanutak peče, zagrijemo roštilj/grill tavu do srednje temperature. Prerežemo avokado na pola izvadimo košticu i malo obradimo nastalu rupu. Posolimo, popaprimo avokado i premažemo ga maslinovim uljem pa nježno položimo na grill tavu. Pečemo dok se na avokadu ne pojave tragovi tave.

Avokado se peče... a mi nasjeckamo krastavce i mini rajčice na kockice, dodamo kapi limuna i začinimo.

Kad je avokado pečen napunimo ga nadjevom, premažemo tahinijem i pospemo pečenim slanutkom i nasjeckanim peršinom.

Uživamo u Zapečenom avokado-slanutku!