srijeda, 28. lipnja 2023.

Zapečeni avokado / slanutak

Avokado
je voće koje potječe iz Srednje Amerike, točnije iz Meksika.
Uzgaja se u suptropskim i tropskim područjima te u Sredozemlju. 
Kruškoliko/jajolikog je oblika, a površina mu je hrapava, zelene ili smeđe boje. 
Avokado ima sjemenku/košticu u sredini, a plod avokada sazrijeva nakon branja, kao banane.

Plod avokada nije sladak kao razno drugo voće, ali ima bogatu aromu i glatku, kremastu teksturu.
Koristi se za razna egzotična jela i/ili razne salate. Avokado se preporučuje u vegetarijanskoj, veganskoj i/ili posnoj prehrani koja ne sadrži meso, ribu i mliječne proizvode.

No, ovdje imamo odličan Avokado sa slanutkom ili Zapečeni avokado-slanutak za koji trebamo:

Slanutak dobro osušimo, posolimo, popaprimo, pa začinimo paprikom i češnjakom. U pleh stavimo papir za pečenje koji poprskamo uljem. Na takav pleh stavimo začinjeni slanutak.

Slanutak pečemo na 200 °C 10-tak minuta, okrenemo i pečemo još 5 min.

Dok se slanutak peče, zagrijemo roštilj/grill tavu do srednje temperature. Prerežemo avokado na pola izvadimo košticu i malo obradimo nastalu rupu. Posolimo, popaprimo avokado i premažemo ga maslinovim uljem pa nježno položimo na grill tavu. Pečemo dok se na avokadu ne pojave tragovi tave.

Avokado se peče... a mi nasjeckamo krastavce i mini rajčice na kockice, dodamo kapi limuna i začinimo.

Kad je avokado pečen napunimo ga nadjevom, premažemo tahinijem i pospemo pečenim slanutkom i nasjeckanim peršinom.

Uživamo u Zapečenom avokado-slanutku!