četvrtak, 13. studenoga 2014.

Ajvar bake Dane

Moja baka Dana :* iz godine u godinu je radila sve bolji, bolji i bolji ajvar. Baka Dana je radila naprosto fantastičan ajvar. Taj nezaboravni okus Ajvara bake Dane me jedne godine ponukao, pa sam se i sama potrudila, kupila paprike i patlidžane na Zelenoj tržnici, prala ih satima u kadi, pa nakuhavala, pekla i ... uspjela!
Napravila sam svoj ajvar !!
Mljac!
I on je bio odličan ;)
Hvala baka :*
Sada je moja baka Dana u stacionaru, ali vjerujem da se još sjeća velikih količina ajvara koje nam je svojedobno radila.
Šaljem joj hrpetinu pusa : * * * * *
A chutney, chutney je internacionalna verzija upravo tog, većini dobro znanog, bakinog ajvara.
Chutney umak je mješavina prepuna okusa, napravljena od povrća, začina i voća. Danas ga, kao i ajvar, možemo naći gotovog u dućanima ili ga pripremiti sami kod kuće.
Chutney se često koristi kao slatko-kiseli začin, a sastav mu je sličan umaku za salsu.
Jako volim ljuto, pa moram reći da su većinom chutney umaci slatko-kiseli, ali ipak na sreću, postoje i neki ljuti ili pikantni.
Chutney su iz Azije u 17. stoljeću donijeli britanski vojnici i tada je ušao u europsku kulinarsku kulturu. U nekim europskim varijacijama se ovo jelo zvalo "mangoed" zbog toga što je jedan od sastojaka bio mango.
Chutney je porijeklom iz Indije, a naziv "chatney" znači zgnječen ili slomljen jer su nekada sastojke gnječili u posudi. Danas chutney radimo u blenderu, a uz dodatak octa i šećera može trajati i stajati puno duže.
On može biti slan, sladak, kombinacija tih okusa, a kao što sam spomenula, može biti i ljut. Najčešće se koriste sastojci kao što je luk, jabuka, kruška, grožđice, začini, smeđi šećer i ocat.
Jabuke i kruške možemo zamijeniti rajčicama, šljivama, breskvama, možemo dodati limun ili limetu, pa čak i kokos. Koriste se začini poput češnjaka, crvene paprike, cimeta, korijandera, klinčića, senfa, đumbira, tamarinda, kumina i metvice.
U Velikoj Britaniji i SAD-u chutney je popularan kao  kečap ili senf i koristi se kao dodatak bilo čemu, od odrezaka do raznih grickalica.
Pa ako ste se namjerili grickati nešto i umakati u chutney trebati znati da uz slane krekere odlično paše slatki chutney. Curry je odličan u svakom chutneyu, a kad se pomiješa s majonezom chutney paše u raznim sendvičima za mesojede, s piletinom, puretinom ili šunkom.
A ovdje imate recept za jedan pikantni chutney s ljutom papričicom.

U ovaj Pikantni chutney od patlidžana ide: 
  • 450 g patlidžana,
  • 1 jabuka Golden Delicious,
  • 2 režnja češnjaka,
  • 1 luk,
  • 1 crvena ljuta papričica, 
  • 100 g  grožđica,
  • 200 g smeđeg šećera,
  • 2 karanfilića,
  • 1 žličica korijena đumbira /ili pola žličice praškastog/,
  • 500 ml jabučnog octa,
  • 1 žličica soli.
Ogulimo oko 450 g patlidžana, prerežemo ih na pola, izdubimo i uklonimo sredinu sa sjemenkama. Mesnati dio patlidžana izrežemo na male kockice. Ogulimo jabuku i nju narežemo na male kockice. Ljutu papričicu, češnjak i luk isto. Sve namirnice stavimo u veću posudu s debljim dnom i ostavimo kako bi se prokrčkalo, uz povemeno miješanje, na umjerenoj vatri oko 60 do 80 minuta.
Trebamo dobiti džemastu strukturu, tekućina treba ispariti, a na dnu treba biti samo malo želatinastog soka, ali ne i vode. 
Ja dodam malo currya i, ako mi papričice nisu dovoljno ljute, ubacim i chilli.
Ali to ovisi o našem ukusu.
S ovim chutneyem često napravim punjene tortilje, a ponekad tortiljama samo grabim ;) 
Tako sam stigla, od Ajvara bake Dane do Pikantnog chutneya, a vi ?
I još jedna pusa mojoj baki Dani ;-*